Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat výbavu na hory

12. 12. 2017 | Praktické rady
-Komerční sdělení-

Zimní sezóna je v plném proudu. Také se nemůžete dočkat, až vyrazíte na sjezdovku? Ať už jedete jen s přáteli, partnerem, nebo berete i děti, zimní výbava je nutností.


Na co koukat při výběru oblečení?


První co nás napadne je to, že by nám mělo být teplo. Není to ale tak jednoduché. U zimního oblečení bychom měli sledovat rozhodně více parametrů, než je tento, kterému jsme věnovali maximální a jedinou pozornost před dvaceti lety.

Vodní sloupec


Vodní sloupec je informace, kterou již udává většina lepších výrobců. Tato informace nám udává, jak je daná věc odolná tlaku vody. Udává se v mm a u oblečení na hory by hodnota vodního sloupce měla být 5000 mm a výše. To zajistí, že nepromoknete. Vyplatí se do zimního oblečení investovat, kvalitní a známé značky mají hodnoty vodního sloupce vysokou. Například dámské zimní bundy od značek jako  Horsefeathers, nebo O'Neill mají standardní výšku vodního sloupce 10 000 mm.

dámské zimní bundyProdyšnost


Vodní sloupec není jediná důležitá hodnota. Oblečení sice může být nepromokavé, ale může mít nulovou prodyšnost, to znamená, že se v něm budete potit a to je samozřejmě nežádoucí. Prodyšnost se uvádí v g/m²/24h. Čím vyšší prodyšnost, tím lepší. Tím vyšší je schopnost oblečení odvádět ve formě vodních par vlhkost od těla.

Vrstvení


Správným vrstvením dosáhneme co nepříznivějšího mikroklimatu těla, což zaručí, že vám bude teplo na těch správných místech a nebudete se potit. První vrstva by měla odvádět pot směrem od těla a udržovat vás v suchu, ideální je termoprádlo. Druhá vrstva je izolační a ta udržuje teplo. Třetí vrstva chrání před vnějšími vlivy a disponuje parametry jako je vodní sloupec a prodyšnost.

Technické vychytávky


Materiály dnešní doby jsou velmi vyspělé, disponují membránami, či jinými voděodolnými technologiemi a chrání nás před zimou, větrem i vlhkem. Ale nejsou to jediné, co by nás u oblečení, do kterého chceme investovat nemalé peníze, mělo zajímat. Technické vymoženosti jako jsou podlepené švy, nejrůznější typy kapsiček, či systémy odvětrávání nám zpříjemní pobyt na sjezdovce i mimo ní.

dámské zimní bundy






















Co nás zajímá při výběru zimních bot?


„Hlavně klid a nohy v teple“. To se říká odpradávna. Výběr bot je tedy stejně důležitý jako výběr funkčního oblečení. Dámské zimné boty Salomon, Ice Bug či Columbia poskytnou maximální tepelný komfort a navíc skvěle vypadají.

Svršek


Se svrškem u obuvi je to podobné jako u oblečení. Měl by dostatečně chránit před vlhkem, měl by tedy mít voděodolnou úpravu, či membránu. Výrobci se v dnešní době předhánějí ve vývoji technologií, které vaše nohy zaručeně udrží v suchu. Známá je úprava Gore-Tex, ale jednotliví výrobci mají své vlastní ochranné systémy.

ZatepleníIce Bug Meribel-L


Zateplení najdeme ve vnitřní části boty a zajistí, že nám nebudou mrznout prsty. Mnoho výrobců má zateplení, které zaručuje tepelnou pohodu v mrazech nad -15 °C a vyšších.

Podešev

Podešev, neboli podrážka, by měla být dostatečně odolná a měla by mít výrazný vzor, tak aby byla neklouzavá.

Při tom všem, by boty měly mít nízkou hmotnost.


Ice Bug Meribel-L

V čem letos vyrazíte na hory vy?



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !