Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zpracovat bohatou úrodu po létě? Máme pro vás několik užitečných rad

8. 09. 2015 | Domácnost
Zbylo vám po sezoně velké množství ovoce, zeleniny a hub a vy se nemůžete zbavit dojmu, žeúrodu zkrátka nestíháte konzumovat? Nemusíte se hned vrhat na přípravu dalších ovocných knedlíků a koláčů. Existují totiž různé způsoby uchovávání surovin. S našimi tipy se dozvíte, jak nejenom se„zbytky“ letní úrody, ale i dalšími surovinami nejlépe naložit.

V hlavní roli sušička ovoce

Jednou z technik, která zachovává kvalitu živin v potravinách, je sušení. Jedná se téměř o ideální způsob uchovávání potravin, díky kterému plodiny neztrácejí svou originální chuť a zachovávají čerstvost surovin po dobu zimních měsíců. Usušené ovoce a zelenina má hned několik výhod. Kromě několikanásobného zmenšení objemu, zachováváte vitamíny, minerály a nemusíte přidávat žádný cukr, sůl, barviva ani konzervační látky.

Jak zpracovat bohatou úrodu po létě? Máme pro vás několik užitečných rad

Sušit ovoce a zeleninu můžete hned několika způsoby. V troubě, ve stínu v teplém prostředí, na topení. Tyto metody sušení však vyžadují mnohem delší čas a hrozí tak riziko plesnivění. Moderním výdobytkem jsou sušičky, které tuto práci zvládnou efektivně a rychle za vás. Princip fungování všech sušiček je v podstatě stejný a jejich obsluha je velice jednoduchá. Sušičky dostupné na trhu jsou vybaveny síty nebo pláty, kolem kterých cirkuluje ohřátý vzduch poháněný ventilátorem.

Vybírejte pečlivě

Při výběru sušičky je dobré si promyslet, jak velké objemy potravin budeme chtít sušit. Úspornější je vždy sušit více surovin najednou než po troškách. Rozumnější je proto pořídit si větší sušičku s vyšším počtem sít a plátů. Vzhledem k tomu, že každá surovina vyžaduje jinou teplotu a dobu sušení, je dobré volit sušičku s termostatem umožňující nastavení různé teploty sušení. Dalším praktickým vybavením sušiček je časovač, který se po dokončení své práce sám vypne. Díky tomu nemusíte přístroj pravidelně kontrolovat.

Náš tip: Aby se suroviny usušily rovnoměrně a ve stejný čas, je dobré nakrájet je všechny na stejné plátky.

Zavařte si to. V kuchyni je to povoleno

Dalším způsobem jak naložit se sklizenou úrodou je zavařování. Zavařování není nic složitého a poradí si s ním opravdu každý. Aby se povedlo tak, jak má, je potřeba dodržovat několik zásad. Vše co chceme zavařit, musí být čerstvé a kvalitní. Jen tehdy budeme mít záruku, že zavařeniny vydrží dlouho a zachovají si dobrou chuť. Co všechno budete k zavařování potřebovat? Sklenice, zavařovací hrnec a případně i teploměr.

A jakých chyb se při zavařování rozhodně vyvarovat?

1.    Pečlivě překontrolujte, zda nejsou sklenice prasklé a zda mají víčka v naprostém pořádku.
2.    Nedoplňujte sklenice nálevem těsně až k hrdlu.
3.    U teploty vody nespoléhejte na váš odhad. Pořiďte si proto alespoň jednoduchý teploměr.
4.    Horké sklenice nikdy prudce neochlazujte, mohly by prasknout.
5.    Zavařeniny skladujte na suchém, chladném a tmavém místě.
6.    Nikdy nezavařujte maso v kombinaci s cibulí. Cibule v zavařovaných pokrmech začne okamžitě kvasit.

Jak zpracovat bohatou úrodu po létě? Máme pro vás několik užitečných rad


Ochraňte své potraviny

Lidé se odjakživa snaží najít způsoby, jak uchovat potraviny déle čerstvé. I přesto, že máme k dispozici ledničky a chladničky, tak i v těchto zařízeních se mohou potraviny kazit. Dalším řešením, jak déle prodloužit trvanlivost potravin, je vakuová balička. A co si přesně pod systémem vakuování potravin představit? Vakuování uchovává potraviny déle čerstvé a chrání je před vnějším prostředím. Jednoduše řečeno, jedná se o způsob uchovávání potravin pomocí odsátí vzduchu a to bez použití konzervačních a jiných látek. Stále přemýšlíte nad tím, zda není koupě vakuovačky zbytečná? Odpověď zní jednoznačně, není. Vakuovačka vám ušetří nejenom finance, ale i zdraví. Jen se zkuste podívat do vaší lednice a uvidíte, jaké množství potravin, které nestíháte konzumovat, v ní máte. Nemluvě o zápachu a riziku v podobě bakterií. Vakuovat můžete navíc prakticky vše od zeliny, ovoce až po masa a další suroviny.

Zdroj, foto: Kasa.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sušička by se mi moc líbila. Pokukuju po sušičce infra yden. Máte ji někdo? Že by ježíšek přinesl.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc