Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké dietní chyby děláme nejčastěji? Nastartujte po svátcích svůj organismus správně

4. 01. 2016 | Diety
Konec roku představuje pro naši linii a životosprávu zátěžovou zkoušku. Z obchodu jsme chodili s přeplněnými taškami jídla a dobrot a na každém kroku na nás číhaly bohatě prostřené stoly s cukrovím, dobrým jídlem a pitím. Těžko tomu odolat.

Začínali jste den uzobáváním cukroví místo kvalitní snídaně? Na svačinku nebyla chuť a k obědu jste si dali výborné sváteční jídlo plné nasycených tuků? Odpolední návštěva se neobešla bez ochutnávání majonézových chlebíčků, domácího vaječňáku a dobrůtek plných cukru? Žádný pohyb, večer ještě něco k televizi a kila navíc jsou tu. Přejídání, nepravidelná strava, nízká nutriční hodnota stravy a málo pohybu jsou nejčastější dietní chyby, kterých se o svátcích dopouštíme. Jak ale v lednu tyto prohřešky správně kompenzovat?

V lednu se vše vrací k normálu a po dvou týdnech přejídání konečně můžeme začít jíst tak, aby naše tělo netrpělo. Vracíme se do práce, děti do školy, máme jedinečnou příležitost nastavit našemu stravování pevný řád. Pokud budeme jíst pravidelně a kvalitně, předejdeme pojídání nezdravých ale lehce dostupných pokrmů – tzv. rychlovkám jen abychom zahnali hlad a různým maličkostem, které nám dodají rychlou energii. Tím se vyhneme i večernímu vlčímu hladu, kdy po celodenním hladovění vybílíme ledničku.

dietní chybyJak na to?

Najděte si čas na jídlo a rozplánujte si ho na celý den. Jednotlivé porce zařaďte do vašeho časového plánu. Pokud vstáváte v šest hodin a do sedmi se snažíte dostat děti z domu, sedněte si na chvilku s nimi a posnídejte spolu. V práci si udělejte čas na svačinu – např. před dopolední kávou.

Dostatek kvalitních živin je základ

Přemýšlejte nad tím, co jíte. Pokud budete jíst jídlo, které bude obsahovat bílkoviny, kvalitní sacharidy a zdravé tuky, nebudete trpět hlady, ani pokud se zrovna snažíte shodit přebytečná kila. Pokud bude vaše tělo dostávat dostatek živin během celého dne, nebudou vás přepadat náhlé chutě na sladké nebo slané pochutiny.

Nevynechávejte zeleninu a ovoce

Ke každému pokrmu si nachystejte porci zeleniny nebo ovoce. Při redukční dietě se zaměřte spíše na zeleninu. Nasytíte se a lehce splníte doporučené množství konzumace 500 g zeleniny a ovoce za den. Tělu dodáte vlákninu, vitamíny a minerální látky, kterých bylo ve svátečním menu spíše zanedbatelně.

Nezapomínejte pít

Každý člověk má jinou potřebu tekutin. Hodně záleží také na skladbě jídelníčku. Orientační množství tekutin si můžete vypočítat. Na 1 kg hmotnosti je třeba přibližně 40 ml tekutin. Pokud má člověk nadváhu, potřebu tekutin počítá na svoji ideální hmotnost. Od své hmotnosti odečte kilogramy tuku navíc. Při dostatečném příjmu tekutin by barva moče měla být světlá – bezbarvá až světle žlutá.

Pokud se stravujete ne příliš zdravě, vaše strava obsahuje spoustu nasycených tuků a málo vlákniny, přechod ke zdravému stravování můžou provázet potíže se zácpou. Pitný režim je v tomto případě velmi důležitý, a jakmile tělo přivykne novým stravovacím návykům, tyto obtíže odezní.

Jaké chyby děláme nejčastěji


Nedávejte si nesplnitelné novoroční předsevzetí

Většinou si dáváme hodně velkých cílů najednou, např. zhubnu a přestanu kouřit. Běžte na to postupně. Poraďte se s odborníkem, jaké cíle jsou pro vás splnitelné, a dávejte si je postupně. Pokud si dáte nesplnitelné cíle, vydržíte jen nějaký čas a s největší pravděpodobností se vrátíte do vyjetých kolejí nezdravého způsobu života nebo půjdete z diety do diety.

Hladovka je velmi oblíbený, ale chybný, způsob, jak se zbavit přebytečných kil po svátcích

Radikální a jednostranné diety snižují energetický příjem, často se opravdu blíží k hladovkám. Pokud snížíme množství přijaté energie, hubneme. Tělo si ale na snížený příjem brzy zvykne, sníží se i bazální metabolismus (= energetická potřeba organismu pro základní životní procesy). Pokud takovou dietu přestaneme držet a přejdeme k normální stravě, tělo si začne ukládat více tuku pro případ, že by bylo vystaveno další hladovce. Tělo se při takovém hubnutí nezbavuje jen tuku, ale odchází také svalová hmota. Většinou pak dojde opět ke zvýšení hmotnosti a při tomto se vytváří pouze tuk. Proto při stejné váze máme nakonec méně svalů a více tuku, náš bazální metabolismus se sníží a my vydáme méně energie. Dvěma slovy se prostě dopracujeme k JoJo efektu.

Náš životní styl má největší dopad na naše zdraví. Být zdravý, cítit se příjemně, být plni energie, je v dnešní uspěchané době k nezaplacení. Neovlivníme prostředí, ve kterém žijeme, neovlivníme genetické dispozice k různým nemocem. Pro své tělo můžeme udělat jednu zásadní věc – začít se zdravě stravovat. Jídlo neuspokojuje jen hlad, je to pro nás velmi příjemná činnost, prostřednictvím které dodáváme našemu tělu vše potřebné. Zaručených návodů, diet a doporučení najdete spoustu, ale věřte, že tou nejlepší dietou je změna životního stylu, změna stravovacích návyků a přechod k pestré zdravé stravě.

Zdroj,, foto: Zdravé stravování


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !