Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se zachovat bezprostředně po autonehodě

11. 06. 2011 | Finance
Autonehoda je jistě velmi nepříjemná věc, které bychom se raději vyhnuli. Pokud k ní ale i přes naši opatrnost dojde, je dobré zachovat chladnou hlavu a uvědomit si, co bychom měli bezprostředně poté udělat, abychom si vzniklou situaci ještě více nezkomplikovali. Začneme tím, kdy je potřeba volat policii.

Policii musíme zavolat v těchto případech:

-    dojde-li ke škodě na některém ze zúčastněných vozidel převyšující částku 100 000 Kč včetně přepravovaných věcí. (Nikoliv převyšuje-li škoda částku 100 000 Kč na obou vozidlech dohromady)
-    pokud dojde ke škodě na majetku třetí osoby (např. objektech mimo komunikaci), či na pozemní komunikaci (dopravní značení, svodidla apod.)
-    v případě, že došlo k usmrcení některého z účastníků.

Dále je vhodné si celé místo nehody vyfotit a snímky případně poskytnout policii a pojišťovně. Společně s dalšími účastníky nehody včetně svědků si vzájemně prokažte totožnost a předejte důležité informace o vozidlech. Pokud špatně odhadnete výši škody (bude nižší než 100 000 Kč) a policii přivoláte zbytečně, neplynou z toho žádné sankce. Jak se zachovat bezprostředně po autonehoděV novele zákona není toto ustanovení zakotveno, proto nemá policie právo vyžadovat úhradu za výjezd k dopravní nehodě.

Kdo musí vznik škody nahlásit?

Podle zákona č. 168/1999 Sb. je pojištěný povinen bez zbytečného odkladu písemně oznámit pojišťovně, že došlo ke škodné události s uvedením skutkového stavu týkajícího se této události a předložit k tomu příslušné doklady. Poškozený musí v každém případě ve smyslu stejného zákona uplatnit škodu u pojišťovny viníka. Viník nehody tedy musí stav nahlásit, poškozený uplatnit škodu.

Může se také stát, že vám cestu zkříží srnka či jiné zvíře. Policejní statistiky vykazují za loňský rok kolem 75 tisíc nahlášených dopravních nehod, z čehož 3 500 zavinila srážka s lesní či domácí zvěří. Pokud se střetnete např. s divočákem a máte starší vůz, pak oprava důsledků takového setkání může dosahovat hodnoty vašeho auta. Po srážce se zvířetem nemusíte volat policii, jestliže to odnesl pouze váš vůz. Máte však povinnost nahlásit událost příslušnému mysliveckému sdružení. Sraženou zvěř nenakládejte a neodvážejte, byl by to trestný čin krádeže. Řidiči po srážce se zvířetem nehrozí pokuta, protože je to bráno jako škodní událost.

Přímá likvidace škody

Možná jste to již také zažili: stali jste se účastníky dopravní nehody, vina nebyla na vaší straně, a přesto jste za ni biti. Viník škodu své pojišťovně nahlásil se zpožděním, ta navíc nepatřila k těm nejpružnějším a výsledkem jsou několikaměsíční průtahy ve vyplacení pojistného plnění. Váš vůz je přitom nepojízdný, což pro vás znamená časovou i finanční zátěž. Podobným potížím lze předejít, zahrnuje-li vaše autopojištění takzvanou přímou likvidaci škody. „Hlavní výhodou je, že po nehodě už se nemusíte obracet na pojišťovnu viníka, ale řešíte si vše u vlastní pojišťovny, která zařídí vše potřebné – tj. vyhodnotí škodu, vyplatí vám pojistné plnění a následně ho vymáhá na protistraně,“ říká pracovník pojišťovny Miloš Velíšek. Náhrada škody je tak pro vás podstatně rychlejší a administrativně méně náročná.


Zdroj: Česká podnikatelská pojišťovna

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky muž uplatńoval plnění ze své pojistky i když nebyl viníkem nehody..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj