Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak správně vybrat sportovní obuv

26. 04. 2016 | Trendy
Chcete začít konečně s během, s fitness nebo se zapsat na hodiny tenisu? Pak byste si kromě dobře padnoucího a funkčního oblečení měli pořídit také kvalitní boty, odpovídající sportu, který chcete provozovat, protože kvalitní sportovní obuv by měla být nejdůležitější položkou ve vaší „cvičební tašce“.

Sportovní boty nejsou jen otázkou módy. Při jejich výběru se kromě vzhledu zaměřte především na funkčnost, materiál i tvar podrážky. Nesprávně zvolená sportovní obuv může přivodit nepříjemnosti, jako jsou otlaky, bolest předního bérce, pat nebo zbytečné přetěžování kloubů.  Před nákupem bot je nejdůležitější si uvědomit, jaký sport chceme provozovat, jiný typ je vhodný na běh a jiný na klasické fitness.

Jak vybrat běžeckou obuv

Stále více lidí propadá fenoménu běhu. Kromě správné techniky je důležité mít také kvalitní a vhodné boty, které při běhu poskytnou dobrou oporu. Pokud s během začínáte, nebo máte nějaké to kilo navíc, jsou vhodné těžší modely bot, které budou dobře tlumit. Naopak zkušení běžci nebo drobní lidé by měli sáhnout po lehčích modelech. Důležité je si na běh koupit boty cca o půl čísla až číslo větší než je obvyklá velikost. Při běhu noha pracuje, posouvá se podle terénu, kterým zrovna běžíme a je dobré mít v botě prostor. Pokud běháte po lesních terénech, jsou vhodné krosové boty. Na hladké povrchy jsou ideální silniční tenisky. Běháte-li často v mokrých terénech, tak si pořiďte obuv s Gore-texem, ten zajistí, že se voda nedostane dovnitř obuvi. Boty na běh byste neměli mít déle než 3 roky, pak ztrácejí své pružící schopnosti.

Jak správně vybrat sportovní obuvBoty na fitness a aerobic

Pokud chodíte cvičit do fitness, pořiďte si na indoor sportovní aktivity jiné boty, než máte na ven. Hodí se tzv. non marking (nezanechávající tmavé šmouhy) boty. Jste-li vyznavači aerobicu a aktivního fitness, pak potřebujete dobře odpružené boty, které zvládnou nárazy a ochrání nožní klenby. Měly by mít také dostatečnou stabilitu a boční podporu. Milovníci spinningu by si měli pořídit boty s pevnou podrážkou, ideálně se systémem SPD. Navštěvujete-li fitness studia pouze kvůli posilování na strojích, postačí kvalitní tenisky, které vám dodají stabilitu.

Pro milovníky tenisu

Speciální kapitolou jsou boty na tenis. Zde nejsou boty na indoor aktivity ani na běh ideální. Při tenisu provádíte mnoho pohybu zprava doleva, a je proto třeba mít těžší a bytelnější sportovní boty, které dodají stabilitu. V potaz také berte, na jakém povrchu chcete hrát. Pohybujete-li se především na tvrdém povrchu jako je beton, tak si vyberte boty s dobře pružící podrážkou. Zde se neohlížejte na peníze, protože obuv používaná na betonu dostává opravdu zabrat, je tedy důležité mít kvalitní boty. Pokud hrajete na trávě nebo antuce, tak volte boty se stromečkovým protiskluzovým vzorem, které jsou na tento povrch určeny. Tenisové boty by měly přesně sedět na noze, nepořizujte si boty, ve kterých máte určitou rezervu, jak tomu je například u běžecké obuvi. Po pár hrách se vám boty rozšíří podle potřeby vaší nohy.

Zdroj, foto: CCC boty


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !