Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak v létě uspořit za energie? Odmrazujte lednici a pořiďte si venkovní žaluzie

19. 07. 2015 | Finance
Kam pojedeme na dovolenou? Vzal jsem si krém na opalování? Kde si dáme ledovou tříšť? Takové dotazy jsou v době léta a prázdnin zcela běžné. Lidé si chtějí odpočinout a načerpat na horkém slunci nový elán, být bez starostí. Málokdo si tak připouští, jak je léto specifické a náročné na spotřebu energií. Přitom jen tvorba ledů v mrazničce výrazně podporuje tvorbu námrazy, která zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %. V článku naleznete užitečné tipy, jak můžete i v létě uspořit co nejvíce peněz za energie.

Ledničku v létě odmrazujte a nastavte ji na 7 stupňů Celsia

Neodmyslitelnou součástí léta je pro většinu Čechů popíjení vychlazených nápojů, grilování, příprava a konzumace zeleninových či ovocných salátů nebo pojídání studeného melounu. K tomu je nezbytně nutná dobře fungující chladnička s mrazničkou. Chlazení a mrazení se starší chladničkou a mrazničkou je druhým největším žroutem energie v domácnosti. U starší chladničky s mrazničkou může spotřeba elektřiny činit i více než 600 kWh za rok. Přitom nové modely v třídě energetické účinnosti A+++ jsou na tom mnohem lépe. Jejich roční spotřeba elektřiny je o dvě třetiny nižší.

Jak v létě uspořit za energie?Ať už máte starší či novější kus, dodržujte několik základních pravidel. Kvůli snížení spotřeby energie je dobré v létě ledničku pravidelně odmrazovat. Pokud bude mít vrstva námrazy více než 3 mm, zvýší se vám náklady na elektřinu až o 75 %. Dvojnásob to platí v létě, kdy většina lidí do mrazničky ve zvýšeném množství ukládá nádoby s tekutinami, které postupným odpařováním tvorbu námrazy podporují. Chladnička by měla být též umístěna co nejdále od zdrojů tepla, například trouby. Každý stupeň Celsia navíc v jejím okolí totiž zvyšuje její spotřebu až o 4 %. Ideální vnitřní teplota je 7 stupňů a není třeba ji podchlazovat, a to ani v parném létě. Horké potraviny však před uložením do lednice nechejte vychladnout.


Místo vany si dejte sprchu, ušetříte až 170 litrů

Na každého Čecha připadá spotřeba 112 litrů vody denně. Pokud máte pocit, že toto množství v zimě nespotřebujete, věřte, že v parném létě si to bohatě vynahradíte. Ačkoliv do této kolonky patří praní, mytí nádobí i vaření, jednou z nejvýraznějších položek je koupel ve vaně, na kterou připadá asi 150 až 200 litrů vody. V létě si totiž mnoho Čechů oblíbilo dát si vlažnou koupel, která jim v horkých dnech poskytuje příjemné zchlazení a supluje koupel v bazénu. Jak zde však ušetřit?

V první řadě se dá uspořit sprchováním, kterým se spotřebuje pouze 30 až 50 litrů. Zatímco jedna koupel ve vaně vás přijde asi na 12 korun, sprcha stojí necelé 4 koruny. Pokud chcete ušetřit ještě více, pořiďte si sprchu s dobře zvolenou hlavicí. Starší typy hlavic totiž spotřebují i 20 litrů vody za minutu. S úspornou hlavicí, kterou pořídíte do 1 000 korun, se však tato spotřeba sníží na 6 až 8 litrů, aniž byste při sprchování pocítili rozdíl. Také můžete využít takzvaný stop-ventil, který se namontuje mezi baterii a sprchovou hadici a reguluje průtok 6, 8, 10, 12 a 14 litrů za minutu. Těmito opatřeními lze ušetřit dalších 50 % teplé vody.

Klimatizaci pomůžete venkovními žaluziemi

Samostatnou kapitolu představuje v teplém počasí klimatizace. I malá klimatizační jednotka pro jednu místnost má spotřebu asi 1 000 wattů, což je až 16x více než v případě velkého stojanového ventilátoru. I při používání klimatizace lze však ušetřit. Stačí zabránit vstupu tepla do místnosti, například pomocí zastínění oken venkovními žaluziemi. Ty teplo do místnosti vůbec nevpustí. Pomoci mohou i vnitřní či meziokenní žaluzie, závěsy nebo rolety.

Proti přehřívání interiéru letním sluncem mohou pomoci také okenní odrazové fólie, které snadno nalepíte přímo na vnější stranu okna. Disponují různým stupněm odrazivosti a propustnosti světla. Při výběru klimatizace se zaměřte zejména na její spotřebu, kde se můžete orientovat pomocí energetického štítku. Nejúčinnější klimatizace jsou obvykle z těch dražších, investice se však vyplatí – s jejich nízkou spotřebou se vám cena do 2 až 3 let vrátí. Důležitá je pak i samotná práce s klimatizací. Vhodnou teplotou je hodnota 24 stupňů, ± 2 stupně, a od venkovní teploty by se teplota v domě měla lišit o maximálně 7 stupňů. Snaha o větší teplotní rozdíl samozřejmě zbytečně zvyšuje také spotřebu energie. Základním pravidlem při užívání klimatizace pak je mít zavřená okna.

Zdroj: E.ON


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !