Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zvládnout dvojčata, trojčata a další vícerčata?

21. 07. 2011 | Výchova
"Gratuluji, jste těhotná!“
„Jéé, to je paráda! Já budu maminka!“
 „Počkejte, vidím tam děti dvě! Tři! Čtyři...“ :-)

Ano, ano, žijeme v době umělého oplodnění, i když samozřejmě ne všechna vícečetná těhotenství byla počata uměle. Nicméně právě díky asistované reprodukci stoupá počet těhotenství „vícerčat“. Mnoho budoucích maminek otázku snížení počtu plodů vůbec nepřipouští a tak se můžeme stále častěji setkat nejen s dvojčaty a trojčaty, ale také se čtyřčaty, paterčaty, ..., osmerčaty.

Člověku při té představě až přeběhne mráz po zádech, že? Jak to všechno můžou rodiče zvládnout? Dvojčata – to ještě jde, člověk má dvě ruce. Ale co vícerčata??? Tak tady máme několik tipů:


1. Miminka – kojení, přebalování, převlékání, uspávání, konejšení – uf! Kromě kojení (a vlastně i s ním) vám se vším může pomoct někdo druhý – zapřáhněte manžela, prarodiče, sousedku, kamarádku...nestyďte se požádat o pomoc.
2. Starší děti můžete (budete muset) přiměřeně věku zaúkolovat. Nejmenší děti se mohou alespoň samy zabavit, než například oblečete bratříčka. „Tomášku, půjč Martínkovi balónek, já zatím obléknu Pavlíka.“ Starší děti se mohou samy podílet na řadě prací – nejlépe hrou.
3. Střídejte pořadí a to ve všem – v krmení, koupání, pusinkách na dobrou noc... Vícerčata se musí více než jiní sourozenci dělit o pozornost rodičů, proto si musíme dát opravdu pozor na to, aby se necítily opomíjené.
4. Co nejvíce si usnadněte práci – oblékejte děti do podobných barev, abyste mohli prát prádlo najednou, kupujte multibalení (od ponožek po sušenky),...
5. Malým dětem můžete klidně pořídit jednu skříň se společným oblečením, ale u starších dětí pozor, je třeba podpořit také jejich individualitu. Maruška miluje sukně, Lucinku do šatiček po dobrém nedostanete a Alence je naprosto jedno, co si oblékne, hlavně když to bude žluté. Totéž platí o zájmových aktivitách, jídle, výsledcích ve škole a povaze obecně.
6. Seznamte se s dalšími rodiči vícerčat. Na internetu existuje řada debatních stránek a určitě ve svém okolí najdete alespoň rodinu s dvojčaty. I vaše děti budou rády, když uvidí, že nejsou jediná vícerčata široko daleko. A vy získáte cenné rady a zkušenosti lidí v podobné situaci.

A na závěr, věřte, že příroda (Bůh, osud – jak je komu libo) naloží na vaše bedra jen tolik, kolik zvládnete. Proto, pokud právě čekáte trojčata, buďte v klidu, určitě vám vše půjde mnohem lépe, než si myslíte.



Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nechápu, proč by měl být optimistický článek špatný. Optimismus, nebo pesimismus je životní postoj, který mnohdy s realitou nemá co dělat. Znám lidi, kteří zažili takové věci, že by měli právo se už v životě nezasmát, ale on žijí dál a radují se ze života.

A už vůbec nechápu co má s mým komentářem do činění počet mých potomků. Ubezpečuji Tě, že i kdybych měla 12 dětí a zrovna si udělala čas článek a Tvůj komentář přečíst, reagovala bych stejně. Článek se mi líbí a naopak používání stylistických klišé v komentářích mě nadzvedává.
A potom vůbec nechápu, kde je v Tvém komentáři přínos osobní zkušenosti. Hledám, ale marně.

cudovluc. Proti Tvému komentáři pochopitelně nic nenamítám. Je psaný věcně, slušně a má logiku.
Obrázek uživatelky
profil
ale no tak, zeny, nehadejte se, vzdyt o nic nejde..
Obrázek uživatelky
profil
ne, radu, jak nacpat tři sedačky do auta vážně nemám - nebo vlastně ano, koupit velké auto, protože jinak to nejde.
Pouze mluvím z vlastní zkušenosti, mám děti. A ty? Máš je? Pokud ne, tak až je budeš mít, budeš mluvit naprosto jinak. Prostě článek ano, hezky optimisticky napsaný, toť vše, realita je naprosto někde jinde Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nechtela jsem se vubec dotknout pisatelky, clanek je to pekny, rada jsem si ho precetla. Autor taky kvalitni a provereny;-). Jak pise Verca v ramci moznosti ve zkratce informuje. Jak uz jsem psala, chtela jsem jen doplnit to, co se do clanku neveslo;-)
Obrázek uživatelky
profil
Článek jsem přečetla se zájmem. Zaujal mě. Ve formátu, který nabízí internetový magazín pro ženy asi těžko může obsáhnout celou problematiku. Sama vím, jak je těžké napsat dobrý článek. Buďto strávíte nad psaním a vyhledáváním materiálů týden a pak vážíte každé slovo, aby jste neposunuli význam někam, kam nechcete a výsledek je škrobený a dlouhý, že ho stejně nikdo nečte. Nebo prostě využijete svého talentu a napíšete odlehčený článek, který se dobře čte. Agrant má dar napsat velmi dobře populárně - vědné články. A myslím, že se i tohoto článku zhostila se ctí. Myslím, že radu, jak nacpat tři autosedačky do škodovky (koneckonců nemusejí to být jen trojčata, stačí tři děti věku, kdy sedačku potřebují) nebo vydělat na trojkočárek tu stejně nikdo nečeká. Koneckonců ji nemá ani Misala, která je asi v míse... (jaké asi by mě samotnou zajímalo)
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles