Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké jsou nejčastější letní úrazy a jak jim předcházet?

15. 08. 2015 | Nemoci
Příjemné teploty, sluníčko a dny volna přímo vybízejí k mnoha venkovním aktivitám, které však skýtají svá úskalí. Společně s letními radovánkami totiž přichází i zvýšené riziko nejrůznějších poranění. Ta sice nemusí být vážná, ale vymodlenou dovolenou dokážou zkazit, než se nadějete. Mějte se před nimi na pozoru!

Každý tráví sluncem prozářené dny po svém. Pro někoho je krásné počasí signálem k tomu, aby oprášil kolečkové brusle nebo kolo a dal si pořádně do těla, jiný dává přednost výletům do přírody. Vodní živly nejčastěji potkáte na koupalištích, jak se oddávají vodním hrám, nadšence do zahradničení zase zastihnete spíše s rýčem v ruce při zvelebování vlastní zahrádky. Řada lidí míří za rekreací do zahraničí, jiní pro změnu holdují objevování krás českých luhů a hájů. Ať už se rozhodnete svůj volný čas vyplnit jakkoliv, dejte si pozor na některé typicky letní úrazy.

letní sportyPoranění hlavy a končetin


Zlomeniny, vykloubení, pohmožděniny, výrony i vážnější zranění v důsledku pádu anebo uklouznutí jsou mezi letními nehodami zastoupeny snad nejvíce. K nejčastějším příčinám patří nedostatečné vybavení při sportování. Vyjedete-li si na brusle, kolo či na motorce, vhodné oblečení včetně obuvi, přilba a chrániče jsou absolutní nutností.

Pozor si také dejte při plavání a potápění. Nepouštějte se do bádání v neznámých vodách – zapomeňte na skoky do vody blízko břehu a v místech, kde neznáte hloubku a nevíte, co je v ní. Skalnaté výrůstky nebo pahýly stromů ukrývající se pod hladinou mohou být nebezpečné.

K úrazu však můžete přijít i při běžných úkonech v domácnosti a venku. Pokud k němu i přes veškerou opatrnost dojde, začíná vás děsit představa dlouhé rekonvalescence a vyhlídka na zkaženou dovolenou,


Vysoké teploty a s nimi spojená rizika


Rtuť teploměru nebezpečně šplhající vzhůru by vás měla přimět nejen k nadšenému plánování odpoledne u vody, ale také k otázce, jak chránit vaše tělo před negativním dopadem horka a slunečního záření. Používání opalovacího krému s ohledem na váš fototyp kůže je samozřejmostí, o tom snad už není třeba nikoho dlouze poučovat. V horkých dnech nezapomínejte dodržovat pitný režim a chránit si hlavu před přímým slunečním zářením. Předejdete tak úpalu, úžehu a nevolnostem způsobeným dlouhým pobytem na slunci. Nepřehánějte to se sluněním a opalování prokládejte pauzami ve stínu.

Riziko představují i velké výkyvy teplot. Když je vedro téměř k zalknutí, nesnažte se hrdlo svlažit ledovými nápoji. Dejte raději přednost těm méně studeným a bez ledu. Stejně tak si dejte pozor na přechody z rozpálených ulic do klimatizovaných prostor a naopak. Bolest v krku, či dokonce angína vám k letní pohodě nepřispěje, naopak.

V obzvláště parných dnech raději upusťte od fyzicky namáhavých výkonů – neplánujte dlouhé túry a za takového počasí se nepokoušejte o zlomení sportovního rekordu. Snadno by se mohlo stát, že přeceníte své síly a váš organismus zkolabuje.

Právě v létě se vyplatí mít se na pozoru více než kdy jindy. Představa promaroděných prázdnin či času, který měl být vyplněný rekreačním programem s těmi nejbližšími, by vás mrzela více než v kterémkoliv jiném ročním období.

Zdroj, foto: Wobenzym


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !