Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak udržet osobní cashflow aneb kdy platit kreditkou a kdy debetkou?

18. 09. 2018 | Finance
-Komerční sdělení-

Platební karty jsou dnes velice rozšířeným prostředkem, skrze který je možné hradit nejrůznější služby, nákupy zboží a řešit výběry peněz. Jestliže si říkáte, že je nejvyšší čas přejít od hotovosti k bezhotovostním platbám, určitě se vám budou hodit následující informace. Vybírat si totiž můžete mezi dvěma platebními kartami.

    • Debetní karty
    • Kreditní karty

Vlastnit je můžete obě. Znát byste ale měli hlavní rozdíl mezi kreditní a debetní kartou. Protože jenom tak se s těmito platebními prostředky naučíte správně zacházet.

Kreditní karta přináší řadu bonusů navíc


Jplatba kreditní kartou nebo debetní kartouen ve zkratce je třeba zmínit, čím se liší kreditní karta od té debetní. Hlavní odlišnost je v tom, že u kreditní karty nakládáte s financemi banky. Jde vesměs o určitý typ úvěru. Naopak u debetní karty využíváte peníze z vlastního bankovního účtu.

Otázkou tedy zůstává, proč používat kreditní karty i přesto, že máte na účtu peníze? Možná byste se divili, ale tento úkon má své opodstatnění. Takže, proč platit kreditní kartou?

V první řadě je to fakt, že v rámci používání kreditní karty se domůžete spousty slev a bonusů u vybraných prodejců. Je naprosto běžné, že z ceny nákupu můžete získat až 2 % utracených peněz nazpět. A to vám u debetní karty nikdo nedá. Příjemný je také směnný kurz v zahraničí.
Pozor byste si však měli dát na to, abyste na svém účtu měli dostatek peněz pro brzké splacení vyčerpané částky z kreditní karty. Zkrátka, danou sumu musíte uhradit v bezúročném období. Pak si půjčujete bez poplatku, a ještě obdržíte peníze nazpět.

Oprostit se můžete i od toho, že nekalkulujete s vlastními penězi na účtu, takže si nemusíte hlídat cashflow na kontě. Zároveň se není třeba obávat toho, že v případě ztráty kreditní karty dojde k neoprávněnému výběru vašich peněz.

K čemu je tedy dobrá debetní karta?


Pakliže si myslíte, že vše obstaráte jen s kreditní kartou, není to úplně pravda. Odpověď na otázku, proč platit debetní kartou může být snazší, než se na první pohled zdá. Vezměte si například situaci, kdy jednoduše potřebujete vybrat hotovost z bankomatu. Pokud byste to provedli kreditní kartou, zaplatíte celkem vysoké poplatky. U debetní karty vás tento krok v rámci vaší banky, ale i té cizí nemusí stát ani korunu navíc.

Jak sami můžete tušit, správné používání kreditní a debetní karty dohromady vám ve výsledku ušetří spoustu nákladů. Stačí jenom vědět, v jaké situaci je vhodnější použít kreditní kartu a kdy je lepší sáhnout po debetní kartě.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To je velmi důležité. Finanční gramotnost a její výuka nám není mnohdy dána...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles