Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jaké existují po 1. lednu 2015 regulační poplatky a kdo je neplatí?

6. 01. 2015 | Zajímavosti

OTÁZKA TÝDNE:

Jaké existují po 1. lednu 2015 regulační poplatky a kdo je neplatí? Konkrétně by mě zajímalo, zda je platí děti a zda podléhá regulačnímu poplatku přivolání lékaře do domácnosti.

ODPOVĚĎ:

Od 1. ledna 2015 existuje pouze jeden regulační poplatek, a to regulační poplatek 90 korun za využití lékařské pohotovostní služby nebo pohotovostní služby v oboru zubní lékařství. Tento regulační poplatek se neplatí, pokud v rámci pohotovostní služby ošetřující lékař shledal, že stav pacienta vyžaduje hospitalizaci.

Regulační poplatek za pohotovost musí platit všichni pojištěnci, za děti samozřejmě jejich zákonní zástupci. Podotýkáme ovšem, že i podle předchozí právní úpravy se za děti regulační poplatek ve výši 90 Kč za pohotovostní službu platil. Ohledně dětí se tedy vlastně nic nemění.

regulační poplatkyRegulační poplatek za pohotovost neplatí pojištěnci umístění v dětských domovech pro děti do 3 let věku, ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy nebo umístění k výkonu ústavní výchovy v domovech pro osoby se zdravotním postižením, dále pojištěnci umístění na základě rozhodnutí soudu v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc nebo pojištěnci svěření rozhodnutím soudu do pěstounské péče, poručnické péče nebo péče jiné osoby podle občanského zákoníku.

Druhou skupinou osob, které neplatí regulační poplatek, jsou pojištěnci, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby v domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem nebo ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče, pokud u nich po úhradě za ubytování a stravu činí stanovený zůstatek ve výši alespoň 15 % příjmu méně než 800 Kč nebo pokud nemají žádný příjem (tuto skutečnost musí doložit potvrzením od poskytovatele sociálních služeb).

Třetí skupinou pak jsou pojištěnci, kteří se prokážou dokladem vydaným orgánem pomoci v hmotné nouzi o dávce, která je jim poskytována podle zákona o pomoci v hmotné nouzi. Uvedená potvrzení nesmí být starší než 30 dnů.

Za návštěvní službu se regulační poplatek jako za pohotovost neplatí. Podle předchozí právní úpravy se do konce roku 2014 na návštěvní službu poskytnutou praktickým lékařem nebo praktickým lékařem pro děti a dorost u pacienta po dovršení 18 let věku vztahoval 30korunový poplatek – ty ale byly všechny zrušeny. Za návštěvní službu u dítěte do 18 let se regulační poplatek neplatil.



Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !