Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak v zimě ochránit chalupu před nezvanými hosty

30. 01. 2019 | Moderní bydlení
Češi stále zůstávají národem vášnivých chatařů a chalupářů. Odpovídá tomu i rostoucí počet rekreačních objektů, kterých je v současnosti více než 400 000. Většina z nich ale zůstává v probíhající zimní sezoně opuštěná, a právě to láká zloděje. Jak se vyhnout nepříjemnému překvapení a vloupání předejít?

Hodně chalupářů navštíví svou chalupu na konci roku a pak do ní zavítá až s blížícím se jarem. To dává zlodějům poměrně snadnou možnost nerušeně loupit. Kromě nenechavců, kteří si objekty vytipovávají a jdou po cenných věcech, se chalupa může stát také terčem tuláků, kteří v zimě hledají místo na přespání. Někteří se jsou schopni zdržet i několik dní a během nich udělat uvnitř domu poměrně velký nepořádek. Pokud na nezvanou návštěvu přijdeme až s časovým odstupem, je pak o to těžší pachatele dopadnout – míra objasněnosti vloupání se u rekreačních objektů pohybuje jen okolo 30 %. Základem by proto měla být především prevence – kvalitním zabezpečením počínaje a chytrými „vychytávkami“ konče.

Pryč s lákadly

Jak v zimě ochránit chalupu před nezvanými hostyZloději většinou nechodí loupit naslepo – terén si několikrát obhlížejí a vybírají nejlepší cíl. Rozhodování bychom jim neměli ulehčovat. Všechny cennější věci, drobnější elektroniku nebo nářadí se snažíme před zimou odvézt. Pokud to nejde, uklidíme je z dohledu, aby cennosti nebyly vidět ani letmým pohledem skrz okno, a zatáhneme záclony. Větší věci lze přisunout ke zdi, hodit přes ně starou deku nebo je uzamknout do bedny a připevnit ke zdi nebo podlaze.
Venku pak nezapomínáme na kůlny, které často slouží jako odkladiště a postupně se v nich mohou nahromadit poměrně cenné věci, ať už jde o sportovní výbavu nebo zahradní nářadí. V ideálním případě vše na zimu odvezeme, když to nejde, tak alespoň vybavíme kůlnu petlicí se zámkem. Vybíráme takový, který odolá pokusům o vypáčení a vyražení. Čím víc zloději ztížíme práci, tím větší je pravděpodobnost, že si vloupání rozmyslí.

Zamykáme, co se dá

Otočit klíčem v zámku u dveří do chalupy nestačí. Zloději jsou vynalézaví a snadno si najdou jinou cestu, kudy se dostanou dovnitř. U větších chat to jsou třeba nezajištěné dveře do sklepa nebo sklepní okna, jinde zase zadní vchodové dveře. Když všechny zámky vybavíme kvalitní cylindrickou vložkou s bezpečnostní certifikací a na okna přidáme speciální ochrannou fólii, riziko vloupání významně snížíme. Uzamknout bychom měli i přístupovou branku na pozemek a vjezdovou bránu – tady se vyplatí sáhnout po bytelném visacím zámku. Měl by zvládat rozmary počasí s teplotními výkyvy, abychom nemuseli při příjezdu na chatu nejdřív řešit zamrzlý zámek.

Někde pomohou sousedé

Kromě kvalitních zámků, které by měly být samozřejmostí, mohou zloděje odradit i další opatření. Pokud nebydlíme na samotě, poprosíme sousedy, aby během naší nepřítomnosti občas chalupu zkontrolovali a vybrali schránku. Obzvlášť vstřícný soused nám může jednou za čas odházet sníh ke vchodovým dveřím – třeba za drobnou protislužbu během letní sezony. Tím vším podpoříme iluzi obývaného domu, kterou lze doladit ještě světlem s naprogramovaným časovačem nebo fotobuňkou.

Zdroj, foto: Tokoz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !