Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jánošíkovy diery – rokle jako z pohádky

11. 02. 2011 | Vaše tipy

Jánošíkovy diery se nachází ve Vrátné dolině poblíž Terchové - Bieleho Potoka. Jedná se o vápencové kaňony vytvořené horskými potoky. Ty sem míří z Velkého a Malého Rozutce. Velmi atraktivní jsou kaskády vodopádů, které vznikly právě na těchto bystřinách v důsledku nestejného vymílání podložní horniny.

Podél vody vede turistický chodník, na mnoha místech zavěšený přímo na skalní stěně či vytesaný do ní. Železné lávky a žebříky spojují méně schůdné části. Na mnoha místech je stezka zajištěna také řetězy. Za sucha jsou téměř zbytečné, nicméně pokud prší a je vlhko, turisté je určitě ocení. Naprostou nezbytností se stávají v zimních měsících, kdy je celá oblast pokrytá ledem z vodní tříště.

Jánošíkovy diery se dělí na tři části – Dolné, Horné a nejnověji zpřístupněné Nové. Dolné diery představují velmi úzkou soutěsku, kterou stezka překonává pomocí visutých lávek. Potok je zde velmi úzký – jen desítky centimetrů a ostře se zařezává do skály. Obdivovat můžete také výmoly a vany vzniklé právě erozní činností bystřiny. Voda protéká měkkým podložím, na některých místech se točí ve slepém rameni a hloubí tak kruhovité závrty. Horné diery jsou poměrně dlouhé a protkané vysokými vodopády. Právě ty patří mezi nejvyhledávanější atrakce Jánošíkových dier. Nové diery pak nabízí od každého něco, mísí se tady charakteristické rysy Horných i Dolných dier. Návštěvník může na celé trase obdivovat přibližně dvacet větších i menších vodopádů. Na své si přijdou také milovníci fauny a flóry. Oblast je totiž domovem mnoha živočišných i rostlinných druhů, vyhledávajících chlad a vlhko, které v okolních ekosystémech nenajdete.

Jánošíkovy diery lákají návštěvníky zejména v letní sezóně. Za pěkného počasí není procházka nijak náročná. Atraktivní scenérie lákají turisty všeho věku - můžete s sebou vzít aktivnější babičky, dědečky i malé děti. Celou trasu projdete poklidnou chůzí přibližně za dvě hodiny. Pokud hledáte poklidný výlet, relaxaci a nevšední krajinu, jsou Jánošíkovy diery místem stvořeným přímo pro vás!

 

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !