Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jaká klíšťata na nás číhají za hranicemi všedních dnů?

27. 06. 2014 | Nemoci
V posledních měsících oprávněně stoupá obava z klíšťat, která na nás číhají v českých „luzích a hájích“. Blíží se ovšem období dovolených, kdy řada z nás vyráží do zahraničí. Ani zde nejsme před těmito roztoči v bezpečí, spíše naopak. Vyskytují se zde stovky dalších druhů, které přenášejí leckdy velmi exoticky znějící choroby.  Ve spolupráci s doc. RNDr. Danielem Růžkem, Ph.D z Parazitologického ústavu jsme pro vás připravili přehled těch nejvýznamnějších klíšťat v evropských turistických destinacích a infekcí, která přenášejí.  

Hned v úvodu je třeba říct, že účelem tohoto článku není, abyste propadali panice a hromadně rušili zájezdy do ciziny. Jde spíše o to, abyste už před cestou věnovali pozornost prevenci a měli sebou v cestovní lékárničce repelenty nejen na komáry, ale i na klíšťata. Nezapomeňte rovněž přibalit vhodný přípravek na okamžitou paralýzu a usmrcení již přisátého klíštěte tak, aby nedošlo k vyvržení obsahu jeho vnitřností do těla hostitele. Prověřený je například český Ixoderm, jehož účinnost byla úspěšně testována Parazitologickým ústavem právě i na „zahraničních“ klíšťatech.  

Jaké „mazlíčky“ tedy můžeme při svých toulkách po krásách celého světa potkat?


výskyt klíšťatKlíště obecné (Ixodes ricinus) je rozšířené ve většině částí Evropy. Vývoj a sezónní aktivita klíštěte obecného se liší v jednotlivých oblastech, ale obecně je pro toto klíště typická aktivita na jaře a na začátku léta a poté během pozdního léta a na začátku podzimu. Vyskytuje se v lesích s bujným bylinným a keřovým patrem, na okrajích lesů a na vlhkých loukách. Klíště obecné je hlavním přenašečem viru klíšťové encefalitidy a spirochét lymské boreliózy a může být také přenašečem viru krymsko-konžské hemoragické horečky. Kromě toho může přenášet parazitického prvoka Babesia divergens, způsobujícího babeziózu – sporadické, ale často smrtelné onemocnění.

Hyalomma marginatum je klíště vyskytující se v jihovýchodní Evropě, na Blízkém Východě, ale také v jižním Rusku a v Africe. Preferuje místa s nižší vlhkostí vzduchu, jako je step, savana či řídce zalesněná místa. Sání klíšťat rodu Hyalomma je vlivem jejich dlouhého ústního ústrojí velmi bolestivé. Klíště H. marginatum je hlavním přenašečem viru krymsko-konžské hemoragické horečky. Jedná se o velmi závažné, potenciálně fatální onemocnění.

Hyalomma anatolicum anatolicum je klíště rozšířené v jižní Evropě, na Blízkém Východě, v Malé Asii, jižním Rusku a Indii a je známé jako přenašeč viru krymsko-konžské hemoragické horečky. Stejně jako u klíštěte Hyalomma marginatum je sání klíštěte velmi bolestivé.

Haemaphysalis punctata je klíště v Evropě široce rozšířené, od Britských ostrovů po Středozemí a Blízký Východ a vyskytuje se dále i v jižním Rusku, či v Malé Asii. Klíště je schopné přenosu viru klíšťové encefalitidy i viru krymsko-konžské hemoragické horečky. S klíštětem je možné přijít do kontaktu na pastvinách, okrajích lesů či v lesostepních oblastech.

A ještě malé shrnutí nebezpečných infekcí z pohledu místa výskytu:


Evropa
Z klíšťaty přenášených nákaz v Evropě můžeme jmenovat zejména klíšťovou encefalitidu (střední a východní, zčásti západní a severní Evropa) a lymskou boreliózu (v Evropě široce rozšířená). Proti klíšťové encefalitidě existuje účinné očkování; vakcína proti lymské borelióze neexistuje. Velmi závažná může být tzv. Krymsko-konžská hemoragická horečka, endemická v oblastech jihovýchodní Evropy.

Svět
Klíšťová encefalitida s výskytem napříč Ruskem až po Japonsko. V oblastech Sibiře se vzácně vyskytuje Omská hemoragická horečka. Proti Omské hemoragické horečce by mělo fungovat očkování proti klíšťové encefalitidě. V Indii se vyskytuje horečka Kjasanurského lesa. Krymsko-konžská hemoragická horečka se kromě Mediteránu a východní Evropy vyskytuje v Africe, na Blízkém Východě a ve Střední Asii. Ve Spojených státech a v Rusku se můžeme setkat s ojedinělou, ale mnohdy závažnou encefalitidou Powassan. Na západě Spojených států a Kanady klíšťata přenáší Koloradskou klíšťovou horečkou.

Zdroj: Ixoderm


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Obávám se, že člověk může natrefit na stejné prevíty doma i v zahraničí.. :-/ Z boreliózy a klíšťové encefalitidy mám docela strach, zvlášť když každý večer člověk slyší jak počet nemocných stoupá..
Já očkovaná proti KE jsem, ale zajímala by mě jiná věc - jsou očkovaní třeba Vaši rodiče? Já do mamky hučím už dlouho, že jsou následky u starších lidí horší a ona je půl léta na venkově.... Měla bych větší klid, kdyby se nechali oba očkovat, četla jsem, jak KE udělala ze spokojených důchodců nechodící invalidy, zbytečně :-(
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles