Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jaký materiál zvolit na stavbu terasy?

25. 07. 2015 | Rekonstrukce
Terasa je místem, kde se schází celá rodina, pořádají se zde setkání s přáteli, nebo kde relaxují jednotlivci. Materiálů, z nich lze terasu postavit, je několik. Který je pro vás ten ideální a jak se udržuje?

Přírodní kámen

Kamenná dlažba vás v letním stínu příjemně schladí, za to na slunci se dokáže rozpálit tak, že ji budete muset neustále kropit vodou. O chůzi naboso pak nemůže být vůbec řeč. Kámen sice v zimě odolává mrazu, nevsakuje vodu, ale mohou se na něm tvořit námrazy a velmi klouže, obzvlášť hladké povrchy jako třeba mramor. Mezi tvrdší materiály jsou dražší, například žula, rula, mramor, křemenec. Kamenná dlažba je finančně velmi náročná, cenově dostupnější jsou měkčí materiály jako pískovec a vápenec. Náročná je i její údržba. Nesnese kyseliny, proto je třeba na umytí volit šetrné čističe bez mýdel a pH neutrální. Ošetřit se dají leštícím krémem. Cena cca od 1300 Kč/m2.

terasaKeramika

Dlažba z keramiky je podstatně levnější než kámen. I u ní je ale třeba zvážit mrazuvzdornost, nasákavost, jak moc je odolná proti opotřebení a aby příliš neklouzala. Keramika je čistě přírodní materiál, který se vyrábí ze speciálních druhů hlíny při vysokých teplotách, až dojde k tzv. slinutí. Je stálobarevná, odolná proti mrazu, mechanické i chemické zátěži. Důležitým faktorem je nasákavost a otěruvzdornost. Dlažba s nízkou nasákavostí je označena symbolem sněhové vločky, někdy hvězdičky. Pokud tento symbol chybí, může dlažba popraskat už v průběhu první zimy. Snadno se omývá, stačí i jarovou vodou. Cena keramické venkovní dlažby se pohybuje cca od 390 Kč/m2.

Beton

Svým povrchem imituje přírodní kámen, který je na rozdíl od betonu, výrazně dražší. Betonové dlaždice se mohou pochlubit dlouhou životností, vysokou odolností, například proti poškrábání a je protiskluzový. Snadno se udržuje, po letech ho lze oživit vysokotlakým čištěním bez použití chemických prostředků. Dokáže se ale pořádně rozpálit. Existuje spousta podob, dokonce jsou k dostání i imitace dřeva se suky a letokruhy. Cena raženého betonu se odvíjí od konkrétního typu výrobku, zhruba od 800 Kč/m2.

Dřevo

Zastánci dřeva musí počítat s tím, že je třeba se o něj náležitě starat, jinak životnost vaší terasy může být i pouhých pět let. Krácená prkna je třeba ošetřit voskem a parafínem, celou terasu pak musíte chránit před nadměrným pohlcováním vlhkosti, před slunečním zářením, možným napadením škůdci a mechanickým oděrem olejovými nátěry několikrát ročně. Cena cca od 700 až 2500 Kč/m2.

Dřevoplasty

V případě těch opravdu kvalitních získáte terasu, která bude příjemná nejen na pohled, ale i na dotek a nehrozí vám, že si zadřete třísku. Doporučujeme vybírat materiály, kde je obsaženo 60 % speciálně namletého dřeva a 40 % ekologického polymeru. Kompozitní terasy svým vzhledem připomínají dřevo, nerozpalují se, jsou téměř bezúdržbové. Stačí jen vymést nečistoty a omýt vodou nebo ostříkat wapkou. Cena cca kolem 2 500 Kč/m2.


Zdroj, foto: WOODPLASTIC


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
My jsme vybrali přírodní kámen, který je věčný a hlavně bezúdržbový. Máme velkou zahradu i dům a všechno jsme volili praktické, aby mi úklid nezabíral víc času než je nezbytně nutné. To samé se zastíněním terasy. Nejlepší nám přišla markýza z https://www.t-shade.cz/markyzy/ , která je proti slunci, dešti a dá se jednoduše zatáhnout, takže když chceme sedět na sluníčku, tak můžeme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles