Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jan Hrušínský o své roli v Saxáně a Lexikonu kouzel

19. 09. 2011 | Ze společnosti
Do kin míří nová rodinná komedie Václava Vorlíčka Saxána a Lexikon kouzel, která je volným pokračováním dnes již legendární Dívky na koštěti. Diváci se opět setkají s Petrou Černockou a nesmí samozřejmě chybět ani Jan Hrušínský, který si před čtyřiceti lety zahrál Saxáninu studentskou lásku Honzu. Jak populární herec vzpomíná na tehdejší natáčení a jak se mu podařilo vplout do staronové role, si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Jak vzpomínáte na Dívku na koštěti?
Pro mne byla Dívka na koštěti velmi vzrušujícím zážitkem, byl to jeden z takových prvních velkých dotyků filmu s jeho atmosférou, první kontakt se studiem Barrandov. Hodně to pro mne znamenalo. Znal jsem ten svět z dětství díky mnoha historkám od táty a najednou jsem herce, které jsem obdivoval a miloval, potkával na chodbách. Taková ta vůně maskérny, shon, zmatek, to všechno, co film provází, to mám svým způsobem spojeno s Dívkou na koštěti. Jan Hrušínský o své roli v Saxáně a Lexikonu kouzelKdyž se řekne Dívka na koštěti, vybaví se mi především lidé, kteří v tom filmu hráli, řada skvělých umělců, se kterými jsem měl možnost se velmi často vídat a stýkat a kteří tady bohužel už nejsou. Možná i proto se stalo, že takovou tou spojnicí mezi dvěma filmy jsme jenom já a Petra Černocká. Ale i setkání s Petrou bylo pro mne jaksi významné a dodnes na to velice rád vzpomínám.

Máte nějaký konkrétní zážitek z natáčení?
Těch zážitků je samozřejmě celá řada. Pochopitelně jde o trikový film, tak zřejmě to největší srovnání bude ve fázích a ve chvílích, které se týkají triků. Já si vzpomínám, že kameraman Vladimír Novotný tehdy, když se točila Dívka na koštěti, dělal většinu těch triků tzv. na koleně. Pamatuji si, jak kreslil na scénář, jak si technicky propočítával, jestli to bude fungovat. Vlastně tam poprvé použil systém zrcadel. Například když jsme točili scénu na psychiatrii s Helenou Růžičkovou a Petrou Černockou, tak já jsem strávil takové pěkné, příjemné, poetické odpoledne vtěsnán do nemocničního stolku. Opravdu jsem tam byl napasován, nemohl jsem se hnout, nemohl jsem ven, a oni pak přede mnou na milimetry přesně stavěli zrcadla a do těch zrcadel se mělo odrážet to, co bylo za tím stolkem, aby tam byl průchod, aby to fungovalo, a to se podle mě povedlo dokonale. Byly to triky za korunu padesát, takže když to srovnám s tím dnešním filmem a s triky, které diváci uvidí v nové Saxánce, jsem na to velmi zvědavý.

Jaká byla vaše zkušenost z natáčení s neexistujícími herci?
Zážitek z natáčení s postavičkami, které tam nebyly – to máte takový pocit, jako když točíte v noci, někdy ve 3 hodiny ráno na vás přijde řada a jdete na perón v metru a točíte s trpaslíkem, který tam není. To skutečně máte pocit, že jste buďto po hodně těžkém flámu, nebo že se vám to zdá. Já jsem strašně zvědav, až uvidím ten film, jestli se mi to zdálo nebo jestli to byla pravda.

Jaké bylo natáčení s představitelkou malé Saxánky, Helenkou Nováčkovou?
Já jsem s Helenkou moc netočil, neboť ona je celou dobu v pohádkové říši a já ve světě lidí, takže jsme se při natáčení skutečně moc nesetkali. Já bych samozřejmě Helence Nováčkové rád popřál, aby byla stejně milá a úspěšná Saxána, jako byla a je Petra Černocká, a aby po 40 letech na ni lidé na ulici volali "Ahoj Saxáno".

Je tento film více pohádka nebo komedie?
U Dívky na koštěti bych řekl, že je to trochu sporné, jestli je to více pohádka nebo komedie. Já osobně si myslím, že Václav Vorlíček řadí tento film spíše mezi komedie. Nevím, jak bude přijímána a zařazena Saxána a Lexikon kouzel. Pochopitelně bych řekl, že Češi mají k pohádkám vřelý vztah. Všichni jsme odkojeni různými typy spíše vlídných strašidel, ať to jsou vodníci, hastrmani, čerti, ďáblíci všeho druhu. Dneska ti strašáci na nás číhají v jakékoliv jiné podobě. Já jsem v současné době podnikatel v kultuře, mám svoje divadlo, a takovým hlavním strašákem jsou pro mě dneska daně a daňová přiznání, DPH a ti, kdo je vymýšlejí. Takže v porovnání s tím jsou ta strašidýlka, která uvidíme v Saxáně, úplně ideální.
 
Jak se vám pracuje pod taktovkou režiséra Vorlíčka?
Já s ním dělám strašně rád. Je to asi čtvrtá nebo pátá filmová spolupráce. Natočili jsme spolu kromě Dívky na koštěti třeba i pohádku Jak se budí princezny, Jezerní královnu, televizní komedii Bubáci a hastrmani…

Rodinná komedie Václava Vorlíčka Saxána a Lexikon kouzel má v českých kinech premiéru v září 2011!


Čtěte také další rozhovory s herci filmu Saxána a Lexikon kouzel:
Jiřina Bohdalová jako bláznivá tetička v Saxáně a Lexikonu kouzel
Saxána a Lexikon kouzel - rozhovor s Jiřím Lábusem
S Petrou Černockou o natáčení Saxány a Lexikonu kouzel
Petr Nárožný a jeho vztah k Saxáně a Lexikonu kouzel

Zdroj: Film Europe CZ

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle