Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jakou pergolu na zahradu? Tipy pro výběr.

17. 05. 2017 | Moderní bydlení
Pokud i vy vlastníte zahrádku u domu či chaty určitě vyvstala otázka, zda si pořídit pergolu. Proč si tedy pořídit a hlavně čemu věnovat pozornost při výběru pergoly, která by vyhovovala Vašim požadavkům?

Pokud se ohlédneme do minulosti, pergoly nacházely využití jako pevné konstrukce pro popínavé rostliny. V dnešní době ovšem poskytují mnohem více pro pohodlnou a ničím nerušenou relaxaci v koutku přírody. Skýtají ochranu proti nepříznivým vlivům počasí – dešti, větru, sněhu či před ostrými slunečními paprsky. V případě že zvolíte zakrytou pergolu, umožní vám i celoroční pobyt na terase.

Nejzásadnější kritériem představuje účel využití budoucí zahradní pergoly nebo krytého posezení. Dalšími pak jsou umístění, velikost, tvar a materiál pergoly. Nejprve si promyslete prioritní funkci pro volbu správné velikosti – chcete zde relaxovat, grilovat či příjemně posedět s přáteli. V dalším kroku přihlédněte k praktické stránce, tedy např. jaký rozměr má váš vysněný gril či krb popřípadě kolik osob by se mělo ideálně vejít do pergoly, bez toho aniž by zabrala větší část zahrady.

Jaký materiál na pergolu?


Co se týče materiálů a typů pergol lze vybírat z:

  • Pevných dřevěných pergol
  • Pevných hliníkových pergol
  • Posuvných pergol - baldachýny
  • Rolovacích pergol
  • Sklápěcích pergol

pergola v zahraděZde záleží, zejména jaký upřednostňujete styl, náročnost pergoly na údržbu a v neposlední řadě cena. Pergola by měla nenásilně doplňovat a korespondovat se vzhledem domu, chaty nebo zahrady. Asi každý vytuší, že ke dřevěnému srubu nezvolíme moderní hliníkovou pergolu, ale zachováme přirozený styl dřeva.

Vše vyžaduje určitou péči, ne jinak je tomu i u pergol. Pokud upřednostňujete lenošení před aktivním odpočinkem na zahradě, pak se poohlédněte mezi bezúdržbovými pergolami. Do této skupiny spadají pergoly s hliníkovou konstrukcí. Naproti tomu dřevěné pergoly budou vyžadovat více vaší péče.
V současné době si můžete zvolit pergolu, která má pevnou nebo pohyblivou konstrukci, přičemž elektrické ovládání je ve většině případů samozřejmostí.

Proč si zvolit pohyblivou konstrukci

  • Snadné ovládání
  • Regulace propustnosti světla
  • Zachování světla v interiéru
  • Spolehlivá ochrana před vlivy počasí

V podstatě lze říci, že v současnosti si lze pořídit pergolu na přání dle zvolených parametrů. Ať už si zvolíte jakýkoliv typ, můžete ji doplnit pevnými či zatahovacími stínícími prvky či širokou nabídkou elektronického vybavení (senzory deště, atd.).
Přejeme vám tedy spousty krásných a nezapomenutelných zážitků v nové zahradní pergole.


Zdroj, foto: Technorol


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !