Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat dětské odrážedlo

12. 03. 2015 | Zajímavosti
Je vaše dítko již dostatečně akční na to, aby samo začalo vyvíjet sportovní aktivity, ale přitom je pořád moc malé, nebo ještě nedostatečně motoricky vyspělé na opravdové dětské jízdní kolo? Pak mu pořiďte odrážedlo, které je nejen skvělou hračkou, ale hlavně nejlepší průpravou pro výuku jízdy na kole.
 

Odrážedla versus odstrkovadla

Při shánění odrážedla se můžete setkat také s výrazem ´odstrkovadlo´, přičemž oba výrazy jsou vykládány nejednotně a často bývají zaměňovány. Odrážedlo je nejčastěji jednostopé kolo bez pedálů, na kterém dítě po odrazu jede a musí udržovat rovnováhu. Je určeno dětem, které už chodí a mají chuť se naučit udržovat rovnováhu na jednostopém vozítku. Odrážedlo se dá s úspěchem používat u dětí zhruba okolo dvou let věku.

Odstrkovadlo je naproti tomu dvoustopé vozítko, na kterém sice dítě rovněž sedí a také se pohybuje odrážením, ale nemusí udržovat rovnováhu, neboť odstrkovadlo má vždy dvě a dvě kolečka vedle sebe. Je vhodné pro děti, které začínají chodit a na odstrkovadle se mají v chůzi a v držení rovnováhy ve vzpřímené pozici zdokonalit. Dá se na něm začít jezdit ještě před druhým rokem věku dítěte.
 

Jak vybrat dětské odrážedloProč dětské odrážedlo?

S dětským odrážedlem se dítě naučí hned několik základních dovedností, které výrazně zrychlí výuku jízdy na kole. Dítě se během krátké doby snadno naučí držet rovnováhu, zatáčet a odhadovat vzdálenosti. Díky získaným dovednostem děti, které začnou s odrážedlem, jezdí na jízdním kole prakticky okamžitě bez pomocných koleček.
Rovnováze se na odrážedle učí zcela intuitivně.  Dítě snadno dosáhne na zem a k výuce rovnováhy tak dochází zcela mimoděk. Malému jezdci ani nepřijde, že ve chvílích, kdy se odrazí, jede bez opory. V další řadě se dítě naučí zatáčet, což je při přechodu na dětské jízdní kolo také k nezaplacení.
 

Jakou vybrat velikost?

Aby dítě dokázalo na odrážedle jezdit, je nutné, aby z jeho sedla dosáhlo na zem celými chodidly, ne pouze špičkami nohou. Ze špiček se totiž dítě není schopno pořádně odrazit. Je to také důležité pro pocit jistoty dítěte. Bezpečný dosah na zem zabraňuje karambolům a dítě se díky tomu nebojí. Nezapomeňte, že dítě rovněž musí ze sedla dosáhnout na řídítka, aby mohlo odrážedlo ovládat. Stejně jako je tomu u jízdního kola, je nutné, aby dítě při stoji na zemi rozkročmo nad odrážedlem mělo mezi rozkrokem a horní rámovou trubkou dostatek místa. I když odrážedlo dítěti při zkoušení sedí, přesvědčte se, v jakém rozsahu lze nastavovat výšku sedla. Děti rostou jako z vody a může se stát, že sedlo za pár měsíců po koupi již nedokážete nastavit na aktuální potřebnou výšku.

A co hmotnost odrážedla? U nejlehčích typů se pohybuje lehce pod 4 kilogramy, nejmenší dětské dvanáctipalcové kolo váží přibližně dvojnásobek.
 

Odrážedlo – kolo bez pedálů!

Samo se nabízí, že když je odrážedlo vlastně kolo bez pedálů, můžete jej nahradit malým dvanáctipalcovým kolem, ze kterého pedály odmontujete a samozřejmě sundáte také pomocná kolečka. Skutečně to jde, ovšem je třeba počítat s tím, že kolo bude těžší než klasické odrážedlo a dítěti se s ním bude hůře manipulovat.

S brzdou či bez brzd?

Brzda je výhodou, ale ne nutností. Určitě se při výběru neorientujte jen podle toho, zda odrážedlo má, či nemá brzdy. Děti ho používají v drtivé většině případů ve věku, kdy brzdu ještě  nedokáží dostatečně stisknout, naopak většinou dokáží velmi dobře brzdit podrážkami bot o zem.  I když tedy brzda na některých odrážedlech je, často bývá dítětem nevyužitá.
 

Řídítka pro bezpečné ovládání

Řídítka odrážedla by neměla být příliš daleko od sedla, ale ani příliš široká. Dítěti se musí pohodlně držet, aby bylo schopno efektivně zatáčet. Vyzkoušejte také, zda se s řídítky hladce otáčí, což je dáno kvalitou hlavového složení. Gripy řídítek u odrážedla by měly mít vyvýšený lem na krajích, aby se dítěti z řídítek nesmekaly ruce.
 

Kovové, dřevěné, nebo plastové?

Při výrobě rámů odrážedel se používá jak kov, dřevo, tak i plast. Dřevěná odrážedla bývají stylová, plastová jsou často lehká, kovová odrážedla se zase nejvíce blíží k dětským jízdním kolům a mají nejlepší jízdní vlastnosti. Výběr je na vás. Vždy se ale pořádně podívejte na kvalitu zpracování a na části odrážedla, které mají dopady na jízdní vlastnosti. Velký rozdíl v pohodlí dítěte a jízdních vlastnostech je mezi odrážedly s plným koly a odrážedly s lepšími klasickými nafukovacími koly. Také všechny komponenty, které se otáčí, stojí za pozornost a je dobré je mít co nejkvalitnější.
 

Nezapomeňte na helmu!

Pro bezpečnost začínajícího cyklisty (byť zatím prohánějícího jen odrážedlo) je nezbytné vybavit jej cyklistickou helmou. Hodit se mohou také cyklistické rukavice, které sají pot a dítěti tak nekloužou řídítka v dlaních, zároveň plní ochranou funkci při případném pádu, dítě si neodře dlaně. A rozhodně nic nezkazíte ani zvonkem, kterým na sebe dítě upozorní v případě, že se dostane do situace, kterou už "neuřídí".

Zdroj, foto: Skibi.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak vybrat dětské odrážedlo:

Jak vybrat dětské odrážedlo
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles