Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat nejvhodnější jazykový kurz pro děti?

3. 09. 2010 | Výchova

Léto pomalu končí a děti se vracejí domů z prázdnin. Řada rodičů proto nyní řeší otázku, do jakých kurzů své děti přihlásit. V dnešní době se neobejdeme bez znalosti angličtiny a děti se ji často učí již od velmi raného věku. Výuka dětí, především těch nejmladších, má svá specifika.


Jazyková centra ve spolupráci s dětskou psycholožkou PhDr. Tamarou Cenkovou proto přináší jednoduchý návod, na co by se měli rodiče při výběru nejvhodnější metody výuky jazyka zaměřit.


skolkaRodiče dnes již dobře vědí, že je jazykové vzdělání pro jejich děti velmi důležité. Často se jim proto snaží již od malička výuku zajistit. Nabídka různých metod a kurzů je poměrně široká, ne všechny však respektují specifika výuky dětí. Pokud chtějí mít rodiče jistotu, že bude jejich dítě kurz bavit a zároveň přinese požadované výsledky, měli by se při výběru vhodné metody řídit následujícími jednoduchými zásadami.


Metoda:


Výuka u dětí prochází přes silné pozitivní emoce, které jsou důležité při jakémkoli učení. Dětští psychologové proto jako nejvhodnější doporučují takové metody výuky, kdy si děti cizí jazyk osvojují podle stejných principů jako jazyk mateřský. „Děti se učí vše hrou a smíchem a stejně by měla být vedena i výuka. Než učit děti slovíčka, učme je rovnou celé věty tak, jak jsme je učili mluvit v mateřském jazyce. Učme je písničky, básničky, říkadla, používejme hodně obrázků,“ řekla dětská psycholožka PhDr. Tamara Cenková. Pokud jsou navíc při výuce stimulovány všechny smysly, učební proces se jednoznačně urychluje.


• Osobnost učitele a motivace:


Výuka cizího jazyka je pro dítě spojena především s osobností, která ho vyučuje. Učitel by proto měl mít nejen výbornou znalost jazyka, ale důležité jsou také osobnostní předpoklady. Výuka dětí vyžaduje citlivý přístup zkušeného pedagoga, který ví, jak s nimi pracovat, dokáže je povzbudit, motivovat a nadchnout tak, aby se na hodiny těšily.


Aby byla výuka efektivní, měla by být pro dítě učitelka kamarádkou, která ho pro jazyk nadchne,“ řekla Tamara Cenková. Důležitá je také pozitivní zpětná vazba učitele na snahu dětí mluvit cizím jazykem. Pocit úspěchu motivuje každého z nás. Pokud se navíc dítě cítí šťastné, je schopno přijímat daleko větší množství informací.


Velikost skupiny:


Každé dítě je přirozeně soutěživé a miluje kolektiv. Při výuce v malé skupince si děti navzájem poskytují potřebnou interakci a vyučovací hodina je zábavnější. Maximální počet vhodný pro výuku cizího jazyka však nesmí překročit 8 dětí v jedné vyučovací hodině.


Výukové materiály:


Nezbytnou součástí každého výukového programu jsou kvalitní materiály, a to nejen tištěné podklady, ale v případě výuky jazyka také autentické zvukové nahrávky. Učebnice a pracovní sešity musí být pro dítě atraktivní, přitom respektovat úroveň jeho znalostí a odpovídat jeho věku a aktuálnímu stupni psychomotorického vývoje.


Návaznost kurzů:


Děti jsou obecně nadšené pro nové věci a se správnou metodou a výukovými materiály se učí snadno a rychle. Je však důležité, aby mohly ve výuce cizího jazyka plynule postupovat a rozvíjet se. Pokud musí opakovat stále stejné věci nebo začínat s výukou od začátku, ztratí motivaci. Rodiče by proto měli dopředu myslet na možnost pokračovat dále ve výuce.


Řešení zameškaných hodin:


Výdaje na jazykové kurzy pro děti nejsou zanedbatelné, je proto dobré si také dopředu raději ověřit, jestli škola umožňuje náhradu zameškaných hodin nebo zda rodičům dokonce vrátí školné při dlouhodobé neschopnosti jazykový kurz navštěvovat.


Historie a reference:


Úspěšnost každé metody rodiče samozřejmě nejlépe poznají podle spokojenosti stávajících žáčků a jejich rodičů. Důležitá je také její historie. Jen lety prověřená metodika, která je průběžně zdokonalována, poskytne dětem kvalitní vzdělání.


,,V případě, že rodiče najdou učitele s dostatečným pedagogickým vzděláním, prověřenou metodikou, hravou formou výuky přiměřenou věku a duševnímu vývoji dítěte, nebude výuka dítě žádným způsobem zatěžovat,“ shrnuje Tamara Cenková. „Například výuka uznávanou metodou je pro děti zábavná a přirozená. Děti si v hodinách v podstatě hrají, aniž by tušily, že právě objevují angličtinu,“ dodala.


Zdroj: Helen Doron.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak vybrat nejvhodnější jazykový kurz pro děti?:

Jak vybrat nejvhodnější jazykový kurz pro děti?
Jak vybrat nejvhodnější jazykový kurz pro děti?
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc bych chtela aby se moje dcera ucila anglicky protoze to je muj rodovy jazyk ale jestli se ji nebude chtit tak je to její volbaSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
s dcerou chodím na aj a baví jí to, je to formou hry, jako se píše v článku, na to že jí budou 3, už je vidět, že začíná komunikovat, reaguje ma učitelku a baví jí anglické pohádky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
asi si len nechat poradit
Obrázek uživatelky
profil
Mám štěstí, že dcera je velmi dobře jazykově vybavená, narozdíl od své matky, ale zase má jiné slabiny. Každý nejsme úplně všestranně nadaní. Mnohokrát jsme se bavily, většina rodičů preferuje angličtinu, dcera ovšem dle vlastních zkušeností říká, že méně nadané děti by měly začít němčinou a pak se další jazyky lépe učí. Nemohu posoudit, je to názor mé dcery a nikomu jej nevnucuji.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles