Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si udržet imunitu v zimě?

21. 01. 2011 | Péče o tělo

Imunitou se rozumí obranyschopnost našeho těla vůči vnějším a vnitřním škodlivým virům, které by mohly ublížit našemu zdraví.  Její síla závisí na způsobu našeho života, na výživě, pohybové aktivitě a také stresu.  Především ti z nás, kteří mají imunitu oslabenou, by měli dodávat tělu důležité vitamíny a stopové prvky.

Silný imunitní systém je v zimě nejlepší ochranou před nachlazením. Přírodní prostředky a také bylinkové čaje nás ochrání v zimním období před různými neduhy a udrží imunitu ve formě.  Nejlepší ochranou je dostatek vitamínů, střídmá strava a dostatek tekutin.  Optimální je vypít nejméně 2 litry tekutin denně. Také nesmíme zapomínat na pohybovou aktivitu, která nám vyhovuje a pobyt na čerstvém vzduchu. Důležité je dodávat tělu dostatek vitamínů C konzumací čerstvého ovce a zeleniny ve slupce, která chrání vitamín C před zničením. Například v zimě je vhodná kořenová zelenina, mrkev, petržel a také celer,  dobře působí na orgány, které v zimě pracují nejvíce.  Výborným zdrojem důležitých vitamínů a minerálů je česnek, cibule a křen.  Jsou to přírodní antibiotika. Chrání náš organismus před nežádoucími viry, které se usídlí v našem těle. V zimě musíme dodávat tělu také dostatečný přísun tekutin. Můžeme pít čaj, který nás nejen osvěží, zahřeje, ale posílí  imunitu.

Bylinkové čaje

Teplý nápoj s bylinkami vám pomůže podpořit imunitní systém a také  zahnat řadu nemocí. Patří tady především šípkový čaj. Pro vysoký podíl vitamínu C. Máta, meduňka, jitrocel, šalvěj, heřmánek, tyto čaje působí dobře na oslabenou imunitu. Na posílení imunity jsou dobré také pročišťovací čaje například z kopřivy, která obsahuje hodně vitamínů a minerálních látek. Při použití bylinek si dávejte pozor na alergické reakce. Každá bylinka každému nesvědčí, raději se poraďte při užívání s lékárníkem. Bylinkové čaje sladíme medem.

Vitamíny a minerální látky

Vitamín A

Tento vitamín zastaví nebezpečné viry. Kdo má tohoto vitamínu nedostatek, má menší odolnost  proti infekcím. Nejbohatším zdrojem jsou mrkev, špenát, brokolice, šípky, paprika, kapusta a rajčata.

Vitamíny skupiny B

Tyto vitamíny stimulují látkovou výměnu. Nejvíce vitamínu B má kapusta, hrášek, brokolice, zelené fazolky, křen, mléko a jogurt.

Vitamín C

 Velký podíl vitamínu C mají šípky, zelená paprika, petrželová nať, kapusta, pomeranče, jablka a kiwi. Také zelí obsahuje hodně céčka.

 

Vitamín D

Když svítí slunce, dokáže si tělo vitamín D vytvářet samo, v zimě jeho hladina klesá. Vitamín D mají mořské ryby, losos, sleď, makrela, tresčí játra, tuňák, máslo, sýry a játra.

Vitamín E

Vitamín E chrání buňky, zlepšuje výkonnost buněk, které bojují proti virovým infekcím. Tento vitamín obsahují rostlinné potraviny, slunečnicový olej, mandle, ořechy, brokolice, špenát a máta.

Železo

Zlepšuje zásobení těla kyslíkem. Hodně železa najdeme v listové zelenině, zejména špenátu,  luštěninách a hovězím mase.

Selen

Selen  pročišťuje organismus  a chrání před stárnutím  buněk. Zdroje: ryby, maso, obilné produkty, mléko, zelenina a ořechy. Ořechy a semínka jsou přímo nabité živinami a vitalitou. Posilují imunitu.

Zinek aktivuje enzymy

Tento životně důležitý prvek ovlivňuje nejen imunitu, ale také tvorbu kůže a vlasů. Zdrojem jsou obilné klíčky, hovězí játra a ryby.

Dostatečným přísunem vitamínů a minerálů a pohybovou aktivitou udržíte vaši  imunitu ve formě po celou zimu.

 

Marta - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý článok Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
veľa ovocia a cesnak
Obrázek uživatelky
profil
a fakt pomáhají?Kupuješ je např.v lekárně,nebo máš svojí zásobu z léta?
Obrázek uživatelky
profil
Brusinky miluju.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
na brusinky taky nedám dopistit zavařila jsem si je a nakoupila sušené a je to mňamka Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles