Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak ve zdraví přežít mateřskou dovolenou

21. 08. 2011 | Manželství
Taky máte pocit, že pojem „mateřská dovolená“ vymyslel zlomyslný chlap? Váš partner je s ním zjevně zajedno – co chvíli vám připomene, jak se máte, že můžete být celý den doma s dítětem, a co on by za to dal… Málokterý z mužů si totiž uvědomuje, že ta vaše dovolená je jen dokonalý eufemismus pro každodenní čtyřiadvacetihodinové směny. Na tuto skutečnost bohužel poněkud paradoxně zapomněly i mnohé babičky.

Řadím se mezi ty maminky, pro které je chvilka bez dětí velká vzácnost. Jednu babičku máme 100 km daleko, druhá není zrovna „hlídací“. Ochutnat sladké bezstarostné chvilky bez dětí mi dala moje kamarádka Eva. Jednou za týden zazvonila, vzala si kočárek a mně nařídila: „Vypni oči a uši a odpočiň si.“ Přede mnou najednou byly dvě dlouhé hodiny, které jsem měla jen a jen pro sebe.
 
Zpočátku jsem je moc pro sebe využít neuměla – přes hlavu mi přerůstaly hory nevyžehleného prádla, a tak jsem s vypnutýma ušima vyžehlila, připravila večeři, utřela prach… Někdy jsem se stačila na chvíli i naložit do vany plné voňavých mydlinek či se pohodlně uvelebit do křesílka s pěknou knížkou. Ať už jsem ty volné chvilky strávila u žehlicího prkna nebo v koupelně či na balkóně s knihou, vždy jsem se cítila odpočatá a plná nové energie. Jak ve zdraví přežít mateřskou dovolenouNicméně stále více jsem pociťovala absenci komunikace s dospělými a začala propadat občasným vlnám depresí – byly dny, kdy na mě artikulovaně promluvila maximálně pokladní v supermarketu – a ta si jen řekla o příslušnou částku k zaplacení. Kamarádka Šárka, s níž jsem dříve vymetla kdekterou kulturní akci, si našla nové kamarádky, já si naopak případné nové „kočárkové kamarádky“ držela od těla – rozhodně jsem nemínila celé dny prázdně tlachat o tom, kolikrát nám miminko kaká, které mlíčko je lepší, a srovnávat nesrovnatelné.
 
Tu a tam se mi povedlo vytáhnout do společnosti muže – ovšem ten můj hlad po lidech těžce chápal: měl dvě zaměstnání, pravidelné zkoušky s kapelou, s níž tu a tam o víkendu hrál, celý den se pohyboval právě mezi lidmi, takže logicky trávil večery raději doma… Začarovaný kruh, řeknete si. Ano, možná. Ale i z něj je vždycky cesta ven. A budete-li chytré, vůbec se tak daleko nemusíte dostat. Já jsem udělala chybu hned na začátku – své koníčky jsem obětovala dětem a rodině; příliš jsem lpěla na starých modelech mezilidských vztahů, o nichž jsem si myslela, že jsou zralé a pevné – v podstatě jsem se stala závislou na manželovi. Co znamená být chytrou?

1) Nevzdávejte se všech svých koníčků – domluvte se s manželem, babičkou, případně kamarádkou či paní na hlídání a vyjednejte si jedno odpoledne či podvečer, kdy si zajdete s kamarádkami do kina, do divadla, cvičit či jen tak poklábosit u skleničky. I kojené miminko bez vás 2 – 3 hodiny vydrží.

2) Zapojte se i do dopoledních aktivit pro maminky (jejich organizátoři vesměs nabízejí i možnost hlídání dětí) – přihlaste se do jazykového či počítačového kurzu, choďte na zumbu či na orientální tance, neopomíjejte mateřská centra, zapojte se do cvičení či plavání maminek s dětmi.

3) Alespoň jednou za měsíc svěřte dítě babičce či chůvě a vyjděte si jen s partnerem na večeři, do divadla či na koncert, udělejte si čas jen jeden pro druhého.

4) Do péče o dítě zapojte partnera – i tatínek může koupat, přebalovat či vzít miminko na procházku, v některých činnostech, například v koupání či kočárkování, se střídejte; jediná tatínkova indispozice je v tom, že nemůže kojit. Spravedlivě se dělte o péči o miminko, o domácnost i o volný čas.

5) Neztrácejte kontakt se svou profesí – tu a tam můžete své pracoviště navštívit: zajděte za kolegy, ukažte jim potomka, než si jej všechny přítomné ženy „oňuchají“, můžete s ostatními probrat nejen vaše rodičovské dojmy, ale i novinky ve firmě.

6) Máte-li chuť a vstřícné dítě, v mezích možností pracujte: řada maminek velmi úspěšně obchoduje s kosmetikou, drogerií či dětským oblečením, v rámci procházek s kočárkem roznáší reklamní letáky, účtuje, koriguje texty… I vaše finanční nezávislost na partnerovi vám zvedne sebevědomí.

7) Nezapomeňte o sebe pečovat – pokud nemůžete ke kadeřnici či na masáž zajít i s děťátkem, zkuste si domluvit návštěvu kadeřnice nebo masérky u vás doma v době, kdy miminko obvykle spí. Nebudou vás bolet záda, budete ze sebe mít dobrý pocit a partner vaši snahu stále se mu líbit jistě ocení.
 
Kdosi moudrý napsal, že aby byl člověk v dobré duševní kondici, potřebuje tři záchytné body (stejně jako horolezec tři jistící skoby): rodinu, práci a kolegy, přátele a koníčky. Pokud jeden z těchto bodů dočasně selže, drží vás při životě ještě dva zbývající. Nikdy nedopusťte, abyste viseli jen na jedné skobě – mohla by se začít nebezpečně viklat!

Zdroj: MojeChytreDite.cz
autorka: Mgr. Iveta Vaisová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já nevyžehlené prádlo už teď neřeším, Smajlík spíš to jen rychle složím a žehlím, jen to nejnutnější,když mi našeho trpaslíka hlídá manžel nebo tchyně, žehlit s ním je nemožné, plete se mi pod prkno a to není bezpečné. Jinak mám suprovou tchyni, babičkování si nesmírně užívá a já straaaašně ráda ocením chvilky, kdy můžu někam vyrazit sama bez malého, třeba i na nákup nebo na výlet s kamarádkou, na oblíbené veletrhy v Letnanech a v Holešovicích, apod. s trpaslíkem se nedá nikam chodit( max. do dětské herničkySmajlík ty zbožňuje) a všude jinde otravuje Smajlíknebo si vyžaduje pozornostSmajlík kontakt s ostatními mi tak nevadí, vynahrazuju si to dopisováním přes maily, facebook a to mi stačí.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Fakt je že dnešní maminky mají větší možnosti než sme měli my dřív narození a hlavně jsou chytřejší.A to třetí zvládnete levou zadní.Měla sem 3 děti po roce a teď mám devítiletá dvojčata.Tady platí heslo,ženská vydrží všechno.Tak se holky nedejte a nastávající mamině držím pěsti.
Obrázek uživatelky
profil
hezký a pravdivý článek...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezké, ten konec je moc pěkný
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles