Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat ten správný koberec do dětského pokoje?

11. 07. 2017 | Moderní bydlení
Zařizujete dětský pokoj nebo uvažujete o výměně koberce, jen si nevíte rady, jakou zvolit velikost, materiál či model vzhledem k jeho choulostivým uživatelům? Správný výběr koberce se liší podle místnosti, kde bude položen, funkce, jakou má plnit, a co od něj očekáváme. Jinak bude vypadat koberec, který je určen do dětského pokoje, jinak ten, který si umístíme do ložnice.

Čím se řídit při výběru koberce pro naše nejmenší?


Není to tak dávno, kdy starostliví rodiče v zájmu zdraví svých děti odstraňovali koberce v dětských pokojích a nahrazovali je snadno udržovatelnou laminátovou či vinylovou podlahou. Hlavním důvodem byla obava, že koberce jsou lapačem prachu a mohou u citlivých dětí způsobovat alergie. To už dnes dávno neplatí a koberec do dětského pokoje doporučují i odborníci. Na trhu jsou dnes dostupné kobercové textilie z moderních syntetických materiálů s výbornými antistatickými vlastnostmi, které prach nejenže nepřitahují, ale dokonce odpuzují. Podlahové krytiny jsou oproti tomu velmi praktické co se týče úklidu, ale zase nenabízí mnoho pohodlí. Děti často běhají po pokoji bosy a tráví spoustu času hraním na zemi – na rozdíl od jiného nábytku a doplňků se koberec stává přímou součástí her. Pocit pohodlí při kontaktu bosé nohy s měkkým a hřejivým kobercem je pro dětskou nožku k nezaplacení.


výběr koberceJsou tu i další výhody mluvící ve prospěch koberců – tlumí hluk, zlepšují akustiku v místnosti a chrání dítě od chladu. V neposlední řadě jsou pestré motivy a barvy vhodným podnětem pro rozvíjení fantazie. Motivy zvířátek, pohádkových postaviček, určitých prostředí anebo rovnou celé výjevy – koberce mohou mít i didaktickou funkci a učit děti rozpoznávat barvy a tvary, číslice a písmena. Barvy také dokážou působit psychologicky. Vhodnou barevnou skladbou tak můžete podpořit či naopak utlumit dětský temperament.

Jaký zvolit materiál a typ?


Vzhledem k tomu, že koberec v dětském pokoji je vždy velmi vytěžovaný, měl by být ze snadno udržovatelného materiálu. Nejkvalitnějším materiálem pro koberce je vlna, vyznačující se dlouhou životností a vysokou odolností. Avšak vlněné koberce jsou velmi drahé a vzhledem k tomu, že je nepořizujeme na desítky let, se příliš nevyplatí. Větší uplatnění najdou koberce ze syntetických materiálů jako akryl či polyamid. Jsou cenově příznivé, odolné vůči zašpinění, mají výborné antistatické vlastnosti a snesou větší zátěž. Jedno z důležitých kritérií vedle materiálu je také délka vlasu koberce. U dětských koberců má přednost husté, krátké vlákno. Je to proto, že prach a špína se nemá šanci dostat hluboko dovnitř, odkud by ji nevytáhl ani sebelepší vysavač.

Co se týče samotné konstrukce vlasu, komfortnější je střižený vlas než kobercová smyčka. Ta se ale lépe udržuje a velmi se hodí do zatěžovaných místností, kterou dětský pokoj bezpochyby je.

Je důležité brát v potaz také věk dítěte. Pokud nepořizujete koberec pro ty nejmenší, kteří si budou na koberci hrát se svými hračkami, je možné porozhlédnout se po koberci, který slouží spíše jako bytový doplněk či dekorace do pokoje. Když se budete procházet prodejnou s koberci, narazíte na široký výběr, pestrou barevnou škálu a značně odlišné ceny.


Zdroj, foto: Koberce Trend


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !