Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jan Vodňanský - bilanční album přináší i dosud nevydané písně

29. 05. 2011 | Novinky
Jan Vodňanský oslaví 70. narozeniny vydáním bilančního alba Vzpoura kocourů, které kromě dosavadní písňové tvorby přináší i dosud nevydané studiové nahrávky dvojice Vodňanský a Skoumal. Na CD najdete přehlídku toho nejúspěšnějšího od počátku šedesátých let až dodnes a také skladby zcela neznámé. Ukázalo se totiž, že archivy s tvorbou Jana Vodňanského skrývají klenoty dosud neslýchané.

Spisovatel, herec, zpěvák, autor textů a lidový filosof Jan Vodňanský letos v červnu oslaví sedmdesátiny. K blahopřání se s úctou přidává i vydavatelství Supraphon vydáním narozeninového CD Vzpoura kocourů, které si můžete koupit už 13. května 2011. Mimořádnou pozornost pravděpodobně vzbudí unikátní píseň dvojice Vodňanský a Skoumal Juice Blues zpívaná Evou Olmerovou. Autorský tandem V+S pokračoval i v době normalizace, kdy již jejich nahrávky nesměly vycházet oficiálně. Některé z objevných a pozapomenutých písní tohoto následujícího období Jan Vodňanský znovu nazpíval. Mezi nimi je i titulní kankán Vzpoura kocourů.

Bilanční album Jana Vodňanského přináší i dosud nevydané písněKromě skladatele Petra Skoumala jsou na tomto bilančním albu zastoupeni i další Vodňanského spolupracovníci. Řadu výrazných písní vytvořil koncem 80. let s Přemyslem Rutem a Světlanou Nálepkovou, v posledních letech se zpěvačkami Hanou Navarovou z divadla Sklep, Magdou Šebestovou a hudebníky Romanem Fojtíčkem a Alešem Březinou. Album je tak kolekcí písní nesmírně půvabných, místy nevázaných, jindy naopak velmi závažných.

Co možná nevíte

Jan Vodňanský se narodil 19. června 1941 v Praze. V roce 1965 vystudoval Fakultu strojní ČVUT a krátce pracoval jako projektant. Již od roku 1963 však publikoval své texty (např. v časopise Mladý svět). Ve stejné době se seznámil s hudebníkem Petrem Skoumalem, se kterým vytvořil na téměř dvacet let autorskou dvojici. Vrcholem jejich tvorby byla společná autorská představení v Čihoherním klubu na přelomu 60. a 70. let (např. S úsměvem idiota). V roce 1973 vystudoval dálkově ještě Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy. Účinkoval s Petrem Skoumalem po klubech, psal básničky pro děti, texty k filmovým písním – především Přijela k nám pouť (1973) nebo Jen ho nechte, ať se bojí (1978). Po podpisu Charty 77 byla jeho činnost dále omezována. V 80. letech se věnoval prakticky jen tvorbě pro děti – vystupoval např. s Přemyslem Rutem a Světlanou Nálepkovou. Přesto se však veřejnost občas setkala s jeho tvorbou – např. v polovině 80. let se jeho písničku Jak mi dupou králíci podařilo „propašovat“ do silvestrovského vydání večerníčku Bob a Bobek – králíci z klobouku.

Po listopadu 1989 krátce obnovil svoji spolupráci s Petrem Skoumalem. Vydal kompilace své dřívější tvorby a dál vystupoval v pořadech pro děti (např. v nedělních ranních pásmech Jůhele neděle nebo Studio Rosa). Vodňanský se vždy vyjadřoval k aktuálním politickým tématům – např. v roce 2003 podepsal prohlášení S komunisty se nemluví. Často vystupoval pro krajany v zahraničí, znal se dobře s Jiřím Voskovcem. V polovině 90. let přednášel filosofii na Filosofické fakultě. Spolupracoval také s Ondřejem Neffem při propagaci internetu.


Zdroj: Supraphon

Alena B.

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !