Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.

5. 05. 2015 | Moderní bydlení
Růžová nebo červená pro holčičky a modrá pro kluky. První a zdánlivě nejjednodušší barevné řešení dětského pokojíčku, které rodiče obvykle napadne, ale nemusí být vždycky nejhezčí ani nejšikovnější. A hlavně: nemusí se líbit ani samotným dětem, které obvykle velmi dobře vědí, jaká barva je pro ně ta pravá.  Která to ale přesně je, jaké jsou dnes trendy a co už dávno nefrčí?

Růžová a modrá jsou stálice a žádané budou vždycky. Dříve tak populární nábytek v dekoru přírodního dřeva je dnes už ale na ústupu a úplně pasé jsou naštěstí i monotematické pokoje á la červeno-modrý úkryt pro malého Spidermanna nebo bílo-růžový ráj pro malou kočičku Hello Kitty, které děti potěšily maximálně jednu sezónu. V dětských pokojíčcích dnes vítězí nadčasový design a s ním i krásné kombinace v jemných pastelových barvách.

Právě pastelové barvy jsou velmi oblíbené u rodičů i dětí, které rozhodně doporučuje do zařizování pokojíčku co nejdříve zapojit. A pastelové barvy u nich vítězí hlavně proto, že v pokojíčku dokážou navodit příjemnou, veselou a zároveň klidnou atmosféru. Takto barevný nábytek lze navíc dobře sladit s dalšími doplňky, jako jsou lampičky, koberce, polštářky nebo tapety. A třeba mátová zelená, blankytně modrá, oblázkově šedá nebo levandulová v pokojíčku vykouzlí dojem teplého jižního léta po celý rok.

Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.Módní barvy: korálová, lízátková, cukrátková

Vyloženě trendy barvou je dnes barva coral neboli barva mořských korálů, krásně vypadá i jasně růžová barva lollipop odvozená z názvu i zářících tónů populárních kulatých lízátek. V nových nábytkových kolekcích se objevuje i nový růžový odstín jménem cotton candy čili jemná barva cukrové vaty a velmi zajímavá je i barva shark, česky barva žraločí, což je taková elegantně namíchaná hnědo-černo-šedivá.  

Korálovou, lízátkovou a cukrátkovou volí obvykle ti, kteří hledají do pokojíčku „nějakou originální barvu pro holčičky“, a po žraločí nadšeně sahají hlavně teenageři. A jsou za ni prý vděční i jejich rodiče, u kterých přání jejich dospívajících potomků mít pokoj nejlépe celý černý obvykle narazí…  Žádané jsou také kombinace barev tón v tónu, kde pak lze v pokojíčku dosáhnout opravdu harmonického a zároveň luxusního dojmu.

A čím při promýšlení barevného řešení začít? Vždycky je nejlepší se zamyslet, co děti baví, jak budou pokojíček využívat. Při navrhování samotném pak respektovat nejen účelnost, ale i zájmy a osobnost dítěte. Jestliže dnes děti milují mašinky, koníčky nebo mají nějakou oblíbenou barvu, bývá nejlepší jim je v pokoji dopřát. Nejlépe v podobě snadno vyměnitelných detailů, jako jsou barevné závěsné boxy, nábytkové úchytky nebo povlečení.

Když pokojík sdílejí sourozenci, právě barvy nábytku a doplňků pomohou dobře rozlišit jednotlivá „území“ – a vyznačí i prostor, který je pro jeho obyvatele společný. Vyplatí se také volit raději teplejší než příliš studené tóny, kombinaci dvou jemnějších barev „rozsvítit“ jednou výraznější a vyvarovat se příliš křiklavých a ostrých kombinací. A při respektování těchto nejzákladnějších pravidel dát na vlastní intuici a také na názor těch nejmenších. Děti barvy milují a je skvělé, když se rodiče nebojí jim je při pořizování nábytku pořídit: ožije a rozveselí se tak nejen jeden pokojíček, ale i celý dům nebo byt a s ním i všichni jeho obyvatelé.

Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.Víte, že…?

1)    Zejména malé děti sahají automaticky po červené barvě: prý je to i proto, že ji vnímaly jako úplně první barvu ještě v maminčině bříšku. Pozor ale, barva spojená s láskou a teplem na děti působí ve větších plochách příliš agresivně.

2)    Růžová, modrá a zelená děti uklidňují, proto se nábytek nebo stěny naopak hodí. Delfíní a azurová modř zároveň snižují pulz, tělesnou teplotu, ale i chuť k jídlu. Pokud má dítě okolo šestého rádo  vedle červené i modrou, naznačuje to, že je se svým okolím dobře sžité.

3)    Pastelové odstíny růžové připomínají dětem láskyplné city a vztahy, do pokojíčků jsou proto skvělou volbou. Barvy jako korálová, lízátková, barva cukrové vaty nebo starorůžová mají na děti harmonizační efekt.

4)    Zeleň mechová, mátová i hrášková je dobou kompromisní barvou do pokojíčku sourozenců, zelená prý u dětí navíc údajně zlepšuje schopnost číst.

5)    Apetit problematického jedlíka nejlépe povzbudí žlutá barva, zároveň ale nejvíc unaví jeho oči – důvodem je velké množství světla, které odráží. Nehodí se proto do blízkosti psacích stolů. A nemají se jí malovat ani stěny pokojíčků úplně malých miminek, protože žlutá je spojována se strachem a vztekem: věřte nebo ne, ale v ostře žlutých místnostech prý kojenci víc pláčou.

6)    Černá nabývá na významu zejména v období puberty, kdy vyjadřuje nepřístupnost a ostych ve vyjadřování citů. V pokojíčku ji může dobře zastoupit právě optimističtější barva žraločí.

7)    Hnědá bývá u dětí nejméně oblíbená. Malá miminka zajímá ze všech barev nejméně, a když ji volí starší děti, je to pro rodiče spíš varovný signál jejich nepohody nebo vzdoru. V návrzích dětských pokojů proto funguje spíš jen jako barva doplňková.

Zdroj, foto: Viabel


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.:

Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.
Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.
Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.
Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.
Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.
Jaké barvy do pokoje pro děti? Ty, co je baví.
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pestrý pokojíček pro děti se mi líbíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles