Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně na podzimní vertikutaci?

25. 09. 2018 | Zahrádka
Letošní horké a suché léto dalo trávníkům pořádně zabrat. Před zimou si proto zaslouží ještě malou pozornost, aby byl na další sezónu opět v kondici. Už bylo popsáno hodně postupů, jak připravit trávník na zimu a pojem vertikutace proto není zcela neznámý.


Název vznikl z anglického vertical cut = svislý řez a znamená tedy prořezávání trávníku. Toto prořezání trávníku je skutečným základem péče o zdravý a hustý trávník.

Oživte svůj trávník

Vertikutací, nebo-li prořezem trávníku docílíte rozrušení povrchu, zajistíte zvýšení přísunu vzduchu, vody, světla, podpoříte kořenový systém a omezíte tvorbu mechů a travní plsti. Vertikutovat je vhodné ideálně 2x ročně, na podzim a na jaře. Samozřejmě vždy záleží na konkrétních podmínkách a počasí, teplota by neměla nikdy klesnout pod 8 stupňů. Špatně provedená vertikutace se projeví na delší době nutné k regeneraci trávníku. Půda nesmí být promáčená, aby nedocházelo k vytrhávání drnů a zalepování nožů půdou. Také by ale neměla být vyschlá a tvrdá, protože do takové půdy se nože nezaříznou. Nejlepší období nastává cca 2 dny po dešti.

trávaPřizpůsobte vertikutaci stavu trávníku

Pár dnů před vertikutací můžete na stinných místech použít prostředek na hubení mechu, aby vertikutátor odstranil již odumřelý mech. Ostrými, vertikálně rotujícími noži na hřídeli vertikutátoru, do hloubky cca 2-3mm. Před samotnou vertikutací pak z trávníku odstraňte nečistoty (listí, větve, klacíky). Pokud je trávník zanedbaný a zhutnělý, lze vertikutovat v podélném i příčném řezu. Organické zbytky je potřeba po vertikutaci z trávníku posbírat do sběrného koše vertikutátoru nebo pečlivě shrabat hráběmi.

Vyberte správného pomocníka

Dnes jsou v nabídce vertikutátory s několika druhy pohonů. Hodně rozšířené jsou elektrické vertikutátory jejichž používání je velice snadné a jsou téměř bezúdržbové. Pokud je však potřeba vertikutovat plochy bez dostupnosti elektrické energie, či plochy členité a větší, hodí se k této práci vertikutátory poháněné spalovacím motorem. A pokud disponujete menší plochou a jen se vám nechce dávat pozor na elektrický přívodní kabel, může být vhodným pomocníkem akumulátorový vertikutátor.

Trávníku věnujte péči

Po vertikutaci si všimnete prázných míst v trávníku, která je cca po 2 týdnech potřeba doplnit trávníkovým substrátem, dosít a lehce přihrnout hráběmi. A protože i trávník potřebuje výživu, je vhodné ho přihnojit. Samozřejmě je nutné ošetřený trávník dobře zalít, aby půda s novou travní výsadbou nevysychala.


Zdroj, foto: HECHT



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka