Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si poradit s pigmentovými skvrnami po létě

2. 10. 2015 | Krása
Stárnutí pokožky a hrozba pigmentových skvrn. Přestože o prázdninách toužíme po slunci a odpočinku, s končícím létem se ze slunečních radovánek a krásného opálení může stát problém po zbytek roku. Objevily jste nerovnoměrné opálení, nebo dokonce pigmentové skvrny? Nedej bože vypadáte starší než před létem?

I když bývají problémy s pokožkou, jako například hyperpigmentace, nejčastější po čtyřicítce, intenzivní paprsky v kombinaci s nedostatečnou ochranou mohou způsobit problémy už před třicítkou.
 
Radu i řešení hledejte u odborníka. „Je důležité si uvědomit, že vznik pigmentových skvrn vyvolávají všechny zdroje UV záření, tedy slunce, solárium nebo jiné umělé zdroje. Nejedná se však pouze o záměrné opalování, ale o jakýkoliv pobyt na slunci. Často se například zapomíná, že přes sklo (doma, v kanceláři, v autě) prochází značná část UV-A záření. Už několikaminutová expozice může u citlivých lidí způsobit nerovnoměrnou aktivaci melanocytů a vznik hyperpigmentace,“ vysvětlila MUDr. Marta Moidlová.

Jak si poradit s pigmentovými skvrnami po létěCo je to hyperpigmentace a jak ji poznám?

Hyperpigmentace mohou být vrozené (patří sem např. běžné pihy) nebo získané. Zmnožení pigmentu může být způsobeno řadou příčin, nejčastěji je to vina nadměrného slunění, stárnutí kůže a hormonálních změn. Nejaktuálnější jsou ale nežádoucí pigmentace nazývané odborně lentigo - stařecké a sluneční hnědavé skvrny na místech exponovaných slunci – hřbety rukou, předloktí, obličej, hrudník a další tzv. chloasma – melasma. Tedy hyperpigmentace nepravidelného bizarního tvaru nejčastěji na čele mezi obočím, na lícních kostech, horním rtu dívek a žen. Může se objevit v průběhu těhotenství, při nevýznamném hormonálním výkyvu poruchy, vyskytuje se u 10-20% žen užívajících hormonální antikoncepci.

Je proto velmi důležité dodržovat zásady správné ochrany pokožky proti UV záření. Jelikož pigmentové skvrny často souvisí s expozicí slunečnímu záření, nejvíce se objevují po létě. Samozřejmostí by mělo být použití přípravků s vysokým protislunečním filtrem, i když jejich použití není samospasitelné. Důležité je vybírat krémy s kvalitním filtrem a při jejich použití důkladně namazat všechna místa dostatečně silnou vrstvou.

Jak upozornila dermatoložka Moidlová, bohužel ne vždy jsou krémy s bělícím účinkem dostatečné a ne vždy se používají správně. Proto je vhodné vyhodnocení problematiky, poučení a doporučení dalšího postupu odborníkem. A dodává: „V některých případech je nutné odlišit běžné pihy od potencionálně nebezpečných névů. I to je jeden z důvodů, proč je lepší navštívit dermatologa.“

Neřesti mládí zvyšují riziko dřívějšího stárnutí pokožky

I když pigmentové skvrny vídáme běžně mezi 40.a 50. rokem věku, dnes je tomu tak ale mnohem dříve, často už po třicítce. Skvrny související s hormonálními výkyvy jsou obvyklé už kolem 25 let. Kůže si pamatuje všechny naše prohřešky, zejména nadměrné vystavování se slunečnímu záření. Projevy nerovnoměrné pigmentace se tedy mohou objevovat daleko dříve, než to je nutné vzhledem k věku.

Když už se nějaká skvrnka objeví, co s tím?

1)    Chemický peeling
Jednou z nejúčinnějších metod je chemický peeling. Při použití chemického peelingu  dochází k rozvolnění horní části pokožky, a tím i k odstranění výše uložených pigmentotvorných buněk, ale ovlivňuje i  tvorbu a ukládání pigmentů.

Aplikací chemického peelingu se postupně odlučují buňky povrchové odumírající vrstvy kůže (odtud název peel = loupat) a jsou nahrazovány čerstvou svěží vrstvou buněk, která vytvoří mladou zářivou pleť. Chemický peeling se kromě zjemnění hrubé pleti zvláště hodí pro odstraňování a prevenci projevů stárnutí včetně photoagingu, tj. předčasného stárnutí způsobeného slunečním zářením, i pro počínající jemné vrásnění unavené zašedlé pleti. Sjednotí barvu a povrch kůže, zmírní pigmentové skvrny, rozšířené póry a léčí akné. Je rozdíl mezi chemickým peelingem od doktorky a kosmetičky? Kosmetičky používají látky o nízkých koncentracích většinou jako součást celkové kosmetické péče. Lékař provádí samostatnou cílenou proceduru, při které aplikuje látky a jejich kombinace vysoce koncentrované (až 70%) s nízkým pH. Chemický peeling provedený dermatologem je bezbolestný a účinný.

2)    Specializovaný Laser
Mezi další řešení patří ošetření specializovaným typem laseru. Ošetření laserem spočívá v zasažení přesného místa se skvrnou světlem s vysokou energií, tedy laserem. Intenzivita ošetření je pak aplikována dle typu pigmentových skvrn, při zákroku lze tedy ošetřit vrchní vrstvu pokožky i hlubší vrstvy. Paprsek laseru pigmentovou skvrnu takzvaně rozstřelí na mikroskopické částečky, které bílé krvinky následně postupně odplaví z těla. Proceduru je nutné podstoupit 4 – 6x dle typu pleti a doporučení dermatologa. Procedura nepatří k nejlevnějším a má také mírná rizika. Může dojít k podráždění pokožky, zánětu či k jejímu popálení.

3)    Krémy s obsahemhydroxykyselin a dalších účinných látek
Pokud už z jakéhokoliv důvodu nechcete podstoupit chemický peeling nebo ošetření laserem, můžete vyzkoušet kosmetické produkty na domácí použití, které rovněž obsahují hydroxykyseliny a další účinné látky.Oproti lékařskému zásahu například zmíněným lékařským chemickým peelingem je v produktech pro domácí použití obsaženo menší množství kyselin a výsledky nejsou nejen tak velké, ale dostavují se také o něco později. Nejlepší řešení je tedy absolvování chemického peelingu nebo laserového ošetření s následným používáním kosmetických produktů, které jednak chrání před UV zářením a také působí na pigmentové skvrny. Nově se na našem trhu začínají objevovat preskripční léky, tedy krémy s obsahem hydrochinonu, který nelze v produktech bez lékařského doporučení a receptu běžně zakoupit.

Trápí-li Vás tyto vady na kráse, navštivte dermatologa, který Vám navrhne nejúčinnější řešení problému dle typu vaší pleti.

Zdroj, foto: Pigmentace.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda