Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

18. 02. 2015 | Moderní bydlení
Senioři patří k jedné z nejohroženějších skupin v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy s nějakým hendikepem. Jak zabezpečit seniory – tedy naše rodiče a prarodiče, aby se jejich domov nestal snadným terčem útoku zloděje či podvodníka? Na co je připravit a co jim poradit v ošemetných situacích, do nichž se mohou dostat? Deset praktických rad přináší odborník na zabezpečení Jan Hrnčíř.  

1. Praktická je vložka s prostupovou spojkou

Starším rodičům je dobré pořídit do dveří cylindrickou vložku s tzv. prostupovou spojkou. Ta vám totiž zaručí, že dveře odemknete i v případě, když je z druhé strany zasunutý klíč. A to se právě v případě starších lidí často děje – jsou zvyklí nechávat klíč v zámku, ale zvonění neslyší, takže se k nim nemáte jak dostat. Prostupová spojka tento problém vyřeší.

2. Bezpečnost zvýší přídavný zámek

Zvažte i pořízení přídavného zámku, který nedobytnost dveří samozřejmě zvýší. V současné době lze nechat udělat na oba zámky jeden klíč, takže ani není potřeba navyšovat počet klíčů.

Jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

3. Náhradní klíč mějte u sebe

Náhradní klíč mějte vždy někdo z rodiny u sebe, ať nemusíte v případě jakýchkoliv problémů – ztráty, zabouchnutí klíčů apod. – hned volat zámečníka. Vyhnete se tak i zbytečným finančním výdajům.

4. Zamykat, zamykat, zamykat

Neustále svým rodičům a prarodičům opakujte, ať se zamykají. Pokud nemáte zamčeno, zloděj se k vám dostane během pár sekund. V tu chvíli vám nepomohou ani sebelepší bezpečnostní dveře, ani sebelepší cylindrická vložka. Spousta lidí si navíc myslí, že stačí, když mají klíč jen zastrčený v zámku. To se však velmi pletou. Klíč z jedné strany jen zabraňuje zasunutí klíče z té druhé. Zloděj se ovšem s klíčem neobtěžuje, má jiné nástroje.

5. Bezpečnostní karta zamezí kopírování klíčů

Seniorům je dobré pořídit cylindrickou vložku a klíče s tzv. bezpečnostní kartou. Ta totiž nedovolí kopírování klíče, pokud se dotyčný touto kartou neprokáže. Nikdy nevíte, komu vaše babička klíče půjčí, případně komu bude chtít přidělat vlastní. Takhle budete mít kontrolu nad kopiemi klíčů vy.

6. V případě ztráty klíče volat někomu z rodiny

Naučte své rodiče či prarodiče, aby v okamžiku, kdy svoje klíče začnou postrádat, zavolali nejdříve vám. Rodiče nás často nechtějí obtěžovat a raději běží za domovníkem, ale v tomto případě je to to nejlepší řešení ze všech. Pokud klíče nenajdeme a nikdo u sebe nemá náhradní, je potřeba přivolat zámečníka, kterého najdeme na webových stránkách výrobců zabezpečení. A poté okamžitě vyměnit cylindrickou vložku, i když pokušení nechat vše, jak je, bývá velké. Nikdy ale nevíte, kde ztracené klíče skončily.  

7. Pozor na podomní prodejce

Senioři jsou také nejvíce ohroženou skupinou, pokud jde o podomní prodej. Je potřeba je důrazně a opakovaně varovat, aby si od podomních prodejců nic nekupovali ani neobjednávali.

Podomní prodej se totiž nevyhýbá ani sortimentu zámků a je velmi nebezpečný. Nejde jen o to, že vám takový „prodejce“ nabízí ve velké většině nekvalitní a předražený výrobek, ale také o to, že nikdy nevíte, zda si nějaký ten klíč ze sady nenechá a pak nepřijde váš byt navštívit ještě jednou – tentokrát se zcela jiným záměrem.

8. Pozor na falešné odečítatele vody a plynu

Nejčastějším způsobem oloupení seniorů přímo doma je pak fiktivní odečet elektřiny, vody nebo plynu. Podvodníci mohou argumentovat i vyplacením přeplatků. Je však dobré vědět, že tito pracovníci žádnou hotovostí nedisponují, a navíc se musí prokázat služebním průkazem. Odečty jsou navíc pravidelné a avizované vždy předem.   

9. Digitální kukátko odhalí vše

Velmi praktickým řešením právě pro starší lidi může být digitální kukátko, které je vybaveno malým displejem, na němž lze dění za dveřmi pohodlně sledovat. Výhodou oproti běžnému dveřnímu kukátku je hlavně to, že malá obrazovka může být umístěna kdekoliv, tak aby na ni uživatel pohodlně viděl – což je ideální řešení především pro lidi mající problém s pohyblivostí.

Navíc je na obrazovce vidět daleko více než malým kukátkem zabudovaným přímo ve dveřích.

10. Každou závadu je potřeba hned hlásit

Své rodiče a prarodiče byste také měli naučit, aby vám každou závadu ihned ohlásili. Rozbitý zámek nebo zlomený klíč už je ta poslední fáze a také nejdražší. A přitom vám vaši příbuzní často řeknou: no víš, mě už ten zámek zlobil dlouho… Kdyby na problém upozornili včas, mohl se vyřešit rychleji a levněji.

Zdroj, foto: FAB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky:

Jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Fakt super radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prima informace, poučný článek.....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Skvelý článok
Obrázek uživatelky
profil
Stručně, jasně, výstižně, bohužel se tyto cenné rady nedostanou k těm seniorům, kteří opakovaně sedají na lep různým podvodníkům. U nich je to marný, marný, marný
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné informace. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles