Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si skutečně užít dovolenou?

26. 07. 2014 | Praktické rady
Pro naprostou většinu z nás (až na kované workoholiky) je dovolená tím vytouženým obdobím, kdy si podle našich vlastních slov hodláme skutečně odpočinout, vypnout, vyčistit si hlavu a načerpat energii. Ne vždy se nám ale tento sen skutečně splní a důvodů je povícero. Na co bychom tedy měli myslet, aby naše dovolená skutečně fungovala jako „dobíječka“ naší energie? Psychologové obecně v prvé řadě doporučují, že by dovolená měla trvat alespoň 14 dní, protože naše tělo i mysl potřebuje dostatečný čas na aklimatizaci. A to jak do stavu dovolenkového, tak zpět do pracovního procesu. S kvalitně prožitou dovolenou pak samozřejmě souvisí i včasná příprava.

1. Příprava aneb Třikrát měř, jednou řež


Ať už se hodláte vydat k babičce na vesnici, na chalupu, s cestovkou k moři nebo na vlastní výpravu po krásách a tajemstvích exotických zemí, nepodceňujte dostatečnou přípravu. I když pojedete pouze do jižních Čech, zařiďte si s dostatečným předstihem pomoc sousedů či příbuzných ohledně zalévání květin, krmení kočky či papouška a občasnou kontrolu bytu či domu před zloději.

Jak si skutečně užít dovolenou?Pokud se hodláte vydat na dovolenou organizovanou cestovní kanceláří, nenechte se opít rohlíkem, respektive nic neříkajícím obrázkem soukromé pláže hned u hotelu, který najdete na internetu. Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo svého času deset doporučení Dovolená bez starostí, která se týkají právě správného výběru zájezdu.

Věnujte proto velkou pozornost referencím cestovní kanceláře nebo agentury, informujte se, zda je řádně pojištěna a pořádně si přečtěte smlouvu. Nespoléhejte se na jednoduchý výběr na internetu a raději navštivte CK osobně. Nebojte se na všechno podrobně vyptat, žádat reálné fotografie, přesný popis služeb hotelu a podobně.

Pokud se chystáte na cesty na vlastní pěst, nespoléhejte pouze na kapesního průvodce a náhodu. Vytvořte si itinerář své cesty, zjistěte dopředu možnosti dopravy, reálných vzdáleností a ubytování. Plánujte s mírou. Pokud si do svého plánu po krásách Itálie dáte dvě města plná památek denně, budete toho mít po prvním týdnu plné zuby.

Nezapomeňte na cestovní pojištění a samozřejmě si včas ověřte platnost svých dokumentů. Leckomu se již stalo, že teprve na letišti zjistil neplatnost svého pasu. Zapište si důležité kontakty (místní ambasáda, spojení na banku pro případ ztráty karty, spojení na asistenční pojišťovnu při autodopravě apod.).

Do přípravy patří i včasné a správné zabalení zavazadel. Pokud nechcete, aby se celá vaše dovolená vinula v hektickém stylu, začněte tím, že nebudete balit na poslední chvíli. Udělejte si seznam a pořádně si rozmyslete, co si sebou budete brát, na jaké aktivity se chystáte a co skutečně reálně potřebujete. Na druhou stranu ale nezapomínejte, že i u moře může pršet a být chladno, zvláště v posledních letech s kolísavým počasím.

Nezapomeňte přibalit cestovní lékárničku, repelenty, přípravky na ochranu před sluncem a také případné zklidnění kůže či mast na spáleniny. Je zbytečné za běžné léky a drogerii utrácet na místě valuty. To platí i pro vašeho psa. Pořiďte mu obojek nebo spot-on, který funguje proti blechám, klíšťatům i komárům, abyste se u nich nedočkali nepříjemné infekce např. od středomořských parazitů.

2. Dovolená snů bez mobilu a počítače


Jak si skutečně užít dovolenou?Ve chvíli, kdy konečně vyrazíte na dovolenou (a přesvědčíte se, že jste nenechali pasy doma na lednici), nastává okamžik, kdy je třeba začít si „zaslouženě užívat“. Pokud jste nepodcenili přípravu, je důležité udržet dobrou pohodu v celém „týmu“, ať už jedete na dovolenou ve dvou nebo s celou rodinou.

Psycholog Karel Havlík upozorňuje na to, že první hádky nastávají mezi manžely už po prvních dvaceti kilometrech a to často ze zcela malicherných důvodů. Zkuste se tedy vyhnout vzájemné kritice (např. kdo co zapomněl doma, rady při řízení a podobně), nevytahujte aktuální rodinné problémy a soustřeďte se na pozitivní témata příštích společných prožitků.

Odborníci také radí rozdělit si kompetence v rozhodování a odpovědnosti. Ujasněte si, kdo bude mít na starosti peníze a doklady, kdo bude mít konečné slovo v rozhodování o jednotlivých aktivitách na dovolené, výletech, nákupech a podobně, aby se dny společného oddychu neproměnily v rodinné šarvátky.

Velmi důležité je odpoutat se v průběhu dovolené od svých pracovních závazků. Pokud to vaše práce vyloženě bytostně nevyžaduje, vypněte alespoň pro většinu dne svůj mobilní telefon, nevyřizujte žádné pracovní e-maily a pokud možno, na práci vůbec nemyslete. Důkladný odpočinek, ať již řadových zaměstnanců či vedoucích pracovníků, je pro správné a dlouhodobé fungování každé firmy velmi důležitý.

Proto opravdu není žádoucí, aby byl člověk na dovolené obtěžován dotazy svých kolegů, musel vyřizovat e-maily či telefonáty zákazníků a podobně. Ideální je včas před dovolenou delegovat na své kolegy, případně podřízené důležité úkoly či se dohodnout na sledování svého pracovního e-mailu, přesměrovat veškerou komunikaci tak, abychom během volna nemuseli nic řešit a ani přemýšlet o tom, co se v zaměstnání děje.

Obecně se nedoporučuje ani příliš sledovat např. politické události, které se dějí v naší domovině. Na dovolené se člověk opravdu nemá rozčilovat a je lepší věnovat pozornost krásám přírody, starobylé architektuře či cizím krajům a zvykům.

3. Nepřeceňujte své síly


Mnozí z nás se po celoročním sezení za pracovním stolem na dovolené sportovně ožijí a vrhají se do rozličných dobrodružství, ať už se jedná o různé adrenalinové zážitky nebo třeba náročné pěší či cyklistické túry. To může ve svém důsledku vést k různým nepříjemným nehodám od namožených svalů přes různé odřeniny, boule a podvrknuté kotníky až nedej bože k horším úrazům.

Problémy také mohou nastat při plavání v moři, potápění a jiných vodních aktivitách.
Pokud se tedy chystáte na své zasloužené dovolené věnovat sportu, věnujte pozornost přípravě své kondice už nějaký ten týden dopředu a každopádně nepřeceňujte své síly, abyste se z dovolené nepřesouvali rovnou na nemocenskou.

Zdroj: ČSOB

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pokud se chystáte na dovolenou s cestovním kanceláří, je velice důležité si o ní zjistit co nejvíce informací. Nejlepší jsou reference přátel a známých, kterým můžete věřit. My jsme si předloni našetřili a chtěli se podívat někam dál, navštívit nějakou exotickou zemi. Dovolená v exotických zemích není o válení se v hotelu u bazénu nebo u moře. Musíte zemi procestovat a navštívit ty její nejkrásnější místa. Kolegyně z práce nám doporučila CK Avetour, která prý pořádá ty nejlepší poznávací zájezdy. Osobně jsme CK navštívili a na podzim 2013 odletěli do Thajska. Zájezd plný krásných zážitků a dobrodružství. Kdo s nimi jednou vyjede, určitě se k nim zase vrátí.
Obrázek uživatelky
profil
Levněji je bez cestovky a v tuzemsku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda