Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se zachovat při dopravní nehodě

13. 05. 2011 | Zajímavosti
Vzhledem k tomu, že ne každý má zkušenost s dopravní nehodou, podělím se s vámi nejen o tom, co dělat potom, ale jak nehodě obecně předejít. Pokud si někdo myslí, že nehodám vždy předejde, opak je bohužel pravdou. Jeden z mnoha příkladů - jedete po dálnici, sledujete svůj pruh, i pruhy vedle vás, auta před vámi i za sebou.

Vše máte dle vás pod kontrolou a nic se vám nemůže stát. Ovšem nedávno nákladní auto prorazilo svodidla a ve vysoké rychlosti z jednoho směru vjelo do opačného směru, kde kamion příčně přes dálnici nikdo nečekal. Bohužel při tom zahynul řidič osobního auta. Naštěstí jde o extrémní případy a běžné nehodě se dá předejít především dodržováním předpisů. Určitě je vhodné snažit se dodržovat rychlost a přiměřený odstup, aby člověk mohl vždy ihned bezpečně zastavit. Předjíždět tehdy, pokud opravdu máte jistotu - právě v případech předjíždění, vysoké rychlosti či nedostatečném odstupu mezi vozidly dochází k nejvíce nehodám.

Když už se vám nehoda přihodí, je nutné označit nehodu výstražným trojúhelníkem, který v případě zatáčky umístíte ještě před zatáčku, na dálnici dbejte zvýšené pozornosti při označování, již se stalo, že další auto usmrtilo řidiče i s trojúhelníkem, než stačil místo označit.

Důležité je nepodlehnout panice, zachovat klid a chladnou hlavu.
Každý by měl mít v autě lékárničku - je to důležité, ale může se stát, že se k ní ani v důsledku zranění či polohy vozidla nedostane.
Proto se doporučuje alespoň reflexní vestu mít v přední přihrádce u řidiče, aby mohl z auta bezpečně odejít.

Pokud došlo ke zranění, ke kterému usoudíte, že je potřeba zdravotník, zavolejte 155, případně je možné volat linku 112 - tísňové číslo, ohledně vyproštění můžete volat hasiče na lince 150 nebo též 112. Policii na lince 158 volejte v případech jako je zjevná podnapilost někoho z účastníků nehody, pokud škoda zjevně přesáhne 100 000,- Kč nebo pokud se obě strany jinak nedokáží domluvit, i když je škoda nižší.

Než přijede záchranná služba, je třeba poskytnout raněnému účastníku nehody první pomoc. Je to dáno ze zákona a výjimka platí tehdy, pokud se sami ocitnete v ohrožení života - například se jedná o hořící auto, které by mohlo vybouchnout.

Další výjimka je tehdy, pokud je zjevně člověk mrtvý - pozor, že je člověk mrtvý, může konstatovat pouze lékař, nikoli policista či zdravotník, jedná se jen o případ, kdy je např. hlava oddělena od těla apod. Pokud člověk nedýchá - zjistíme to tak, že nereaguje na dotazy, na stisknutí pod uchem a přiložením dlaně na hrudník, zahájíme masáž srdce. U dospělého člověka je třeba stisknout tak, aby klesnutí bylo o cca 4-5 cm, což je někdy tak silné, že může dojít i ke zlomení žebra, ale co je to oproti záchraně života. Méně síly použijete u 50kilové ženy a naopak co nejvíce síly u 120kilového muže. Kdo neprošel žádným kurzem první pomoci, stačí si vybavit známou vánoční píseň Rolničky, rolničky - zhruba v takovém tempu by měla probíhat masáž srdce u dospělého. Dlaně dáte na sebe a položíte doprostřed těla v úrovni bradavek.

Masáž by měla probíhat až do příjezdu záchranné služby, která je na místě často během 5-10 minut. S masáží můžete přestat, když člověk začne dýchat nebo jakmile vaši úlohu převezme někdo jiný - např. přivolaná záchranná služba, nebo vás vystřídá kdokoli jiný. Pokud budete sám a už fyzicky prostě nemůžete pokračovat, ze zákona můžete i v tomto případě masáž přerušit do obnovení sil, ale je třeba udělat maximum.

Ze zákona už není povinné dávat umělé dýchání, protože mnoho laiků ho neumí správně dát. Pokud má člověk zapadlý jazyk, nevyndavá se prsty, ale dvojhmatem - zakloněním hlavy, kdy jazyk sám vyklouzne. V žádném případě se nepoužívá špendlík na připevnění jazyka, jak se to učilo dříve.

Záchranářům do telefonu popíšeme co nejpřesněji místo nehody a stav zraněného. S mobilem u ucha počkáme na ověření telefonu záchranářů a asistujeme u raněného. V případě krvácení kromě obvazu možno použít jinou látku, vždy je na prvním místě záchrana života. Co se týká vyřízení pojistky, vždy nezapomeňte vzít si údaje o druhé osobě - telefon, adresu, opsat si SPZ vozidla, v případě jakýchkoli sporů či neposkytnutí těchto údajů volejte policii.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles