Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak využít různorodost inteligence ke zvýšení mozkové kapacity

29. 07. 2008 | Výchova
    * Požádejte děti, aby vyprávěly nebo napsaly příběh vlastními slovy.
    * Položte dětem otázky, které jim umožní zamyslet se nad vlastními zážitky a začlenit do nich nové informace. Například poté, co si poslechnout pohádku O neposlušných kůzlátkách, se jich můžete zeptat, jestli si pamatují, kdy naposledy porušili nějaké pravidlo. Co se stalo? Jak se při tom cítily? Nebo když si povídáte o barvách, můžete se zeptat, jakou náladu v nich různé barvy vyvolávají
    * Děti mohou hledat vzorce v jazyce, počtech, pohybu, umění, chování a pocitech (viz kapitola Víc než jen kostičky a proužky).
    * Povzbuzujte děti, aby používaly při vyjadřování nákresy, schémata a modely.
    * Umožněte dětem, aby si vlastní vyprávění nahrály na kazetu. Je to skvělé cvičení na rozvíjení jazykových schopností a uspořádání mluveného projevu.
    * Dejte dětem deník, do kterého si mohou zapisovat své zážitky.
    * Používejte barevné fixy a propisky na kreslení i psaní.
    * Pokuste se s dětmi o řízenou imaginaci. Cestování ve fantazii děti milují.
    * Naučte děti rychlé i pomalé písničky, říkanky doprovázené pohybem prstů.
    * Co nejčastěji dávejte dětem vybrat si z možností. Je to dobré pro všechny děti a zejména pro ty, které jsou rády v kontaktu s lidmi.
 zvýšení mozkové kapacity   * Ve chvílích odpočinku pouštějte tichou hudbu.
    * Podporujte děti ve sportovních aktivitách, hudebních a uměleckých projevech, zapojení do divadelního kroužku atd. Všechny tyto aktivity podporují rozvoj schopností dítěte.
    * Skládejte s dětmi puzzle.
    * Umožněte dětem, aby pomáhaly při vaření. Zapojte je do celého procesu: od výběru jídla (rozhodování o tom, co máme rádi a co neradi), nákupu přísad (získávání zdrojů), přípravy jídla (matematika) a servírování jídla (estetické vnímání).
    *  Veďte děti k tomu, aby hledaly pravidelnosti ve všedních úkonech, v chování, aktivitách, ročních obdobích, příbězích atd. (viz kapitola Víc než jen kostičky a proužky).
    * Dejte dětem příležitost k vyřešení vlastních problémů. Řešení problémů dětem umožňuje procvičovat nejrůznější dovednosti ve smysluplném kontextu a dává jim příležitost k vyjednávání a hledání kompromisů (viz kapitola Řešení problémů).
    * Na výletě nechejte děti číst z mapy. Pomozte jim vytvořit si mapu svého pokoje a později i mapu cesty z domova do školy.
    * Veďte děti k tomu, aby si vážily svých jedinečných schopností a oceňovaly také všechny ostatní druhy inteligence. Na fungování společnosti se podílejí nejrůznější dovednosti.
    * Umožněte dětem, aby se zapojily do skupin, které podporují přátelství a budování vztahů, jako jsou skautské oddíly a některé zájmové kroužky.
    * Čtěte dětem různorodé texty – od novinových článků, básní, knížek či článků v časopisech. Nezapomeňte na pohádku nebo příběh před spaním.



Zdroj: www.portal.cz

ZUZI
Chytrá Žena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !