Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak v létě dodržovat pitný režim a proč?

23. 08. 2018 | Péče o tělo
Ano je to stále opakované téma že? Ale upřímně dodržujete pitný režim? Zohledňujete kolik toho denně vypotíte, když je horko nebo když cvičíte? A kolik Vaše tělo vlastně potřebuje? No a v neposlední řadě, co vlastně pijete?

Berte v potaz, že Vaše tělo je tvořeno z cca 70% vodou. A to čistou vodou, ne limonádou nebo vínem či pivem. Pojďme si tedy shrnout proč, co a jak moc pít.

1. Proč vlastně musíme pít?

No především proto, že musíme doplňovat denní ztráty tekutin v těle. Vodu ztrácíme stále. Pocením, dýcháním, močí atd. Samozřejmě platí, že čím více se hýbeme, ale například i čím větší máme psychickou zátěž, tím více musíme pít. Dostatečným příjmem tekutin také detoxikujeme náš organizmus. Správně fungují játra a ledviny a mohou odplavovat škodliviny z těla ven. Máme hezčí pokožku, podporujeme imunitu a také předcházíme bolestem hlavy. V létě tím tělo i ochlazujeme!

Jak v létě dodržovat pitný režim a proč?2. Kolik toho tedy mám vypit?

Velice diskutovaná otázka. Vcelku je to velmi individuální. Každé tělo je jiné, každý máme jinou míru aktivity. Někdo jí více ovoce, zeleniny a mléčných výrobků stačí mu tedy i méně vody. Někdo naopak. Suma sumárum platí, že bychom měli vypít na kilo tělesné váhy 40 – 50ml vody (dle fyzické aktivity). Řekněme tedy, že 80kg člověk by měl vypít v létě cca 3,5l vody. Stále, ale platí zohledňujte svojí individualitu. Vypít v horkém letním dni sklenku vody asi nebude úplně nejlepší a naopak vylít do sebe 8l také nebude prospěšné kvůli zatížení ledvin.

3. Co tedy pít?

Nejlépe samozřejmě vodu. Ať už obyčejnou kohoutkovou, kojenecké a slabě mineralizované vody (bez oxidu uhličitého), neslazené a ne moc silné čaje. Vhodné jsou i neslazené ředěné ovocné či zeleninové šťávy. V létě pro doplnění minerálů a iontů je vhodná i čistá kokosová voda, která se dá již i u nás dobře sehnat. Ta je označování za ideální přírodní iontový nápoj.

4. Čemu se vyhnout?

Toto asi zrovna všichni víme, ale i tak si to raději shrneme. Rozhodně pro naše tělo není vhodné pít slazené a uměle barvené nápoje jako jsou limonády, kolové nápoje nebo energetické nápoje. Slazené a dobarvované džusy (u těch vždy koukejte na složení). Do pitného režimu neřadíme ani kávu, černý čaj a samozřejmě alkoholické nápoje. Ke každé kávě se snažte vypit sklenici vody, kterou nepočítejte do pitného režimu.

Co pijeme, jak moc pijeme a vše co jsme si dnes řekli se odráží na celkovém našem vzhledu. Pokud pijeme dostatečně a správně budeme vypadat zdravě, vitálně a budeme se tak hlavně i cítit. Snažte se tedy dávat Vašemu tělu vše, co opravu potřebuje.

Autor článku: Monika Šveňhová
Fitness trenér


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
v létě si užívám melounovou sezonu,a v melounu je taky dostatek vody
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles