Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaká „skla“ si pořídit do brýlí

12. 05. 2014 | Krása
-Komerční sdělení-

Při pořizování brýlí vás čeká nejen výběr vhodných obrouček. Velice podstatné je zvolit také správné brýlové čočky, lidově řečeno skla. K dostání jsou různé druhy a úpravy, které vám zajistí vysoký komfort vidění.

Jakmile si vyberete v optice obroučky, máte z poloviny vyhráno. Určitě jste zvolili ty, které vám sluší a podtrhují vaši osobnost. Teď je před vámi další úkol. Rozhodnout se, jaké brýlové čočky si do těch nových obrouček pořídíte. Prodavač v optice by vám měl zpravidla nabídnout několik možností. Čočky se totiž dělí podle různých kritérií.

Sklo nebo plast

V první řadě bude třeba zvolit materiál, z něhož vaše čočky budou. Na výběr máte skleněné (minerální) a plastové (organické). Velkou výhodou těch skleněných je jejich odolnost proti poškrábání. Sklo je totiž přeci jen tvrdší, než plast. Na druhou stranu se ale také relativně snadno rozbije a navíc je těžší. Plastové čočky jsou prakticky nerozbitné, lehoučké, že je ani necítíte. Navíc je lze tenčit, takže i v případě vyšších dioptrií vypadají brýle esteticky. Odolnost plastových čoček se dá zvýšit nejrůznějšími ochrannými vrstvami. „Našim zákazníkům nabízíme různé povrchové úpravy, které plastovou čočku chrání před poškozením“, upřesňuje Bc. Adela Maroszová, hlavní optometristka GrandOptical.

vhodná skla do obroučekPovrchové úpravy

Podle vašeho přání vám v optice mohou povrch čoček upravit nanesením různých vrstev, které slouží pro lepší odolnost i komfortnější vidění. Velmi časté a praktické jsou antireflexní úpravy. Tím dojde ke zvýšení propustnosti světla a k odstranění nežádoucích odlesků. To oceníte třeba při řízení auta, ale i při práci na počítači nebo při dalších jiných aktivitách. Další vrstvou, kterou lze brýlové čočky chránit, je hydrofobní úprava. Díky této ochranné vrstvě jsou čočky odolnější vůči mastnotám a jiným nečistotám. Méně se tak špiní a snadněji se čistí. Hydrofobní úprava brýlových čoček také zvyšuje odpudivost vody.

Ochrana před sluncem

Velkou výhodou plastových brýlových čoček je také přítomnost UV filtru. Díky tomu jsou vaše oči chráněny před UV zářením. Pokud potřebujete nosit dioptrické brýle neustále po celý rok, tedy i v létě, můžete si pořídit brýlové čočky i s ochranou proti slunečním paprskům. V tomto případě si můžete zvolit buď stálé zabarvení, nebo samozabarvovací. Výhodou samozabarvovacích brýlových čoček je jejich schopnost přizpůsobení se světelným podmínkám. Pokud jste doma, v kanceláři nebo kdekoliv jinde v místnosti, brýlové čočky jsou čiré. Pokud ale vyjdete na slunce, změní svou barvu podle intenzity slunečního záření. Zabarvení samozabarvovacích čoček přitom může dosáhnout až 85 %, takže dioptrické brýle vypadají téměř jako brýle sluneční.

Ceny brýlových čočekjaké si vybrat brýle

Důležitý faktorem pro výběr brýlových čoček je také jejich cena. V tomto směru jsou mezi očními optikami velké rozdíly. Zatímco v menších optikách si musíte většinou za každou úpravu či ochrannou vrstvu připlatit, a těžko tak dopřed odhadnete konečnou cenu, v GrandOptical zvolili zcela odlišný přístup. Zde mají totiž základní úpravy jako je tvrzení, antireflex či hydrofobní úprava již v ceně brýlových čoček, takže si dokážete spočítat, jaká bude výsledná cena Vašich nových brýlí. Ceník brýlových čoček nabízených v GrandOptical přitom naleznete i na internetových stránkách www.grandoptical.cz. Pokud si tedy pro nákup nových brýlí zvolíte síť prodejen GrandOptical, máte jistotu, že Vás nečekají žádná nepříjemná překvapení. Každý měsíc navíc nabízejí atraktivní slevy, díky kterým můžete ušetřit i několik tisíc korun.

Jednoohniskové nebo multifokály?

Nejčastěji si lidé do brýlových obrub pořizují tzv. jednoohniskové brýlové čočky. Ty jsou určené ke korekci zraku buď na dálku, nebo nablízko. Mnoho lidí ale dříve či později dospěje do věku, kdy už jim na korekci oční vady jedny brýle nestačí. Pak máte na výběr tři možnosti. Pořídit si zvlášť brýle na blízko a druhé na dálku a neustále si je přendávat. To je poměrně nepraktické. Chcete-li jen jedny brýle, které vám zajistí ostré vidění na blízko i na dálku, můžete zvolit buď bifokální, či multifokální čočky. V čem je rozdíl? Bifokální skla jsou rozdělena. Horní část pak zpravidla slouží k vidění na dálku, spodní pak k vidění nablízko. Nevýhodou však je, že chybí korekce zraku na střední vzdálenost, navíc je u tohoto typu předěl mezi skly vidět. „Mnohem větší komfort vám přinesou multifokální čočky. Poskytnou vám korekce nablízko, na dálku i na střední vzdálenost a skvěle je oceníte při celodenním nošení, kdykoli, kdy nemáte čas lovit někde druhé brýle. Jejich výhodou je, že vypadají jako „normální“, vůbec na nich není poznat, že slouží ke korekci tří vzdáleností“, říká Bc. Adela Maroszová, hlavní optometristka GrandOptical.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !