Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat běžecké boty

23. 04. 2014 | Fitness
Začali byste rádi běhat, ale chybí vám k tomu pořádné boty? Perfektně padnoucí bota je předpokladem úspěchu. Nevadí, že neběháte jako profesionální závodníci. Můžete si však dopřát stejné pohodlí – vaše nohy si to určitě zaslouží!

Každý běžec má jiné potřeby a dispozice, běžci s odlišným typem nášlapu (pronačním, supinačním či neutrálním), různých váhových kategorií, zúžené modely, boty uzpůsobené ženskému chodidlu i vkusu. Přinášíme tedy několik rad, jak se v nabídce běžeckých bot zorientovat a najít přesně to, co potřebujete.

Jaký máte nášlap
Prvním krokem k dobré botě je zjistit, jaký máme typ nášlapu. Pokud nosíme na běh špatné boty, následky na sebe nenechají dlouho čekat. Může to přijít během první desítky kilometrů, nebo až po naběhané stovce. Ale přijde to. Nejen, že riskujeme problémy s nohami, ale začnou nás pobolívat kolena a záda. A to za to přece nestojí!

Jak vybrat běžecké botyObecně rozlišujeme mezi nášlapem neutrálním, pronačním a supinačním. Hraje roli, zda jste muž či žena, vaše váha, rychlost, kterou běháte, tvar klenby chodidla, pohyblivost vašich kloubů a řada dalších faktorů.

Poraďte se s odborníkem
Pokud se chcete být opravdu jistí, jaký typ nášlapu máte a jaký běžecký model je pro vás ideální, nechejte si zpracovat odbornou diagnostiku běhu.

Jak vybrat tu správnou velikost

Obecnou radou při výběru bot je – vybírejte dostatečně velké boty, raději i o číslo větší. Žádný z prstů by neměl narážet na vnitřní špičku. Při delším běhu vám prsty nebudou narážet do boty a vše zůstane tak, jak má být. Chodidlo by v botě nemělo být pevně sevřené, i proto je důležité, zda si prohlížíte pánské nebo dámské běžecké boty – mají totiž odlišný tvar.

Máte nadváhu?
Spousta z nás vybírá podle designu a barvy a lákají nás boty lehké jako pírko. Pokud však máte nadváhu, na podobný typ bot zapomeňte a sáhněte po vysoce odtlumených botách. Jsou sice dražší a zpravidla i těžší, ale krásně tlumí dopady a šetří tak klouby. Až shodíte pár kil a budete mít naběháno, můžete je vyměnit za lehčí model. Takové boty vám potom kromě peněz ušetří i energii (tlumivé boty ji totiž při dopadu výraznou měrou pohltí) a budete běhat rychleji.

Zdroj, foto: Mizuno


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !