Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak u dítěte zjistit a léčit tupozrakost

28. 12. 2017 | Dětské nemoci

OTÁZKA TÝDNE:

Máme podezření, že tříletá dcera špatně vidí – třeba při kreslení hodně natáčí hlavu na jednu stranu a dívá se spíš jen jedním okem. Mělo by se to řešit s očním lékařem?

ODPOVĚĎ:

Rozhodně ano, můžete se obrátit na praktického lékaře pro děti a dorost, u něhož je dítě registrováno, a ten ho pošle na odborné oční vyšetření, nebo na očního lékaře přímo. Návštěvu lékaře neodkládejte, mohlo by jít o tzv. tupozrakost, což je snížená schopnost vidění levého nebo pravého oka. Takové dítě na jedno oko vidí velmi dobře, ale na druhé o mnoho hůře. Někdy je to spojeno se šilháním, často ale tuto vadu neprovázejí viditelné změny. Tupozrakost je třeba podchytit a léčit co nejdřív, nejlepších výsledků se dosahuje u dětí do 4 let.

Jak u dítěte zjistit a léčit tupozrakostTupozrakost se léčí pravidelným cvičením postiženého oka a okluzí, tedy zakrýváním zdravého oka. Nelze ji řešit žádnou operací. Léčba většinou probíhá ambulantně na specializovaném pracovišti; v případě nutnosti může být dítě intenzivně rehabilitováno v léčebně pro děti se zrakovým postižením. Ambulantní léčbu i rehabilitaci dětí s těžšími vadami v léčebně pojišťovna samozřejmě hradí. Při léčbě tupozrakosti je nutná důsledná spolupráce rodičů, očního lékaře, ortoptisty a zrakového terapeuta. Nezbytné jsou pravidelné kontroly, protože během cvičení často dochází ke změnám (zlepšení) v dioptriích a podle klinického stavu se musí upravovat jak délka cvičení, tak i nošení okluzoru.

Oční lékař nejdříve přesně zjistí u dítěte případnou dioptrickou vadu. Po nasazení brýlí je nejdůležitější správné zakrytí lépe vidoucího oka tzv. okluzorem. Okluzory pojišťovna hradí podle potřeby (není stanovená frekvence) v cenách dle Úhradového katalogu. Nejčastěji je používán okluzor náplasťový. Lepí se přímo na kůži a zajišťuje tak dokonalé zakrytí. Další možností je okluzor gumový s přísavkou na sklo. U něj ale dítě může „podkukovat“ okolo. Existují i okluzory gelové, plastové či látkové. Je důležité vybrat takový, který bude dítěti vyhovovat. Dokonalé zakrytí zdravého oka a přesná korekce oční vady brýlemi jsou základním předpokladem, jak vycvičit tupozraké oko.

Cvičení pod přímým dohledem odborníka je nutné doplňovat cvičením doma, nestačí pouze dítěti zakrýt zdravé oko. Důležité je tupozraké oko co nejvíce namáhat při jakékoli činnosti, při které se dívá do blízka, samozřejmě po důkladném zakrytí lépe vidoucího oka. Vhodné je prohlížení obrázkových knížek nebo u větších dětí četba, stavebnicové hry, kreslení, navlékání korálků, ale i počítačové hry.

Podstatnou roli při včasném odhalení tupozrakosti hraje povědomí o dědičnosti zrakových vad. V rodinách, kde má někdo dioptrickou vadu nebo šilhá, budou mít s jistou pravděpodobností toto postižení i děti. Na každé zrakové postižení v rodině je proto třeba aktivně upozornit lékaře, i když vyšetření očí a zraku je součástí preventivních prohlídek u praktického lékaře pro děti a dorost, a to počínaje již novorozeneckým obdobím. Lékař se ale na možnou vadu může více zaměřit a dítě včas pošle na odborné oční vyšetření. O tupozrakosti nebo jiném problému se zrakem může svědčit nejen naklánění hlavičky na jednu stranu a přivírání jednoho oka, ale i to, že dítě často zakopává a naráží do věcí, mne si oči, často mrká, mhouří očí apod. Ideální je odhalit tupozrakost ve 2–3 letech, kdy jsou výsledky léčby nejpříznivější.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles