Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak šel čas se školními svačinami

2. 09. 2015 | Zajímavosti
Máloco vyvolá při vzpomínkách na školní docházku takovou debatu jako svačina. Také jste se těšili na velkou přestávku, až ji vytáhnete z batohu a začnete s ostatními spolužáky měnit? Chleba se salámem za housku s paštikou, domácí perník za koupenou sušenku. Víte ale, jak to se svačinami měli naše babičky a dědečkové? Lišila se maminčina od té vaší? Podívejte se s námi na vývoj školních svačin v čase.

Za první republiky do školy daleko

Období první republiky, tedy roky 1918 až 1938, znamenalo pro mnohé žáky z vesnic a menších měst každodenní pěší túru do školy. S sebou si proto nosili velké svačiny, které zároveň suplovaly oběd, případně chodili na oběd domů. Často se pak stávalo, že během vyučování někteří hladověli, protože to domů měli příliš daleko. Nouze vyvolaná první světovou válkou školákům podlomila zdraví. Na jeho podporu tak ve třídě dostávali rozlévané mléko bohaté na vápník. K svačině býval třeba chléb s tvarohem, tedy opět vápníková bomba.

50. – 80. léta ve znamení hromadného fasování

historie svačin

Komunistický režim se vyznačoval organizováním veškerého společenského života, školního stravování nevyjímaje. Stát proto žákům svačiny dovážel do škol. Dostávali od něj mléko, na které měli speciální držáky. K tomu pečivo, například žemli s taveným sýrem či turistickým salámem.

Z domova si pak nejčastěji nosili chléb se sýrem a pro doplnění vitamínů jablka odrůdy jonatan, která stála cca 3 Kčs za kilo. Svačiny se balily do hadrových ubrousků. Místo sušenek školáci mlsali karotku a kedlubnu. Bylo pravidlem, že se o velké přestávce nesedělo ve třídách, ale žáci štrádovali po chodbách, většinou do kolečka po celém patře, a přitom svačili.


90. léta přinesla populární „bufíky“

Kdo zažil školní docházku v 90. letech, jistě si pamatuje na zřizování bufetů alias „bufíků“. Otevíraly se o hlavní přestávce a kromě obložených housek, párků v rohlíku nebo hranolek, které v nich kuchařky zručně připravovaly, přetékaly nezdravými cukrovinkami. Vybavujete si pestrobarevné sladkokyselé „hady“ obalené v cukru? A co takhle slané preclíky namočené v čokoládě? 90. léta se zkrátka nesla ve znamení kupovaných svačin, ty domácí byly jen pro outsidery.

Současnost

Fakt, že nejen české děti, ale i teenageři tloustnou, přiměl zákonodárce ke zrušení automatů se sladkostmi a dalšími nevhodnými potravinami, jako jsou hamburgery nebo chipsy, umístěnými na chodbách. A protože trendem je dbát na zdravé stravování, objevuje se ve svačinách dospívajících celozrnné pečivo, ovoce a zelenina, ale i mléčné výrobky - ochucená mléka, ovocné jogurty, tvarohy i mléčné rýže. Důležité je samozřejmě respektovat vyváženost všech složek a nabízet dětem pestré jídlo v průběhu celého dne.

Zdroj, foto: Müller Riso


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Do školy jsem chodila na venkově, až pár let po válce a po celou dobu školní docházky jsme si nosili svačinu z domu. Většinou chleba se sádlem a cibulí. Moje starší sestra ale pamatuje, že jim občas učitelka rozdělovala jídlo z Unry. Jen chudým dětem nebo sirotkům, ostatním nic. Bufety jsme ve škole nemívali, jen mlíko v hrnku jsme krátce dostávali, ani si nepamatuji, jestli zdarma nebo za poplatek, je to už dávno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles