Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat fotoaparát (nejen) pod stromeček

22. 12. 2014 | Technika
Také řešíte, jaký fotoaparát koupit? Zda vybrat zrcadlovku, výkonný kompakt nebo bezzrcadlovku? Poradíme vám!

1. Zrcadlovka je pro začátečníky ideální

Pokud hledáte nejlepší fotoaparát pro začátečníky, odolejte pokušení koupit si„ zatím jen nějaký obyčejný kompakt“. Doporučujeme pořídit si hned zrcadlovku, protože výsledky budou výrazně lepší než u „obyčejných“ kompaktů a hlavně: zrcadlovka vás „přinutí“ pochopit, jak to celé fotografování vlastně funguje. A dostat do krve různé funkce, bez nichž se nedá žít.

2. Dražší neznamená nutně lepší

Při výběru fotoaparátu ne vždy platí ono okřídlené „nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci“. I nejlevnější řady zrcadlovek nyní poskytují opravdu špičkovou kvalitu. A již za zhruba 14-15 000 korun se dají pořídit sety (tělo plus objektiv), které vám otevřou svět opravdu skvělých fotografií.  „Vlastně mě hodně překvapilo, na jak vysokou kvalitu je možné za tyto peníze dosáhnout,“ říká fotograf Jan Rybář.

Jak vybrat fotoaparát (nejen) pod stromeček3. Zlatá střední cesta? Zrcadlovky kolem 20 000 Kč

Velmi oblíbené – a zcela právem – jsou zrcadlovky cenové kategorie kolem 20 000 korun. A stejně jako v minulosti platí, že nic nepokazíte ani tím, když „počíháte“ na nějaký výprodej mírně starších modelů těchto řad.

S těmito fotoaparáty budete mí t v ruce nástroj, který vám dá opravdu široké možnosti. Jeden důležitý tip: kupte si set hned s dvěma objektivy, ten „dlouhý“ teleobjektiv není jen na focení nosorožců, ale i třeba na portréty. Bude se hodit!

4. Přichází čas malých a skvělých fotoaparátů

Velmi častá otázka, kterou dostávají fotografové po celém světě, zní: „Co si mám koupit za foťák, když se nechci vláčet se zrcadlovkou?“ Je to otázka stále důležitější. V posledních letech se situace mění, už neplatí, že jen zrcadlovkám patří svět. A zatímco u zrcadlovek fotografové většinou radí držet se „velké dvojky“, u menších (tedy skladnějších) fotoaparátů do hry vstupují – a dost zásadně – i další značky. Za ceny kolem 20 000 některé modely značek opravdu nabízejí kvalitu srovnatelnou s obdobnou cenovou kategorií zrcadlovek, rozhodně jich není třeba se bát.

5. Foťák nekupujte, pokud se ho nenaučíte ovládat

Na závěr důležitá poznámka: pokud se rozhodnete pořídit si skvělý fotoaparát, naučte se alespoň něco málo teorie. Ani sebelepší automatický režim nezvládne některé běžné situace (například) v horším světle. Hodně lidí si myslí, že jejich zbrusu nový foťák za 20 000 korun přece musí fotit skoro sám, jenže tak to není. Pokud dopředu víte, že nebudete mít čas přečíst si alespoň pár článků a zjistit třeba, co to je ISO, nemá investice do dobrého stroje moc smysl, nikdy fotoaparát nevyužijte naplno.

Zdroj, foto: Fotoguru.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak vybrat fotoaparát (nejen) pod stromeček:

Jak vybrat fotoaparát (nejen) pod stromeček
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle