Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vydržet dlouhou cestu autem na dovolenou?

12. 05. 2011 | Praktické rady
Teplé počasí obzvlášť v létě může být nejen příjemné, ale při dlouhé cestě autem na dovolenou naopak vyčerpávající. Stejně jak plánujete, co si vzít na dovolenou s sebou, je třeba naplánovat trasu autem. Většinou se pojede po dálnici, kde je vždy možnost zastavení na čerpacích stanicích.

Pro ty, co si neradi připravují jídlo s sebou, musím připomenout, že obzvlášť na benzinových čerpadlech jsou částky za kávu a sendvič často vysoké a doplňkový sortiment je též podstatně dražší než v běžné nákupní síti. I když si nebudete připravovat jídlo s sebou, určitě je dobré mít v autě pro každého něco k pití, protože se může stát, že kvůli nečekanému problému (např. autonehodě) se provoz na dálnici zpomalí či úplně zastaví.

Pro tyto případy je vhodné mít čistou vodu, nejlépe bez bublinek nebo jemně perlivou. Kdo má rád něco sladšího, raději sáhněte po ovocném džusu, který nejlépe pijte zředěný právě s vodou. Sladké nápoje určitě žízeň nezaženou, naopak pocit žízně umocní. Když už si s sebou budete brát v termosce kávu, pamatujte, že káva naopak tělo dehydruje. Mělo by se proto vypít alespoň stejné množství vody jako kávy. To je i důvodem, proč vám v lepších kavárnách ke kávě podají skleničku s vodou. Vhodnější by bylo si vzít do auta termosku se zeleným čajem, když ho budete pít vlažný, zažene vám žízeň a pročistí tělo. Co se týká svačiny na cestu, je dobré si vzít pestrou stravu - ze zeleniny např. paprika, okurka, rajče, z ovoce jablka, pomeranče, banány. Pokud ze zeleniny zvolíte okurku, buď si ji vezměte v celku, ale nezapomeňte na kapesní nožík a trochu soli. Nebo si můžete dopředu připravit okurkový salát, ale ten je vhodnější na kratší vzdálenosti. Případně si můžete do plastové krabičky rozkrojit oloupanou okurku na menší kusy, ale posolte si ji až při konzumaci, jinak by pustila zbytečně moc vody. U rajčat dbejte na to, aby byla v pořádku, raději tvrdá, bez náznaku otlačení, plísně apod. Bubák se snažte před konzumací vyříznout, nedoporučuje se konzumovat hlavně u rajčat pěstovaných ve velkoobjemových sklenících v zahraničí. U papriky je nejlepší čtyřikrát ukrojit z každé podélné strany jeden díl a zůstane vám zbytek s pecičkami, který můžete rovnou vyhodit. Jablka si berte pouze celá, když si je oloupete a rozkrájíte na čtvrtky, cestou vám pustí vodu a zhnědnou.
Pomeranče si naopak klidně dopředu oloupejte, u banánů dbejte na kvalitu, rychle se v teple kazí. Jako osvěžení je vhodné i hroznové víno nebo meloun, obojí si před konzumací omyjte. Z potravin Vám bezpečně vydrží tvrdý salám, tavený nebo plátkový sýr, oplatky, cereální tyčinky - pozor, aby nebyly obalené v čokoládě - v teple se rozpustí.

Zapomeňte na jogurty, majonézové saláty a čokoládu,  to vše se do tepla v autě nehodí. Ale pokud si na těchto potravinách trváte, dejte si je do chladicí tašky.

Dále je třeba mít před cestou natankovanou nejlépe plnou nádrž, kdyby došlo k většímu popojíždění po dálnici nebo naopak k nečekané objížďce. Před cestou nezapomeňte na dostatek spánku, a to samozřejmě hlavně u řidiče, ale i u ostatních, kteří by mohli řidiče při delší cestě vystřídat. Pokud máte možnost mít puštěné CD, vyberte si nějaké veselejší, které neuspává. Na nespavost je dobré mít cucavé pastilky, případně nápoj s kofeinem.
Také pomůže, když se s řidičem baví celá posádka, aby nedošlo například k mikrospánku.

Může se to udělat tak, že si zahrajete nějakou slovní hru, například slovní fotbal. Pravidla si můžete uzpůsobit, aby to bylo zábavnější - například na poslední dvě písmena. Tedy při slově hrnec můžete pokračovat slovem začínajícím na e nebo c. V autě nezapomeňte na dostatek prostoru pro sezení, snažte se zavazadla nedávat k sobě, ale jen do zavazadlového prostoru.

Když budete zastavovat například kvůli toaletě, nenechávejte v autě nic cenného.

Zloději si s auty poradí velice rychle u nás i v cizině, raději si uschovejte i rádio a navigaci, pokud je to možné. Závěrem je nutné říci, že je potřeba občas zastavit a protáhnout se, aby se celé tělo prokrvilo, neboť dlouhá cesta je obzvlášť pro dolní končetiny vyčerpávající.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
600 km se dá celkem bezpečně ujet, víc ne. Jedeme-li do Itálie, zásadně nocujeme v Rakousku v blízkosti italských hranic, ubytování se snídaní za ca. 20 eur za dospělého. Přijedeme kolem 14.hodiny a ještě stihneme malou túru v okolí. Ráno jedeme odpočatí a příjemně naladění dál. Nazpět to samé. Jsou to dva dny navíc, ale oplatí se to. I cestu tam a zpět můžete brát jako plnohodnotnou součást dovolené, a ne jako vyčerpávající nezbytnost, navíc nebezpečnou.
Vyjíždíme v pátek ráno a vracíme se 10.den, tedy další neděli, a odpoledne býváme v klidu doma..
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek. Nás čeká letos dlouhá cesta autem. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles