Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak stříhat živý plot

15. 06. 2015 | Zahrádka
Živý plot je velmi praktickou součástí zahrady. V létě s radostí využijete jeho stín a celoročně vám poskytne úkryt před zraky zvědavců. Abyste se však mohli pyšnit krásným upraveným plotem a nepřerostl vám doslova přes hlavu, je nutné mu věnovat náležitou péči v podobě stříhání. Běžný živý plot vyroste za rok totiž i o několik desítek centimetrů. Správným stříháním podporujete také jeho správnou hustotu. Pokud byste střihání neprováděli, z vašeho plotu se stane pouhá řídká směs nesourodých větví.

Kdy stříhat?

Podle typu dřeviny lze ploty upravovat až třikrát ročně, jehličnany stačí přitom obvykle stříhat jen jednou za rok. Obecně platí, že střih je vhodné provádět na přelomu června a července, kdy končí jarní růst. Další stříhání by mělo být během srpna, aby se keře a stromky stihly připravit na zimu. O tom, jak hluboký by měl řez být, rozhoduje především bujnost růstu plotu.

Jak stříhat živý plotVyberte si vhodné nástroje

Při práci s plotostřihem stejně jako s jiným strojem je nutné postupovat obezřetně, aby se předešlo nechtěným zraněním. Pokud s plotostřihem pracují nezaškolení uživatelé, měli by proto velice pečlivě dbát na svou bezpečnost.

Kritériem pro výběr plotostřihu je charakter vašeho živého plotu. Pokud máte malý plot, stačí vám na jeho úpravy klasický plotostřih. V případě velmi vysokého nebo obtížně přístupného plotu se již vyplatí pořídit si teleskopický přístroj. Ten se používá hlavně ke stříhání živých plotů ve výškách, protože nabízí dlouhý dosah až tři metry. Obejdete se tak bez žebříku.

Elektřina, benzín, nebo akumulátor?

Na široký plot se hodí jednostranný plotostřih s dlouhou stříhací lištou. Pokud si chcete váš živý plot tvarovat, vyplatí se pořídit si oboustranný plotostřih s naklápěcí zadní rukojetí. Elektrické plotostřihy jsou jen pro občasnou práci a zastřihávaní menších keřů. Chcete-li používat plotové nůžky k častějšímu stříhání velkých ploch živých plotů, je ideální zvolit benzínový stroj. Má velmi výkonné motory a poradí si i s větvičkami o tloušťce 3,5 centimetru.

U elektrických strojů získávají stále větší oblibu plotostřihy s akumulátorovým pohonem, které bez přívodní šňůry nabízejí stejnou svobodu jako stroje na benzín – nelimitují kabelem a dají se použít prakticky všude, zároveň je jejich chod i tišší. Jejich další výhodou je fakt, že jsou lehké. Při porovnávání jednotlivých typů myslete i na to, zda se vám pohodlně drží, je dobře vyvážený a s ergonomickou rukojetí a jestli na vás není příliš těžký.

Plotostřihy se liší i výkonem a délkou lišty. Ty krátké s délkou zhruba do 20 centimetrů se hodí na přesné a detailní tvarování jednotlivých keřů, dlouhé usnadní práci na rozsáhlejších plochách. Obecně platí, že čím delší lišta, tím rovnější bude střih a práce bude rychleji hotová. Plotostřih si nemusí poradit úplně se vším, proto je dobré ho doplnit i dalšími nástroji.

Jak stříhat živý plotVemte si k ruce pomocníky

Pro střih, případně řez silných přerostlých větví se používají mechanické nůžky na větve nebo ruční zahradní pilky. Pro zkracování jednotlivých větví živého plotu, případně pro sestřih několika rostlin, lze použít mechanické nůžky na živý plot. Pro zastřihování, případně cílený střih jednotlivých větviček například pro použití při dekoraci, je možné využít i ruční zahradní nůžky.

Ostré nástroje jsou nutností

Před tím, než se do stříhání pustíte, si zkontrolujte, zda jsou všechny vaše nástroje čisté a hlavně nabroušené. Řádně udržované řezné nástroje s ostrými řeznými hranami se snadněji ovládají. S tupými nůžkami zanecháte po střihu roztřepené konečky větví a výhonků, které rostlinu oslabují a mohou způsobit infekci.

Nezapomeňte na bezpečnost při práci

Vždy se před používáním nůžek na živý plot přesvědte, že je k nim dobře připevněný ochranný kryt ruky. Před zapojením do sítě či k baterii, zvednutím nebo přenášením nástroje se ujistěte, že je vypínač ve vypnuté poloze. Používejte osobní ochranné pomůcky. Vždy používejte ochranu očí. Ochranné vybavení jako protiprachová maska, protiskluzová bezpečnostní obuv, tvrdá přilba anebo ochrana sluchu používané v příslušných situacích redukuje riziko zranění.

Moderní plotostřihy jsou navíc vybaveny bezpečnostními funkcemi minimalizujícími riziko poranění, jako je například nutnost mít na přístroji obě ruce, jinak se lišta plotostřihu zastaví nebo brždění pohybu nožů v listě. Díky tomu nedojde k poranění ani po vypnutí přístroje, kdyby lišta měla kinetickou energii po doběhu.

Zdroj, foto: Gardena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kdo ví, ze kterého je to filmu?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles