Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak zvládnout parné letní dny, když máte vysoký tlak?

29. 07. 2018 | Nemoci
Léto už je již v plném proudu a všichni pravidelně odpočítáváme dny do začátku prosluněného víkendu či delší dovolené. Horké a slunečné letní dny jsou nesmírně příjemné, mají však i svá rizika. Extrémně teplé počasí totiž značně zatěžuje kardiovaskulární systém a především srdce. Zvláště pak patříte-li mezi hypertoniky. Pokud se ale budete držet pár základních pravidel, nemusíte se bát ani dovolené v zemi, kde jsou tropické teploty na denním pořádku.

Vysoký krevní tlak (neboli hypertenze) je zdravotní indispozicí, která netrápí jen starší část populace, jak by se mnozí mohli domnívat. V České republice podle posledních studií vysoký krevní tlak postihuje až 40 procent dospělé populace ve věku 25-64 let a s věkem počet hypertoniků stoupá. Řada lidí vůbec netuší, že hypertenzí trpí. Právě vysoký krevní tlak je totiž jedním z onemocnění, které se často nijak neprojevuje, většinou se odhalí až v momentě, kdy již způsobilo postižení životně důležitých funkcí – například došlo ke krvácení do mozku.

měření vysokého tlakuPříčina vysokého tlaku není obvykle známá, lze mu ale předejít či zmírnit jeho projevy včasnou prevencí. Důležitá je především pravidelná návštěva lékaře v kombinaci se samo-měřením tlaku. Dnes jsou v lékárnách běžně k dostání tlakoměry pro domácí měření, které je vhodné mít při ruce, tlak sledovat a zapisovat si naměřené hodnoty, obdobně, jako je tomu u měření hmotnosti či cholesterolu. Přístroj může používat celá rodina a je investicí, která se rozhodně vyplatí.

Vysoký krevní tlak a cestování


Pacienti, kterým byla hypertenze zjištěna, mohou vést běžný život téměř bez jakýchkoli omezení. Tak je tomu v případě, že užívají lékařem předepsané léky pravidelně. Nemusí se ani obávat cestování. S malou výjimkou. „Jako každé léky, mají i ty na snižování krevního tlaku své nežádoucí účinky. Při stresových situacích, jako může být pro mnoho lidí například cesta letadlem, kdy dochází ke změně tlaku a dehydrataci organismu, se může tlak zvýšit a stávající terapie pak funguje odlišně. Většinou ale dochází jen ke snížení účinku léků a pacienti pak pociťují závratě, bolesti hlavy a únavu. Problém, který ale často při cestování nastává, je ten, že si lidé nevezmou dostatečný počet prášků, špatně si je spočítají a poté je v zahraničí jen těžko shání. Cestování samo o sobě by nemělo být problém,“ vysvětluje MUDr. Jan Večeř.

To potvrzuje i pacientka Věra Semrádová (50), která dodává: „Svou diagnózu jsem se dozvěděla při běžné prohlídce u lékaře. Léčím se užíváním léků na vysoký krevní tlak, chodím na pravidelné kontroly a omezení cítím při změně počasí, změně tlaku. Musím dodržovat pitný režim. Ráda a často cestuji letadlem a žádné obtíže nemívám.“


Jak zvládnout vedro bez újmy


Základní prevencí je dostatečný příjem tekutin. Ideální je samozřejmě čistá voda. Dáte-li si každou půlhodinku jednu skleničku, budete mít svůj pitný režim pod kontrolou. Při větších vedrech nebo při fyzické námaze příjem tekutin ještě zvyšte, a to zhruba dvojnásobě. Mějte ale na paměti, že nic se nemá přehánět. Nadměrným množstvím tekutin můžete zatížit ledviny i srdečně-cévní systém. Internista doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. k tomu dodává: „Při vysokých letních teplotách platí obecná pravidla a selský rozum. V tropickém počasí by se pacienti léčení s vysokým krevním tlakem rozhodně měli vyvarovat zvýšené psychické nebo fyzické námahy a samozřejmě, jako celá populace, dodržovat pitný režim“.

„Častější měření není v letních měsících obecně nutné, jistě je však vhodné při nově vzniklých obtížích. Může napomoci při rozhodování o dostatečnosti léčby případně při úvaze o nutnosti změn terapie. Domácí měření se však musí provádět podle jasných pravidel a správně, jinak výsledky mohou spíše pacienta stresovat a situaci zhoršovat,“
vysvětluje kardiolog Michal Vrablík.

Vyhýbat byste se také měli přímému slunci, a to především v době mezi 11. a 15. hodinou, kdy jsou jeho paprsky nejsilnější. Ti, kteří nedají dopustit na klimatizaci, by si měli dávat pozor především na nastavení vhodné teploty. Klimatizace sice nabízí příjemné osvěžení, ale v horkých dnech ji nenastavujte na příliš nízko. Ideální je teplota kolem 24 ᵒC. Organismus se hůře vyrovnává s náhlým přechodem z horka do chladu a naopak. Rychlá změna teplot tak může způsobit řadu zdravotních komplikací.  

Zdroj, foto: Omron


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !