Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se vypořádat s každoročními záněty dýchacích cest? Používejte hlavu!

27. 01. 2015 | Nemoci
Možná vás to letos ještě nepřepadlo, ale o to víc se toho momentu děsíte, zvláště pak ve chvílích, kdy většina kolegů ve vaší bezprostřední blízkosti nebezpečně posmrkává a pokašlává. Každoroční bitva s „bacily“, které neúprosně útočí na naše horní dýchací cesty, je unavující. Většina z nás se snaží udělat pro zachování zdraví maximum, a tak polykáme kvanta vitamínů a snažíme se v hromadné dopravě nedýchat. Přesto uniknou jen ti šťastnější z nás, jejichž imunita je hodna vědeckého zkoumání.

Ti ostatní začínají v průběhu podzimních a zimních měsíců z ničeho nic popotahovat, někde na hrudníku pociťují zvláštní tlak a při snídani je překvapí počínající bolest v krku.  Rok co rok, pod tíhou podobných obtíží trpí a snaží se různě pokoutně léčit, jen aby nemuseli k doktorovi a na nemocenskou, která je připraví o značnou část příjmů.

Všechny možné „itidy“

Infekce horních cest dýchacích se týká nosních dutin, nosohltanu a také hrtanové části hltanu. Z těch nejznámějších onemocnění jmenujme například rhinitidu (zánět nosní dutiny neboli rýmu), akutní faryngitidu (akutní zánět hltanu), laryngitidu (zánět hrtanu na hranici horních a dolních cest dýchacích) nebo tonzilitidu, což je velmi neoblíbený zánět mandlí neboli angína. Zánět hrtanu také může lehce přejít i do zánětu průdušnice a průdušek.

Jak se vypořádat s každoročními záněty dýchacích cest?Podle MUDr. Petry Bruthansové je nárůst onemocnění dýchacích cest v tomto období dán celkovým oslabením organismu a také výrazně delší dobou pobytu v uzavřených prostorách na rozdíl od jarních a letních měsíců. Svou roli hraje i nedostatek vitamínů ve stravě a málo slunečního svitu. Respirační onemocnění zároveň patří mezi jednu z nejčastějších příčin návštěvy nemocného v ordinaci praktického lékaře.

Co je vlastně zánět?

Až 80 % akutních infekcí je sice vyvoláno viry a pouze pětina bakteriemi.  Nicméně jsou to právě bakterie, které také často napadají viry napadenou sliznici a dochází pak k takzvané superinfekci, která se typicky projeví zhoršením obtíží po několika dnech probíhajícího onemocnění.

K čemu vlastně v těle dochází? Viry či bakterie vyvolávají v těle zánět - přirozenou imunitní reakci, kterou se tělo snaží odstranit příčinu obtíží. Ten se obecně projevuje zvýšenou teplotou, otokem, zarudnutím postižené oblasti a s tím související bolestí a zhoršením funkcí napadeného orgánu. Kupříkladu u nosní sliznice se jedná o zvlhčování, ohřívání a čištění vdechovaného vzduchu, což zánět omezuje.

Jak už bylo řečeno, nejčastěji se jedná o zánět virového původu. Ten však dokáže citlivou sliznici oslabit natolik, že následná bakteriální infekce nemá problém s překonáním přirozené obranyschopnosti.

„Nejčastěji se ORL záněty projevují pálením až bolestí v krku, jež může vystřelovat do uší a pod úhel dolní čelisti, někdy dochází k reaktivnímu zvětšení lymfatických uzlin na krku. V případě postižení nosohltanu a dutiny nosní se přidává pálení v nose, rýma a nosní neprůchodnost. Celkové příznaky mohou být různě výrazné, od mírně zvýšené teploty po horečky se zimnicemi a třesavkami, bolestmi hlavy, svalů a kloubů. U dětí se může přidávat zvracení či bolesti břicha,“ popisuje příznaky doktorka Bruthansová.

Léčba s rozumem

Pacienti s těmito problémy přitom často dosahují dvou různých extrémů. Buď ve snaze za každou cenu zastavit nastupující chorobu vytahují nespotřebovaná antibiotika (či o ně žádají svého lékaře) nebo naopak příznaky podceňují a snaží se nemoc „přechodit“. Okamžité nasazení antibiotik „pro jistotu“, stejně jako naprostá ignorance varovných příznaků vyčerpaného organismu, jsou chybou. Léčba zánětů horních cest dýchacích virového původu spočívá v režimových opatřeních (klidový režim, dostatek tekutin) a zejména v užíváních vhodných prostředků sloužících k tlumení nežádoucích příznaků, urychlení hojení a omezení rozvoje možných komplikací.  

Zdroj: Bioparox


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já mám dobré zkušenosti s mořskou vodou, pokud jde o rýmu. Užíváme celoročně a fakt nás rýmy zdaleka tak netrápí. Starší syn na rýmu trpěl hodně už od miminka, a já se hrozně bála odsávaček, takže teď u mladšího už dávám kapky s mořskou vodou /Quixx Baby/ pro jistotu preventivně. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenasilha: Jakou bereš hlívu? Taky ji beru, kupuju už více jak rok tu nejsilnější 800mg, s tou jsem spokojená nejvíce.
Obrázek uživatelky
profil
přes veškerou prevenci jsem od pátku v posteli a na antibiotikách
Obrázek uživatelky
profil
taky se držím ,díky hlívě ústřičné
Obrázek uživatelky
profil
Záněty průdušek znám až moc dobře, poněvadž jsem astmatik, ale v poslední době se mi osvědčil Wobenzym. Musím zaklepat, letos jsem zatím žádné problémy neměla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles