Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak ušetřit na účtu za plyn

16. 06. 2008 | Finance
Až o 15 % se od července zvednou ceny plynu,
existují však cesty, jak na účtu za plyn dokonce ušetřit


- Statisíce domácností vytápějí nemoderními modely plynových topidel
- Originalní „vafky“ lze vyměnit bez potřeby stavebních úprav
- Výměnou je možné dosáhnout 15% úspory ve spotřebě plynu
- Cestou je i změna systému vytápění na lokální, úspora může dosáhnout 20%

Nepříjemnou novinku mají pro české domácnosti připravenu tuzemští distributoři plynu. Jak RWE Transgas, tak E.ON budou výrazně zdražovat. Zákazníci RWE si od července připlatí až 10,5 % navíc, E.ON bude v jižních Čechách zvedat ceny dokonce o 15 %. Příčinou citelného zdražovaní jsou podle distributorů prudce rostoucí ceny ropy v posledních měsících. I přes tyto nepřijemné změny existují pro domácnosti, které vytápějí plynem, cesty, jak na účtu za plyn dosáhnout stejné či nižší částky než před zdražením.

jak ušetřit za topeníPrávě vytápění se na účtu za plyn podepisuje v největší míře. Existují přitom způsoby, jak za plyn nezaplatit více, či dokonce ušetřit.

Mnoho plynových topidel un. „vafek“, kterými české domácnosti vytápějí, pochází z doby před více než 10 lety. V současné době se tato topidla vybavují moderními regulačními prvky, například účinnějšími hořáky. „Dnešní topidlo o výkonu 5 kW, které je určeno pro vytápění prostoru o velikosti až 100 m3, má jmenovitou spotřebu 0,59 m3 zemního plynu za hodinu. Topidlo stejného výkonu vyráběné na konci 80. let mělo spotřebu 0,697 m3/hod. Výměnou topidla lze docílit okamžité 15% úspory zemního plynu,“ počítá expert na topení Pavel Janeček. „Originální vafky mají ale ještě jednu neocenitelnou výhodu. Tou je provedení přívodu plynu a odtahového systému identické se staršími modely, takže při výměně starých topidel není nutné provádět žádné stavební úpravy,“ dodává Pavel Janeček.

Znatelných úspor se dá dosáhnout i změnou systému vytápění. „Především u menších bytů lze doporučit lokální systém vytápění, tzn. osadit každou místnost samostatným topidlem. Každá místnost je tak vytápěna v optimálním režimu,“ vysvětluje Pavel Janeček. Na trhu jsou plynová lokální topidla s možností programování chodu, což umožňuje přesné nastavení vytápěcího režimu a cca 20% úsporu. Tato topidla již navíc nefungují na principu „věčného“ plamínku, zapalují se elektronicky, což znamená další úsporu asi o 0,4 m3 zemního plynu denně.


Zdroj: Karma

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
v bytě od realitky, máme staré plynové kamna v obývacím pokoji, jinak nikde, okna se rozsypávají, je tu zima jak v rusku, i když vytápím na plného jeden uzavřený pokoj, ostatní nemají šanci. Do ložnice jsme už koupili elektrický ohřívač a v koupelně vám nepřeji se jít v zimě sprchovat. Vyměnit okna za plastové? Super nápad, já do toho vrazím své prachy a pak mi je nikdo nevrátí, když se odstěhujem a realitka si ještě za bude od nového nájemníka brát víc. Vyměnit vafky? Wow, za nové dám minimálně 10 tisíc + povinné vyvložkování komínu až nahoru přes všechny patra, kolik že stojí jedno patro? CCa 5 tisíc a my jsme v 1. patře. A světe div se, zvýšili nám nájem, byty CPI, za to asi, že se můžeme cítit jak v rusku. Za to že jsme topili v 1 pokoji jen přes zimu a sporák mám elektrický (a to ne pořád! Fakt jsme šetřili!) jsme měli nedoplatek 8000, to jsem měla našetřené na kočárek. Teď je prcek doma navlečený skoro jako venku... Ne všude se najde tak lehké řešení, když nemáte na rozhazování.
Obrázek uživatelky
profil
setrit........stale se opakuje ...asi nejspis stahnout topeni na 19st.
Obrázek uživatelky
profil
vymeniť okná
Obrázek uživatelky
profil
šetriť, šetriť, nič iné nám neostáva, to už nie je socializmusSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles