Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jakou markýzu si pořídit do domu?

19. 04. 2017 | Moderní bydlení
Asi každý z nás za letních dnů hledá únik před slunečními paprsky. Účinnou ochranu představují právě markýzy, pod kterými se schováte před letním žárem v parných dnech. V současné době si každý může dopřát kvalitní markýzu na balkón či terasu, aniž by to nějak výrazně zatížilo domácí finanční rozpočet.

Proč právě markýzu?

  • Ochrana před škodlivým UV zářením, slunečními paprsky i slabým deštěm
  • Úspora energie – příjemná teplota interiérů bez využití klimatizace
  • Snadná manipulace

Konstrukci markýz lze rozdělit do tří základních typů

  • Klasické (otevřené) markýzy - při zavření není látka chráněna
  • Polokazetové markýzy - při zavření látku chrání pouzdro
  • Kazetové markýzy - při zavření je látka chráněna kazetou

Klasické markýzy mají viditelnou konstrukci a musíte tedy zvážit, zda se bude hodit k vašemu domu. Právě proto většina klientů zvolí kazetovou markýzu i přes vyšší pořizovací cenu. Výhodu představuje ochrana látky před nepříznivými vlivy a prodloužení životnosti.

Ovládání markýz

Existují tři typy ovládání markýz:

  • Manuální klika
  • Elektrický pohon s vypínačem
  • Elektrický pohon na dálkové ovládání

markýzyManuální klika je vhodnou variantou pouze pro menší markýzu bez nosného profilu. Elektrický pohon s vypínačem a na dálkové ovládání se uplatňují v případě zastínění větších ploch, přičemž dálkovému ovládání dává přednost většina majitelů v důsledku většího komfortu ale i kvůli prodlužení životnosti.

Výběr barvy markýzy
Pokud si nejste jistí, při výběru barvy markýzy přihlédněte k fasádě, tvaru a okolí domu, na druhou stranu můžete nechat markýzu vyniknout jako samostatný prvek, záleží výhradně na vkusu každého z nás. Pro nerozhodné jedince doporučujeme vybírat ze základních tlumených barev -  šedé, béžové či stříbrné. Výhodu těchto barev představuje i fakt, že prach a nečistoty nejsou na pohled tak patrné. Nezoufejte, ani pokud jste si již barvu vybrali a stále vám nepadne do oka. U většiny moderních markýz lze vyměnit stávající látku za novou.

Péče o markýzy
Textilie markýz jsou vyráběny z akrylového vlákna, které vykazují speciálními vlastnosti:

  • Stálost barev
  • Pevnost
  • Odolnost proti plísním a hnilobě
  • Vodoodpudivou impregnaci
  • UV filtr

Při výběru markýzy se tedy zaměřte na kvalitu látky. Pokud se váš dům nachází v blízkosti lesa, silnice nebo prostředí s vyšším obsahem prachu a nečistot dejte jednoznačně přednost barevně „odolnějším“ typům látek. Co se týče péče, nejprve vždy očistěte nečistoty na povrchu markýz sklepáním, smetením nebo vysátím. Následně mastné nebo jiné skvrny v povrchu látky odstraňte vodou a mýdlem. Nikdy nepoužívejte chemické čisticí prostředky, které mohou narušit povrch markýzy. Po takovém ošetření a po každém dešti vždy nechte markýzu důkladně vyschnout. Zabráníte tak zatuchnutí, zpuchření nebo plesnivění látky. Posledním bodem je ochrana před fyzickým poškozením markýzy. Například při silném větru či dešti vždy zatáhněte markýzu. Pokud jste hlavy děravé, ulehčete si život a naistalujte si dešťová a větrová čidla, které sami markýzu zatáhnou.


Zdroj, foto: Technorol


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !