Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Japonské vládkyně moře

15. 08. 2015 | Televizní tipy
Tradiční lovkyně plžů se potápějí jen se zadrženým dechem. Tyto mořské sirény mají tvrdý chlebíček. Více v pořadu Japonské vládkyně moře.
 
Romantický obrázek krásných, jen spoře oděných nebo úplně nahých japonských lovkyň perel, vynášejících z mořského dna perleťové skvosty, asi hned tak nevymizí. Realita je však zcela jiná. Říká se jim "ama", což znamená "žena moře". Hlavním zdrojem obživy těchto potápěček nejsou perly, amy sbírají spíše různé jedlé plže, například ušně, které jsou považovány za výjimečnou pochoutku, a řasy. A také se nejedná o žádné pohádkové "mořské panny", protože mezi nimi často nalezneme i ženy, které již dosáhly středního věku. Amy mají jedinečnou schopnost potápět se do hloubek pouze se zadrženým dechem. Odvažují se až ke dnu, kde sbírají nejrůznější mořské plody.

Japonské vládkyně mořeV historických dobách se amy potápěly nahé, nebo v bělostné bederní roušce. Dnes často používají neoprenové kombinézy, ale i přes ně si navlékají tradiční bílý oděv. Jsou přesvědčené, že tato barva odpuzuje žraloky a veškeré zlo. Podle dávné tradice si pruhem bílé látky chrání i hlavu. Potápěčky loví pouze tři hodiny denně. Chrání tak populace mořských živočichů. Sezóna lovu začíná v březnu a končí v září. Amy nesmějí pod vodu s tlakovými láhvemi, tímto zákazem japonské úřady omezují podmořský lov. Avšak amy by to i bez tohoto zákazu ani nenapadlo. Potápějí se vždy na minutu a půl do hloubky pěti až patnácti metrů. Za devadesát minut se takto nadechnou a potopí šedesátkrát. Po devadesáti minutách musí ven z vody.

A proč tento „freediving“ provádějí právě ženy?
V Japonsku se muži věnovali a věnují hlavně lovu ryb. Sběr plžů byl odnepaměti doménou žen. Traduje se, že hlavním důvodem tohoto rozdělení rolí je to, že ženy mají silnější vrstvu podkožního tuku, a tak chlad snášejí lépe než muži. Ženské tělo je prý také lépe uzpůsobeno pro potápění na jeden nádech. Spaluje méně kyslíku a umí si snáze poradit se změnou tlaku.

Ale i když je ženské tělo údajně pro tento typ potápění lépe vybavené, nic to nemění na faktu, že práce japonských lovkyň plžů je opravdu náročná a tvrdá dřina.

Japonské vládkyně moře můžete sledovat 15. 8. 2015 od 16,50 hodin na ČT2!




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles