Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zůstat svěží a zdravý?

18. 10. 2010 | Péče o tělo

Oči se klíží, hlava padá, mozek vypíná… Znáte to. Právě když se potřebujete nejvíc soustředit a efektivně pracovat, tělo padá únavou. Jistěže to nejlepší a určitě také nejpříjemnější by bylo dopřát mu krátkého šlofíka. Jenže kdo tuto sladkou možnost pokaždé má? Raději volíme variantu právě opačnou – zaháníme únavu všemožnými kofeinovými nápoji či pochutinami.


Lijeme do sebe hektolitry kávy, k nim si přikousneme čokoládu a všechno to pěkně spláchneme kolou či ionťákem. Hlava je vzhůru, zato svědomí jako dehet. Ale proč vlastně – škodí nám kofein anebo spíš nadbytek cukrů a tuků? Co vlastně a přesně kofein v těle člověka způsobuje? Jde o nejrozšířenější legální psychoaktivní látku na světě, která velice dobře účinkuje, pokud potřebujeme jednorázově zvýšit pozornost či ostražitost a naopak potlačit únavu. Rozhodně není třeba se jí bát. Ale na druhou stranu je velice důležité ji dobře znát a mít k ní respekt. Je jako oheň. Což si uvědomovali i naši dávní předci.


Výlet do historie


kavaUž v době kamenné lidé objevili, že žvýkání semen, kůry nebo listů určitých rostlin jim usnadňuje práci, stimuluje jejich pozornost a zlepšuje náladu. A později přišli i na to, jak účinek kofeinu ještě zvýšit – když rostlinu zalijí horkou vodou. Existuje řada legend o tom, jak byly povzbuzující účinky kofeinu objeveny. Podle jedné z nich spadly údajně čínskému císaři Shennongovi, který panoval 3000 let př. n. l., lístky rostliny náhodou do horké vody a osvěžující voňavý nápoj byl na světě.


Co se týče kávy, byla její historie písemně zaznamenána až v devátém století našeho letopočtu. Tehdy byly kávové boby k dostání pouze v Etiopii. Populární legenda připisuje jejich objevení tamnímu pasákovi koz, který si všiml, že zvířata, která se pásla na kávovníku byla čilejší a v noci pak méně spala. Po jejich vzoru tedy také zkusil sníst několik plodů a zažil stejné osvěžení a povzbuzení jako kozy.


Komu a kdy pomůže


kava

Kofein příznivě stimuluje centrální nervový systém. Zrychluje tep, uvolňuje hladké svalstvo, rozšiřuje tepny a stimuluje oběhový a respirační systém (srdce a dýchání). Proto pomáhá lidem postiženým astmatem. Kofein také zvyšuje obsah mastných kyselin v oběhovém systému, proto ho léta využívali sportovci. Účinky můžete zaznamenat ještě dvanáct hodin po jeho požití. Lékaři a odborníci na výživu považují za rozumné denní množství zhruba 300 mg kofeinu, což odpovídá dvěma až třem šálkům kávy. Velké množství kofeinu může člověka naopak utlumit, způsobit podrážděnost, nervozitu, vést ke ztrátě energie případně i křečím.


Na co si dát pozor


Zejména citliví jedinci si stěžují, že jim káva způsobuje nevolnost, což může být vyvoláno překyselením a podrážděním žaludku lógrem. Pokud člověku káva nechutná anebo jednoduše nemá možnost a čas dát si šálek pokaždé když potřebuje nabudit, je možnost užít kofein v tabletě. Nezatěžuje tolik trávicí systém, nepůsobí močopudně, je skladná a vždycky po ruce. A na to jak je malá, je velice účinná – jedna tabletka odpovídá šálku silné kávy. Takže opatrně s dávkováním!


Zdroj: PRO.MED.CS


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ja potrebujem iba vybehnúť do prírody a hneď sa cítim sviežo a mám plno energie aj na rozdávanie. Škoda, že musím toľko hodín presedieť v kancelárii.
Obrázek uživatelky
profil
fandím ľuďom s ktorých sviežosť vyžaruje
Obrázek uživatelky
profil
V dnešní době je velice těžké zůstat svěží, zdravý a v pohodě.
Obrázek uživatelky
profil
jen mě zarazil údaj že účinky kávy se projevují ještě i po 12 hodinách. Já jsem četla, že maximálně po 6 SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles