Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké plomby teď hradí pojišťovna

31. 07. 2018 | Finance

OTÁZKA TÝDNE:

Od července 2018 prý došlo ke změnám ohledně zubních výplní. Z jakého materiálu jsou tedy plomby v současné době hrazeny?

ODPOVĚĎ:

Od 1. července 2018 se podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/852 nesmí používat zubní amalgám při stomatologickém ošetření mléčných zubů, dětí mladších 15 let a těhotných či kojících žen, s výjimkou případů, kdy to zubní lékař považuje za naprosto nezbytné z důvodu specifických zdravotních potřeb dotčeného pacienta. Toto nařízení je v české legislativě zohledněno už od 1. ledna 2018, takže k 1. červenci k žádným změnám nedochází.

Jaké plomby teď hradí pojišťovnaV souvislosti s omezením používání amalgámových výplní ve stomatologii jsou s účinností od 1. ledna 2018 v příloze č. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění provedeny změny u úhrad výplní dočasných zubů a výplní stálých zubů u dětí do 15 let a u těhotných a kojících žen. U nich je při ošetření zubního kazu hrazeno použití skloionomerního cementu (v případě, kdy to není ze zdravotních důvodů možné, pak použití dózovaného amalgámu) a dále použití samopolymerujícího kompozita v rozsahu špičáků (tj. do trojek) včetně. Ostatní pojištěnci mají nadále z veřejného zdravotního pojištění hrazeny výplně z nedózovaného amalgámu v rozsahu celého chrupu, v rozsahu špičáků včetně jsou hrazena samopolymerující kompozita a u dětí do 18 let i fotokompozitní výplně.

Další omezení amalgámu ve stomatologii je ve zmíněném nařízení stanoveno od 1. 1. 2019 – bude možno používat už jen dózovaný (kapslový) amalgám. I tomu se bude muset česká legislativa přizpůsobit.

V současné době můžeme shrnout úhrady zubních výplní takto:
Výplň stálého zubu je obecně (tj. kromě níže uvedených případů) hrazena při použití nedózovaného amalgámu v rozsahu celého chrupu. Jde-li o výplň v rozsahu špičáků včetně, je hrazena při použití samopolymerujícího kompozita. Dětem do dovršení 18 let je v rozsahu špičáků včetně hrazena fotokompozitní výplň stálého zubu.

Při ošetření dočasných zubů (bez ohledu na věk pojištěnce a lokalizaci zubu) je výplň hrazena při použití skloionomerního cementu.

U těhotných a kojících žen je výplň hrazena při použití skloionomerního cementu v rozsahu celého chrupu. V úseku do trojek včetně pojišťovna hradí i výplně ze samopolymerujícího kompozita (ve věku do 18 let výplně fotokompozitní).

U dětí do dne dosažení 15 let věku je při ošetření zubního kazu nad rozsah špičáků včetně hrazena výplň při použití skloionomerního cementu. V rozsahu špičáků včetně je hrazena fotokompozitní výplň.

Není-li použití skloionomerního cementu v uvedených případech možné z hlediska zdravotního stavu pojištěnce, je z veřejného zdravotního pojištění hrazena výplň z dózovaného amalgámu, případně ze samopolymerujícího kompozita – ta ale pouze v rozsahu špičáků včetně.

Zdroj: VZP



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice