Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vést dítě k pohybu už od narození

9. 07. 2017 | Vývoj
Nemusíte čekat, až půjde do školky či školy, nebo až bude ve věku, kdy ho můžete zapsat do sportovního kroužku. Vést dítě k pohybu je možné (a důležité) hned pár týdnů po jeho narození. Tady je pár tipů, jak na to.

Běžte s ním plavat


Plavání je první pohybová aktivita, která se dá začít s novorozencem už ve dvou měsících věku. Takhle malé děti se samozřejmě plavat nenaučí, ale o to v těchto kurzech nejde. Důležité je, že dítě začne mít vodu rádo, umí se v ní uvolnit a přestane se jí bát.
Hlavně pro spoustu rodičů – nováčků jsou kurzy přínos, protože se odehrávají pod dohledem odborníků, kteří přesně vědí, jaké aktivity a pohyby jsou pro děti dobré, co zvládnou a co ještě ne: Rodiče získají spoustu zkušeností, jak se s dítětem hýbat, co si mohou dovolit, aby jim neublížili. Je to pro ně uklidňující. Také vidí, jak děti reagují na vodu, na pohyb, co je baví, u čeho pláčou. Navíc plavání je aktivita, u které mohou být přímou součástí prvních „sportovních výkonů“.
Aktivním pohybem ve vodě dítě získává nové dovednosti – jak motorické, tak sociální, otužuje se a plavání mu rovněž dává základ pro pravidelný režim.

Hrajte si


Příležitostí k pohybu je už od narození spousta, stačí být jenom trochu kreativní. Když půjdete běhat a potlačíte před sebou kočárek, takový pohyb dítěti nic nedá. Ale chvilka společného mazlení, škádlení nebo „praní se“ už ano. Do prvního roku jsou možnosti pohybu trochu omezené. Jakmile však dítě začne chodit, příležitostí rapidně přibývá.
S dítětem se dají válet sudy, seskakovat z postele, hrát pohybové říkankové hry. Stačí ho poslat na druhou stranu obýváku, aby tam pláclo o zeď, přiběhlo zpátky a dalo mámě pusu, to bude milovat. Někteří rodiče zase koulí potomky na balonech a podobně. Důležité je přistupovat ke všem aktivitám jako ke hře a střídat je, protože děti neudrží pozornost příliš dlouho.

Pořiďte jim hračky vhodné k pohybu


Odborníci mají skvělou zkušenost s různými tunely, které děti prolézají. Jsou zábavné a navíc skladné. Výborné jsou také vlnky, šikminy, mosty, oblouky, které učí dítě překonávat různé překážky, a hlavně pěnové schody. Všechny tyto pomůcky rozvíjejí jemnou motoriku a posilují svalstvo celého těla.
Domů se určitě vyplatí pořídit i několik druhů míčů – pohyby na míči, hlavně koulení, chytání, házení, kopání, honění, patří k základním dovednostem, rozvíjejí obratnost a rychlost a děti díky nim zabavíte na dlouhou dobu. Pokud nemůžete nebo nechcete opouštět domov, ve věku od roku a půl kolikrát stačí dítěti jenom pustit hudbu a nechat ho, ať se hýbe podle ní.

Nespecializujte je příliš brzy


Největší prohřešek dnešních rodičů je, že děti příliš brzy směrují k jednomu konkrétnímu sportu: tenisová raketa v ruce nebo kompletní hokejová výstroj ve třech letech nejsou žádnou výjimkou. Jenže raná specializace kolikrát končí zklamáním dětí i rodičů a navíc může přivodit zranění. Kromě toho velmi často kvůli jednostrannému zaměření děti nezvládají základní jednoduché pohyby, jako jsou třeba skoky přes švihadlo nebo běhání. Důležité také je, aby pohyb měl pořád charakter zábavy, jinak dítě nebude bavit a brzy s ním skončí.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice