Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak větrat v rodinných domech a bytech

8. 11. 2010 | Moderní bydlení

Vhodným způsobem větrání přinesete do vašeho domova čistější vzduch a navíc můžete uspořit mnohdy nemalé náklady na spotřebované energie. V tomto článku představíme několik rad, jak toho docílit.


Hlavním účelem větrání je udržovat v domácnosti příjemné ovzduší a zamezit nadměrné vlhkosti, která může způsobovat výskyt plísní. Pod pojmem „správné větrání“ ovšem nerozumíme jen pravidelné otevírání a zavírání oken. Musíme vzít v úvahu i další faktory, jako jsou například rozmístnění nábytku v pokojích nebo vhodné sladění větrání s vytápěním.


zena-s-ditetemV blízkosti radiátorů musí mít vzduch dobrou možnost cirkulovat, v opačném případě ztrácí vytápění na účinnosti. Dlouhé záclony a nesprávně rozestavený nábytek mohou pohltit až 20 % tepla.


Spouštění rolet a zatažení závěsů v noci značně snižují tepelné ztráty v místnosti způsobené tepelným mostem povrchu oken. Izolace výklenků radiátorů a světlý nátěr vám uspoří až 4 % nákladů na vytápění. Rovněž dobře utěsněné spáry na oknech a dveřích zadržují energii v místnosti.


Při dlouhodobém větrání uniká z místností teplo kumulované v stěnách a předmětech. Příjemné klima se tak obnoví až po delším vytápění. Efektivnější a příjemnější je proto krátké a vydatné větrání.


Nejlepší možností, jak docílit správného větrání, je pořízení větrací jednotky. Toto zařízení využívá teploty vzduchu odsávaného z domu nebo bytu k ohřevu chladného vzduchu, který je přiváděn z venku. Příchozí a odchozí vzduch se přitom nikdy nepotkají, pouze si předají teplotu. „Vydýchaný“ vzduch je odveden ven i s pachy.


Na rušných třídách ve velkých městech je téměř nemožné okna otevřít, a to především díky hluku a prachu. Často jediným řešením, jak dostat do místnosti čerstvý vzduch, je proto právě takovéto větrací zařízení. To umožňuje dovést do místnosti svěží vzduch bez pylů a bez zbytečného hluku z ulice. Větráním při zavřených oknech získáváte po celý rok čistý a čerstvý vzduch zbavený alergenů i všech nečistot.


Výměna tepla mezi odchozím a příchozím vzduchem řeší dilema mezi potřebou čerstvého vzduchu a ztrátou tepla, o nějž přicházíme během intenzivního větrání. Běžným větráním zbytečně uniká až 35 % energie, a tedy i nákladů na vytápění. S rekuperační jednotkou CWL je celoroční návratnost až 95 % odváděného tepla.


Zdroj: KKH.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak větrat v rodinných domech a bytech:

Jak větrat v rodinných domech a bytech
Jak větrat v rodinných domech a bytech
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Máme všude izolaci a tím pádem se sráží vlhko i při větrání a mikro ventilaci, nevíte někdo kolik stojí taková rekuperační jednotka do domku???
Obrázek uživatelky
profil
v létě za pěkného počasí téměř nezavírám okna.Mám štěstí,že bydlím v místě kde je čistý vzduch.V zimě větrám průvanem -krátce vše otevřu-dveře,okna a zase vše zavřu.Mám domek,tak to jde.
Obrázek uživatelky
profil
Bydlím ve městě s častou inverzí. Otvírání oken není tedy to nejlepší řešení a tak jsme si pořídili čističku vzduchu.
Obrázek uživatelky
profil
je super vetrať ráno, ked vzduch je svieži a pred spaním
Obrázek uživatelky
profil
okná majú sklopky, to je super
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles