Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku? Poznejte nejnovější trendy

8. 09. 2014 | Moderní bydlení
Víte, která část kuchyně je nejvíce používaná a je nejvíce viditelná? Je jí pracovní deska. Přesto lidé výběr pracovní desky berou často až jako poslední položku po zvolení samotné kuchyňské linky a jejích doplňků. Deska přitom může významně ovlivnit vzhled celé kuchyně a především pocit z jejího používání.

Laminátové desky

Laminátové desky najdeme v českých domácnostech zdaleka nejčastěji. Jde většinou až o řádově levnější volbu oproti jiným variantám. Desky jsou vytvořené z dřevěných třísek spojených syntetickými pryskyřicemi, které jsou tvrzené při vysokém tlaku a teplotě. Poté jsou laminovány, tedy pokryty papírem napuštěným pryskyřicí. Prodávají se v různých úrovních kvality, odlišnost přitom může být třeba i v odolnosti teplotě. Lze doporučit desky s tzv. vysokotlakým laminátem, které mají nejdelší životnost.

Lepší desky mají postformingové zakončení spodních a předních hran, které zabraňuje vsáknutí vlhkosti do desky. Právě možnost nabobtnání po vniknutí vody do dřevotřískové části a náchylnost k mechanickému poškození patří mezi největší nevýhody. I proto je například velice důležité správně instalovat dřez a těsnění kolem jeho okrajů.

Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku? Poznejte nejnovější trendyVýhody:
Velký výběr barev a dekorů
Snadná údržba (stačí hadřík se saponátem, není nutná impregnace či speciální přípravy)
Nízká cena

Nevýhody:

Snadné poškození desky (především nožem, vysokou teplotou)
Při vniknutí vody do dřevotřísky hrozí nabobtnání
Nelze opravit například přebroušením, nutná výměna
Viditelné spoje

Nerezové desky

Nerezové pracovní desky jsou známy především z restauračních provozů a jídelen. Jde o hygienické řešení, které toho mnoho vydrží a má snadnou údržbu. Nijak nevadí, když na desku vyprskne vroucí olej, nebo na ni položíte horký hrnec. V poslední době se ale s rostoucí módou designově minimalistických kuchyní ve vysokém lesku můžeme s nerezovými deskami setkávat i v domácnostech. Pozitivní je také to, že jde pořídit i nerezové umyvadlo přímo vsazené v desce - ta tak může být jedním funkčním kusem. Ano, všechny výše uvedené užitné vlastnosti platí. Ale pravdou je také to, že se deska užíváním poškrábe, a udržet ji lesklou a bez otisků je takřka nemožné. Pokud jste se do nerezové pracovní desky zamilovali na produktové fotografii, vězte, že realita běžného používání je mnohem upatlanější.

Výhody:
Odolná proti vyšším teplotám
Životnost
Hygieničnost

Nevýhody:
Viditelnost otisků a polití
Sklony k poškrábání
Pořizovací cena
Nenabízí příliš kuchyňských studií

Dřevěné desky

Přírodní materiály jsou trendy. Dřevěné desky z masivu mohou být krásné a skutečně dokážou vzhled některých typů kuchyňských linek výrazně povýšit. Daní je ovšem jejich náchylnost k opotřebení. Pro jeho přiblížení se doma podívejte na zasloužilé dřevěné prkénko. Pro prodloužení životnosti je potřeba desku ošetřovat speciálním olejem. Časem se ale pravděpodobně stejně nevyhnete poškrábání a případně i mapám od rozlitých barevných tekutin. Deska jde nicméně renovovat přebroušením, které se minimálně o škrábance postará.

Stejně jako u jakéhokoliv jiného masivu platí, že příliš dekorů dřeva v jedné místnosti škodí. Sladění s podlahou nebo dvířky kuchyně tak nemusí být vůbec jednoduché.

Výhody:
Přírodní vzhled
Odolná proti vyšším teplotám
Lze přebrousit

Nevýhody:

Měkký materiál
Bez ošetření olejem či vosky vyšší nasákavost
Nutná pečlivá údržba
Obtížné vhodně zkombinovat s ostatními prvky kuchyně

Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku? Poznejte nejnovější trendyKamenné desky

Přírodní kámen je asi tím nejluxusnějším a nejdražším materiálem, který si můžete do kuchyně pořídit. Výjimkou nejsou ani desky za statisíce korun. Používán je travertin, vápenec a žula. První dva zmíněné kameny jsou pórovitější, i proto je žula nejčastější. Mezi její výhody patří, že je vhodná i na parapety a podlahy, a tak se dá celý interiér dobře sladit. Jednolitosti pomáhá i to, že lze nechat vyrobit z kamene také dřez, leštěné drážky v pracovní desce mohou posloužit jako prostor pro odkládání nádobí.

Barev a druhů existuje celá řada, jejich pořizovací cena se ovšem často výrazně liší. U barevnosti je třeba podotknout, že u přírodních materiálů nelze zaručit stálost barev a takřka neexistuje deska, která by měla neměnný dekor pro celé své délce - pro někoho je to znak unikátnosti a přednost, někomu to vadí.

Zejména žula je velice odolná, především proti mechanickému opotřebení a vyšším teplotám, méně však proti chemikáliím, olejům a například červenému vínu. I proto je vhodné ošetřovat kámen speciální impregnací. I tento materiál lze přebrousit.
Deska z kamene je pěkných pár metráků přírody ve vaší kuchyni. Pracovní deska tak musí být na tuto zátěž připravena -  i proto není radno řešit její výběr samostatně nakonec.

Výhody:
Luxusní materiál
Vysoká tepelná a mechanická odolnost
Unikátnost
Možnost sladění s dlažbou, parapety

Nevýhody:
Nižší odolnost proti tvorbě skvrn
Nejednotnost struktury po celém povrchu desky
Vysoká hmotnost
Cena

Desky z technického kamene

Desky z technického kamene se z hlediska životnosti přírodnímu kameni vyrovnají. Ostatně tyto desky jsou z více jak z 90 % z přírodního materiálu, nejčastěji z drceného křemene. Ten je lisován do výsledné podoby spolu s pryskyřicí a barevnými pigmenty. V některých vlastnostech pak přírodní kámen dokonce překonávají. Mají vyšší mechanickou odolnost. Mají téměř nulovou nasákavost, a jsou tak odolné proti vnikání vody i chemickému znečištění. Díky nízké nasákavosti lze také instalovat dřez zespodu do roviny s pracovní deskou.

Autorka: Barbora Švehlová
Foto: Technistone


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku? Poznejte nejnovější trendy:

Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku? Poznejte nejnovější trendy
Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku? Poznejte nejnovější trendy
Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku? Poznejte nejnovější trendy
Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku? Poznejte nejnovější trendy
Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku? Poznejte nejnovější trendy
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles