Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaká se dá letos očekávat sezóna klíšťat ?

22. 04. 2014 | Nemoci
O klíšťatech bylo už napsáno mnoho polopravd a mýtů. Vyzpovídali jsme odborníka doc. MUDr. Rastislava Maďara, Ph.D., abychom je uvedli na pravou míru.


Jaká se dá letos očekávat sezónu klíšťat vzhledem k velice mírné zimě?

Klíšťatům stačí teplota nad 7° C, takže v přírodě jsou již nebývale aktivní. Hlavním rizikovým faktorem je pohyb člověka v přírodním ohnisku nákazy. Když se tedy začnou lidé více vydávat do přírody, budou se objevovat i první letošní případy infekce. V loňském roce byl na mnoha místech sníh ještě o Velikonocích, vyskytovaly se povodně, léto bylo horké a suché – to vše klíšťatům nevyhovuje. Přesto jsme pozorovali meziroční nárůst případů klíšťové encefalitidy. Letošní mírná zima určitě přispěje k tomu, že riziko nákazy bude ještě větší.

Máme tady jaro, teplo, není už pozdě na očkování proti klíšťové encefalitidě?
V žádném případě není, očkuje se celý rok, dokonce i v létě, když jsou klíšťata aktivní. Dříve se šířila pověra, že když se klíště přisaje mezi první a druhou dávkou, probíhá pak nemoc hůř, ale to se nikdy nepotvrdilo. Takže je nesmysl, když lékař řekne, ať se pacient přijde naočkovat až na podzim.

MUDr. Rastislav MaďarJakou vakcínu doporučujete, s jakou máte dobré zkušenosti?
Obě u nás dostupné vakcíny jsou bezpečné a účinné, proto lze bez obav doporučit obě. Jedna z nich, FSME IMMUN však v ČR dominuje, mimo jiné i proto, že netrpí výpadky dovozu ze zahraničí. Navíc je s ní mnohaletá zkušenost ze sousedního Rakouska, kde je očkováno téměř 90 % obyvatel.

Komu byste důrazně doporučil očkování proti KE? Jaké jsou hlavní rizikové skupiny?

Světová zdravotnická organizace doporučuje v oblastech s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy, kam spadá i ČR, očkování všem věkovým kategoriím. Očkovat lze od 1 roku věku neomezeně, dokud je člověk schopen pohybu v přírodě, u řeky, na zahradě nebo v městské zeleni. Největší riziko závažných trvalých následků a paradoxně nejnižší proočkovanost je ve věkové kategorii nad 60 let věku.

Pokud se rozhodneme pro očkování, kde se můžeme očkovat?

Očkovat může každý praktický lékař nebo specializovaná centra očkování a cestovní medicíny. Rád bych upozornil, že vakcína by měla být skladována v lednici, proto je lepší, když si lékař objedná vakcínu přímo do své ordinace. Vystavení vakcíny mrazu cestou z lékárny nebo vysokým teplotám v letním období může pozitivní efekt očkování narušit.

Kde nám hrozí největší riziko nákazy? Je stejné ve městech i na venkově?

Na venkově je nepochybně více rizikových lokalit. Klíšťata mají v oblibě vysokou trávu na okraji louky ve stínu stromů a na vlhkém místě u potůčku či řeky. Endemické oblasti klíšťové encefalitidy se však za poslední roky posunuly do všech regionů ČR, i k velkým městům včetně Prahy či Brna, do příměstských parků a klíšťata dnes získají domácí mazlíčci nebo člověk i v městské zeleni.

Jak probíhá onemocnění a léčba u dospělých nakažených? Zůstávají nějaké následky?

Proti viru klíšťové encefalitidy neexistuje žádný specifický lék. Léčí se jen příznaky např. horečka, zánět a otok mozku. A tak se stává, že v průběhu hospitalizace na jednotce intenzivní péče se zdravotní stav nemocné osoby neustále zhoršuje. Z nemocnice tak pacient někdy odchází v horším stavu, než do ní dorazil.

Ze všech případů klíšťové encefalitidy se ve statistikách objeví jen ty nejtěžší případy. Mírné formy infekce většinou unikají záchytu. Z těch případů, které se vzhledem k vážnému průběhu podaří diagnostikovat, končí s dlouhodobými následky více než polovina postižených.

Foto: archiv MUDr. Rastislava Maďara


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !