Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně koupit dětské kolo a naučit dítě jezdit

28. 03. 2011 | Finance

DÍTĚ V SEDLE


Jaké kolo je pro vaše dítě to pravé?  
 
Dětská kola se dělí do čtyř kategorií podle velikosti rámu kola. Rámy kol jsou ocelové nebo hliníkové. Obecně platí, že hliníkové rámy jsou lehčí. Odrážedla a dvanáctipalcové kola, někdy najdete i pod označením First = první kolo.

Odrážedla
U odrážedla je při koupi důležité, aby dítě v pozici v sedě na odrážedle mělo patičky na zemi. Ceny se pohybují od 1 000 Kč do 4 000 Kč. Dítě se na odrážedle naučí nebát se jízdy na dvou kolech. Neučí se však udržení rovnováhy. K tomu slouží kola označovaná jako „dvanáctky“ s balančními kolečky.

dětské kolo - first12“ kola – Rady a tipy pro koupi dvanáctky
Tato kola (12“) ještě nemají více převodů, je zde jen jeden převod tzv. single speed. Kola v základní výbavě obsahují balanční kolečka, která dítěti slouží k udržení rovnováhy. Do základní výbavy dále nezbytně patří ochranný kryt na řetěz, přední brzda, zadní brzda tzv. torpédo (dítě brzdí zašlápnutím pedálů v protisměru šlapání), gripy na řídítkách na konci rozšířené, aby dítěti při pádu nehrozilo nebezpečí vražení řídítek například do břicha a sklouznutí rukou z řidítek.


Rozdělení dětských kol podle kategorií
Název kategorie
Věk dítěte

Odrážedla a 12" kola
(dvanáctky)

2 - 4 rok
16" kola
(šestnáctky)

4 - 7 let
20" kola
(dvacítky)

6 - 9 let
24" kola
(čtyřiadvacítky
8 - 12 let


16“ kola – Helma je pro děti povinnou výbavou, rukavice doporučujeme

Další kategorií jsou kola 16“. Tato kola jsou určena pro děti zhruba od čtyř do sedmi let. Vybavením kola se neliší od 12“ kol. Rozdíl je zde jen ve velikosti rámu a designu.

Praktická RADA
Dětské kolo nechte alespoň jednou za rok před sezónou řádně seřídit ve specializovaném servisním centru. Ušetříte si tak nepříjemná překvapení při jízdě a také peníze.

Dětské kolo - dvacítkaDvacítka pro velké kluky i holky
Dvaceti palcová kola jsou určeny pro děti zhruba ve věku 6 – 9 let. Velkou roli zde již bude hrát výška dítěte – 110 - 130 cm. Velkou změnou zejména pro dítě je osazení kola vícestupňovým převodem. Dítě řadí otočnou rukojetí umístěnou standardně na pravé straně pro ovládání pravou rukou. Kola již také nemají zadní brzdu tzv. torpédo, ale druhá brzda je umístěna také na řídítkách kola.

Praktická RADA
Udělejte si čas a trpělivě a názorně dítěti vysvětlete, jaký je rozdíl mezi zadní a přední brzdou. Dobré je dítěti názorně ukázat, co se stane, když zabrzdí jen přední brzdou. Kolo se „postaví“ na přední kolo a objekt na sedle (posaďte na sedlo třeba jeho oblíbené plyšové zvíře) přepadne přes řídítka. Dítě by mělo stále používat převážně zadní brzdu a přední pouze dobrzďovat. Ušetříte si tak čas s ošetřováním případných odřenin.

kolo - převody24“ kola – jsem už skoro dospělý/á
Kola z kategorie čtyřiadvacítek se již velmi podobají kolům pro dospělé. U většiny rámů je horní trubka rámu zešikmená. Kola již bývají vybavena i odpruženou přední vidlicí a na místo otočné rukojeti pro řazení se již v některých případech používají dvojpáčky na řazení. Při koupi kola dbejte na správnou velikost rámu kola pro vaše dítě. Správnou velikost poznáte snadno – kolo přidržte a posaďte na něj dítě, ruce musí mít na řídítkách.

Praktická RADA
U kol kategorie 20“ a výše je již ve standardní výbavě vícestupňové řazení rychlostí. Správné používání a kombinace převodů jsou důležité nejen pro usnadnění šlapání na kole, ale také pro zajištění dobré životnosti jednotlivých komponentů, jako jsou přehazovačka, kolečka a další. Dítěti je snadnější vysvětlit princip řazení pomocí obrázků.


Rizika levných kol ze supermarketu

-- Nekvalitní komponenty, které dítěti znesnadní šlapaní.
-- Kola nejsou seřízená a navíc jsou ze součástek, které většinou nejsou v České republice k dostání.
-- Nekupujte kola s plastovými výplety kol. Zničí se i při malé nehodě nebo silnějším nárazu. Hrozí zde riziko úrazu pro vaše dítě.


Zdroj: Amulet.cz

ZUZU
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !