Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jánošíkovy diery – rokle jako z pohádky

11. 02. 2011 | Vaše tipy

Jánošíkovy diery se nachází ve Vrátné dolině poblíž Terchové - Bieleho Potoka. Jedná se o vápencové kaňony vytvořené horskými potoky. Ty sem míří z Velkého a Malého Rozutce. Velmi atraktivní jsou kaskády vodopádů, které vznikly právě na těchto bystřinách v důsledku nestejného vymílání podložní horniny.

Podél vody vede turistický chodník, na mnoha místech zavěšený přímo na skalní stěně či vytesaný do ní. Železné lávky a žebříky spojují méně schůdné části. Na mnoha místech je stezka zajištěna také řetězy. Za sucha jsou téměř zbytečné, nicméně pokud prší a je vlhko, turisté je určitě ocení. Naprostou nezbytností se stávají v zimních měsících, kdy je celá oblast pokrytá ledem z vodní tříště.

Jánošíkovy diery se dělí na tři části – Dolné, Horné a nejnověji zpřístupněné Nové. Dolné diery představují velmi úzkou soutěsku, kterou stezka překonává pomocí visutých lávek. Potok je zde velmi úzký – jen desítky centimetrů a ostře se zařezává do skály. Obdivovat můžete také výmoly a vany vzniklé právě erozní činností bystřiny. Voda protéká měkkým podložím, na některých místech se točí ve slepém rameni a hloubí tak kruhovité závrty. Horné diery jsou poměrně dlouhé a protkané vysokými vodopády. Právě ty patří mezi nejvyhledávanější atrakce Jánošíkových dier. Nové diery pak nabízí od každého něco, mísí se tady charakteristické rysy Horných i Dolných dier. Návštěvník může na celé trase obdivovat přibližně dvacet větších i menších vodopádů. Na své si přijdou také milovníci fauny a flóry. Oblast je totiž domovem mnoha živočišných i rostlinných druhů, vyhledávajících chlad a vlhko, které v okolních ekosystémech nenajdete.

Jánošíkovy diery lákají návštěvníky zejména v letní sezóně. Za pěkného počasí není procházka nijak náročná. Atraktivní scenérie lákají turisty všeho věku - můžete s sebou vzít aktivnější babičky, dědečky i malé děti. Celou trasu projdete poklidnou chůzí přibližně za dvě hodiny. Pokud hledáte poklidný výlet, relaxaci a nevšední krajinu, jsou Jánošíkovy diery místem stvořeným přímo pro vás!

 

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásne miesta ...odporúčam
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavbé miesto
Obrázek uživatelky
profil
další pěkný tip na výlet nebo dovolenouSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký výlet. Doporučuji ale pouze, když je krásně - pokud je mokro, dost to klouže a pak je strach šplhat po žebřících.
Obrázek uživatelky
profil
krásaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles